Λατινικές φράσεις που χρησιμοποιούμε σήμερα
Τι σημαίνουν και πότε χρησιμοποιούνται;
Τα Λατινικά είναι για πολλούς μια «νεκρή» γλώσσα, όμως αποτελούν την απαρχή για πολλές γλώσσες τις οποίες μιλάμε στη σύγχρονη εποχή.
Όσοι πιστεύουν ότι αυτή η γλώσσα έχει πεθάνει, αξίζει να διαβάσουν τα παρακάτω για να καταλάβουν ότι μια γλώσσα είναι ζωντανή όχι μόνο όταν μιλιέται με τη συμβατική έννοια, αλλά ακόμα και όταν φράσεις της αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προφορικής αλλά και γραπτής έκφρασής μας.
Οι παρακάτω λατινικές εκφράσεις χρησιμοποιούνται πολύ συχνά και σε πολλές περιστάσεις, άρα η λίστα που ακολουθεί
Vice versa: Η φράση «vice versa» έχει προκύψει από το λατινικό «αλλάζω» ή «γυρίζω επιτόπου» και δείχνει την αντιστροφή της σειράς κάποιου πράγματος.
Magnum opus: Η φράση «magnum opus» σημαίνει «μεγάλο έργο», χρησιμοποιείται όταν αναφερόμαστε σε καλλιτεχνικά δημιουργήματα, πίνακες, γλυπτά, μουσικά κομμάτια και υποδηλώνει το σπουδαιότερο έργο ενός καλλιτέχνη.
Bona fide: Η φράση «bona fide» στην κυριολεξία της σημαίνει καλή πίστη, ωστόσο ο όρος έχει διαφορετικές χρήσεις σήμερα. Σε νομικό κείμενο, χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύσει κάτι που παρουσιάζεται χωρίς δόλο ή εξαπάτηση, ή με άλλα λόγια κάτι που δείχνει ειλικρίνεια, εντιμότητα και καλή πίστη. Η πιο συχνή χρήση της φράσης είναι αυτή που δείχνει ότι μιλάμε για κάτι πραγματικά αυθεντικό.
Alter ego: Η φράση «alter ego» αποδίδεται μεν στον Κικέρωνα, που φαίνεται όμως ότι τη δανείστηκε από εμάς τους Έλληνες και σημαίνει ένας «δεύτερος εαυτός», ένα «άλλο εγώ». Η σημασία του δεν έχει διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα ούτε στις μέρες μας, υποδηλώνοντας τον άλλο μας εαυτό, ίσως ένα κρυμμένο κομμάτι της προσωπικότητάς μας.
Status quo: Η φράση «status quo» σημαίνει «η κατάσταση στην οποία» και με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιείται και σήμερα. Με άλλα λόγια, δηλώνει την υπάρχουσα κατάσταση ή τις τρέχουσες συνθήκες των πραγμάτων.
De facto: Η φράση «de facto» σημαίνει «από το γεγονός». Γενικότερα, η έκφραση αυτή, που είναι ευρέως διαδεδομένη, δηλώνει κάτι που συμβαίνει εκ των πραγμάτων, κάτι που είναι πραγματικό κι αληθινό.
Tabula rasa: Από τις πιο γνωστές φράσεις που μαθαίνει κανείς από τα σχολικά χρόνια είναι η λατινική φράση «tabula rasa». Η έκφραση αυτή σημαίνει «άγραφος πίνακας» και δηλώνει κάποιον ή κάτι που δεν έχει επηρεαστεί ή στιγματιστεί ακόμα από τις εμπειρίες και τα βιώματά του. Συχνότερα, τα μικρά παιδιά χαρακτηρίζονται έτσι, γιατί δεν έχουν προλάβει να ζήσουν πολλά.
Mea culpa: Η φράση «mea culpa» χρησιμοποιείται όταν θέλει κάποιος να δηλώσει ότι έκανε κάποιο λάθος, ότι έσφαλε, καθώς η κυριολεκτική μετάφραση της φράσης είναι «λάθος μου».
Persona non grata: Η φράση «persona non grata» σημαίνει «ανεπιθύμητο πρόσωπο» και χρησιμοποιείται για να υποδηλωθεί με ευγενικό τρόπο ότι κάποιος θεωρείται ανεπιθύμητος σε κάποια περίσταση ή ακόμα κι έναν τόπο.
In vitro: Με τη φράση «in vitro», που σημαίνει «σε γυαλί» δηλώνουμε οτιδήποτε δεν έχει συμβεί στο ανθρώπινο σώμα ή στο περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, η φράση αυτή είναι πολύ γνώριμη σε μαθητές και φοιτητές, καθώς χρησιμοποιείται για να δηλωθεί οτιδήποτε γίνεται σε εργαστηριακές συνθήκες κι όχι σε φυσικό περιβάλλον.
Curriculum vitae: Η φράση «curriculum vitae» είναι για την ακρίβεια το βιογραφικό σημείωμα. Στην κυριολεξία της η έκφραση σημαίνει «η ροή της ζωής ενός ανθρώπου», ωστόσο χρησιμοποιείται μεταφορικά υποδηλώνοντας τα πιο σημαντικά στοιχεία της πορείας κάποιου, τις σπουδές του, την εμπειρία του, οτιδήποτε άξιο λόγο για τη ζωή του.
Carpe diem: Η πιο γνωστή ίσως φράση των Λατινικών που έχει διατηρηθεί στα χρόνια είναι το «carpe diem». Αυτή η έκφραση προέρχεται από ένα ποίημα του Οράτιου και μολονότι έχουν εκφραστεί πολλές και διαφορετικές γνώμες για τη μετάφρασή της, η φράση έχει καταλήξει να αποδίδεται ως «άδραξε τη μέρα» και πολύ συχνά χρησιμοποιείται για παρότρυνση και ενθάρρυνση των ανθρώπων να ζουν τη ζωή τους στο έπακρο καθημερινά.
Veni, vidi, vici: «Veni, vidi, vici» λέγεται ότι είπε ο ρωμαίος αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας για τη νίκη του στο σύντομο πόλεμο με το βασιλιά του Πόντου, Φαρνάκη το Β’, φράση που σημαίνει «ήλθον, είδον και ενίκησα. Η έκφραση χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι που πετύχαμε εύκολα και χωρίς πολύ κόπο.
Pro bono: Η φράση «pro bono» σημαίνει «για το καλό» και στις μέρες μας χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι που κάνουμε χωρίς χρέωση, δηλαδή δωρεάν. Συνηθέστερα χρησιμοποιείται σε νομικό κείμενο.
Et cetera: Η φράση «et cetera» συναντάται κυρίως ως συντομογραφία, etc, στα αγγλικά κείμενα και μπαίνει στο τέλος μια φράσης για να δείξει αυτό που στα Ελληνικά γράφουμε «κτλ», δηλαδή «και τα λοιπά». Χρησιμοποιείται χάριν συντομίας όταν θέλουμε να μην μακρηγορούμε στο λόγο μας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Tο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
- Στον «αέρα» 53.000 δημόσιοι υπάλληλοι
- Έκλαψε ο... Θεός - Απόλυτη αποθέωση για τον Νίκο Γκάλη
- Οι Depeche Mode επιστρέφουν στην Αθήνα με νέο δίσκο
- «Κλείνουν» μη συστημικές τράπεζες
- Nίκος Γκάλης: Όταν έκλαψε ο «θεός» του μπάσκετ
- Σε διαθεσιμότητα και λόγω ασθένειας! Τι αλλάζει στις αναρρωτικές άδειες στα νοσοκομεία
- Ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση 206.000 δημοσίων υπαλλήλων
- Aξιολόγηση για 206.000 δημοσίους υπαλλήλους-Ένστολοι και εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν ερωτηματολόγια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsBomb
- Έρχονται βροχές και καταιγίδες
- Σολ Μπας: Τα 93α γενέθλιά του στο doodle της Google
- Λατινικές φράσεις που χρησιμοποιούμε σήμερα
- Θρήνος στην Πάτρα για τον θάνατο του νεαρού blogger
- Απολογείται ο δραπέτης των Τρικάλων, Λίτα Ερμάλ
- Ναύπακτος: Πήγε να ξυπνήσει τον αδερφό του και τον βρήκε νεκρό
- Κρήτη: Σβήνουν οι ελίδες για την Γαλλίδα αγνοούμενη
- ΣΟΚ: Τον σκότωσαν και πήγαν για ψώνια!
- Αγωνία για τις πανελλαδικές: Κρίσιμη συνάντηση Αρβανιτόπουλου – ΟΛΜΕ
![Λατινικές,latinikes](https://images32.inewsgr.com/1389/13897737/latinikes-fraseis-pou-chrisimopoioume-simera-160.jpg)
- Τελευταία Νέα NewsBomb
- Λατινικές φράσεις που χρησιμοποιούμε σήμερα
- Ναύπακτος: Πήγε να ξυπνήσει τον αδερφό του και τον βρήκε νεκρό
- Θρήνος στην Πάτρα για τον θάνατο του νεαρού blogger
- Αγωνία για τις πανελλαδικές: Κρίσιμη συνάντηση Αρβανιτόπουλου – ΟΛΜΕ
- ΣΟΚ: Τον σκότωσαν και πήγαν για ψώνια!
- Κρήτη: Σβήνουν οι ελίδες για την Γαλλίδα αγνοούμενη
- Μαχαίρωσε τον πατέρα του στο λαιμό και αυτομαχαιρώθηκε!
- Απολογείται ο δραπέτης των Τρικάλων, Λίτα Ερμάλ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Περισσότερα από τους κινδύνους τα οφέλη της έκθεσης στον ήλιο
- «Αυτός είναι ο λόγος που σήκωσα τον Σταυρό του Μαρτυρίου», δηλώνει ο Στράτος Τζώρτζογλου
- Στο εδώλιο και πάλι ο Ακης Τσοχατζόπουλος [βίντεο]
- Στον «αέρα» 53.000 δημόσιοι υπάλληλοι
- Τη στήριξη της ομογένειας ζητά ο Αλέξης Τσίπρας
- Το 70% των Σέρβων τουριστών θα παραθερίσει στην Ελλάδα
- Η Εφορία ξεκινάει ελέγχους στα δάνεια
- Δείτε πώς να καταλάβετε τις κρυφές κάμερες σε ξενοδοχεία
- Τσίπρας: «Ναι» στην ψήφο των ομογενών, αλλά...χωρίς νοθεία
- Η showbiz στην παραλία: Ελένη Φουρέιρα - Δούκισσα Νομικού στα πρώτα τους μπάνια