Νίμιτς: Δεν έχει αποφασιστεί το επόμενο βήμα για το «Σκοπιανό»

Δίωρη κοινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι είχε σήμερα ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.


«Το έγγραφο του Απριλίου εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησημ η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο

κ. Νίμιτς, ο οποίος επεσήμανε ότι χθες είχε δίωρες χωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Βασιλάκη και Γιόλεφσκι, ανέφερε ότι «οι δύο πλευρές μίλησαν μεταξύ τους για τα ανοιχτά θέματα. Όπως γνωρίζετε, παρουσίασα ένα έγγραφο τον περασμένο Απρίλιο, το οποίο συζητήσαμε αρκετά διεξοδικά κατά την επίσκεψή μου στην περιοχή. Σε αυτή τη συνάντηση, ασχοληθήκαμε εκ νέου με αυτά, με μερικά από τα ανοιχτά θέματα. Ήθελα να δω ποιες είναι οι απόψεις, ποιες είναι οι πιθανές λύσεις που μπορεί να βρεθούν».

Στη συνέχεια, ο Προσωπικός Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι «φυσικά, γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας και είχαμε μια πολύ ανοιχτή συζήτηση. Δεν μπορώ να πω ότι φτάσαμε σε πολλές συμφωνίες, αλλά η άποψή μου είναι ότι υπάρχουν μερικές καλές ιδέες στο τραπέζι. Έχουμε συζητήσει και με τις δύο πλευρές τα επόμενα βήματα, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ποια θα είναι τα βήματα αυτά».

Στην ερώτηση αν μετά και από αυτό το γύρο διαπραγματεύσεων, η μεσολάβηση (του ΟΗΕ) συμβάλει στο να ξεκλειδωθεί η κατάσταση σχετικά με τις συνομιλίες για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι «η ένταξη στην ΕΕ και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι ζητήματα που αφορούν αυτούς τους Οργανισμούς. Το έχω πει και στο παρελθόν. Αυτή η διαπραγμάτευση δεν αφορά την ένταξη ή τη διεύρυνση σε αυτούς τους οργανισμούς. Προφανώς, υπάρχει κάποια σύνδεση. Και οι δύο αυτοί οργανισμοί έχουν ενδιαφέρον για το ζήτημα. Αλλά, τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να ξεκλειδώσουν τις πόρτες για άλλους οργανισμούς. Προφανώς, υπάρχει ενδιαφέρον στην ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε σχέση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Θα ήθελα να επισημάνω ότι αποτελεί στόχο όλης της περιοχής η πρόοδος προς την ΕΕ και τη Διατλαντική διάσταση. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή, θα επιλύσουμε το ζήτημα της ονομασίας. Το τι κάνει το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε ή στο οποίο διαπραγματευόμαστε».

Σε δημοσιογραφική ερώτηση-παρατήρηση ότι «υπάρχει όμως σχέση μεταξύ της παραβίασης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και αυτών των Οργανισμών, διότι η Ελλάδα συμφώνησε τότε ότι δεν πρόκειται να μπλοκάρει την ένταξη της χώρας σε αυτούς και ποια είναι η προσωπική σας άποψη», ο κ. Νίμιτς υπογράμμισε ότι «είναι χωριστό θέμα» και ότι «η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι μια σημαντική απόφαση. Είμαστε εδώ, στα Ηνωμένα Έθνη, και πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και αυτό είναι ζήτημα αυτών των Οργανισμών. Δεν είναι ζήτημα που μπορώ εγώ να διαπραγματευτώ σε μια αμοιβαία βάση. Αυτά τα ζητήματα έχουν συζητηθεί και αποτελούν μέρος της λύσης. Μου κάνετε μια ερώτηση στην οποία δεν έχω την απάντηση».

Σε άλλη ερώτηση «αν το έγγραφο του Απριλίου είναι ακόμα στο τραπέζι ή μιλάμε για κάτι διαφορετικό;», ο διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δήλωσε ότι «το έγγραφο του Απριλίου εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι. Στο τραπέζι είναι επίσης οι απόψεις που εκφράστηκαν από την κυβέρνηση στην Ελλάδα, όταν ήμουν στην Αθήνα. Είχαν μερικά ζητήματα τα οποία τέθηκαν γραπτώς και μετά όταν πήγα στα Σκόπια, και η κυβέρνηση εκεί είχε κάποια ζητήματα. Ένα από τα ζητήματα είναι αυτό που ονομάζω το εύρος της χρήσης. Εάν έχεις δηλαδή ένα όνομα, πού χρησιμοποιείται το όνομα αυτό; Σε ποια μορφή, πόσο εκτεταμένα, πόσο περιορισμένα; Παρουσίασα μια άποψη γι' αυτό και υπήρξαν διαφορετικές απόψεις σε Αθήνα και Σκόπια επί του θέματος. Το ερώτημα είναι που ακριβώς χρησιμοποιείται το όνομα αυτό; Αυτό είναι στο τραπέζι. Ξέρετε, το γεγονός ότι κάθε κυβέρνηση έχει αρκετά ισχυρή άποψη για το τι της αρέσει και τι όχι, δεν σημαίνει ότι αυτό ξεχνιέται εντελώς. Είναι θέμα χρόνου να αλλάξει κάποια άποψη ή θέμα διαφορετικού πλαισίου. Αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται επί πολλά πολλά χρόνια, τίποτα δεν έχει πεταχτεί, επανερχόμαστε σε ιδέες».

Ο κ. Νίμιτς ρωτήθηκε επίσης αν πιστεύει πως η Ουάσιγκτον και η Μόσχα μπορούν να ασκήσουν πίεση στην Αθήνα και στα Σκόπια.

«Πάντα ενθαρρύνω όποιον μπορεί να ασκήσει μια θετική επιρροή στο ζήτημα, να το κάνει» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλοι δεν μπορούν να έχουν θετικές συνεισφορές. Επομένως, καλώ οποιονδήποτε, από οποιαδήποτε κυβερνητική οργάνωση, να ασκήσει θετική επιρροή ώστε να γίνει δουλειά».

Keywords
Τυχαία Θέματα