Μέρκελ: Κάτι έχει αλλάξει στον τρόπο σκέψης των Ελλήνων

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για μια αλλαγή στάσης της Ελλάδας και υπογράμμισε τις προόδους που έχει πραγματοποιήσει η χώρα και τις προσπάθειές της.


"Μπορούμε να πούμε πολλά για την Ελλάδα, όμως τώρα έχουν γίνει πραγματικά πολλά εκεί πέρα -- ίσως πιο αργά και λιγότερο αποτελεσματικά απ' ό,τι φανταζόμασταν,

αλλά κάτι έχει αλλάξει στο γενικό τρόπο σκέψης τους", δήλωσε η καγκελάριος μιλώντας σ' ένα ακροατήριο Γερμανών επιχειρηματιών στο Βερολίνο.

Η Αν. Μέρκελ, η οποία επαναλαμβάνει τακτικά ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, επιμένοντας παράλληλα ότι πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που ζητούν οι πιστωτές της, είχε μεταβεί την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Προηγουμένως είχε μεταβεί επίσης στην Ισπανία, άλλη μια εξασθενημένη χώρα της ευρωζώνης. "Είδαμε με πόση ορμή, με πόση προσήλωση η ισπανική κυβέρνηση εργάζεται για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας", υπογράμμισε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η Γερμανία «είναι σαφές ότι δεν θέλει να διαιρέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση». Υπογράμμισε μάλιστα πως ο στόχος του ευρώ, όταν εισήχθη, δεν ήταν να περιοριστεί μόνο σε 17 χώρες, αλλά να επεκταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ίδια υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει δουλειά για να ενισχυθεί και να εναρμονιστεί η γενική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. «Με διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας, μια νομισματική ένωση δεν μπορεί να αντισταθεί μακροπρόθεσμα στα σοκ», δήλωσε προσθέτοντας ότι η ανταγωνιστικότητα θα είναι ένα από τα σημαντικά θέματα της επόμενης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της αγοράς εργασίας. Η καγκελάριος εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι, μολονότι η Ευρώπη έχει μια ενιαία εσωτερική αγορά, δεν έχει και μια ενιαία αγορά εργασίας. Ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα των εργαζομένων και καλύτερη εκμάθηση των γλωσσών, σε μια περίοδο που η Γερμανία αντιμετωπίζει δημογραφική ύφεση και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα