Ο κινηματογράφος… κάνει καλό στην Οικονομία

Μπορεί ο κινηματογράφος να δώσει ώθηση στην Οικονομία; Να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να βοηθήσει στην προβολή της χώρας στο…

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνονται στη μελέτη με τίτλο « Παραγωγή Κινηματογραφικών Ταινιών στην Ελλάδα: Επιδράσεις στην Οικονομία», που είναι η πρώτη στο είδος της και αφορά στην ανάδειξη του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών προϊόντων γενικά, σε παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης. Η εκπόνηση τής μελέτης ανατέθηκε στο Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών

(ΙΟΒΕ), από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, και έγινε δυνατή χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Η συνεισφορά του ευρύτερου κλάδου υπολογίζεται από τη μελέτη ότι μπορεί να φτάσει σε 686 εκ. ευρώ στο ΑΕΠ και 12.000 θέσεις εργασίας ενώ επιπλέον 39 εκ. ευρώ από γυρίσματα ξένων εταιρειών στην Ελλάδα χωρίς να υπολογίζεται η ενίσχυση του τουρισμού.
«Ο ευρύτερος τομέας της δημιουργικής βιομηχανίας αναγνωρίζεται διεθνώς ως μια δυναμική οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να υποστηρίξει πολλές θέσεις εργασίας. Ειδικά ο κινηματογράφος και η παραγωγή σχετικού περιεχομένου δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάδειξης και προβολής της εικόνας μιας χώρας ή περιοχής, με προφανή οφέλη για την οικονομία της» ανέφερε στην παρουσίαση της μελέτης ο κ. Νίκος Βέττας εκ μέρους του ΙΟΒΕ .

Λόγο για την ανάγκη συγκρότησης ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τον κινηματογράφο, έκανε ο κ. Βασίλης Κατσούφης Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ένα τέτοιο σχέδιο θα περιλαμβάνει τρόπους ενίσχυσης της εθνικής κινηματογραφικής παραγωγής, κίνητρα για επενδύσεις στον οπτικοακουστικό τομέα και προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα, θα μπορούσε να ενδυναμώσει την εθνική παραγωγή, να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας και να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που διαθέτουμε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης η παραγωγή 20 ελληνικών ταινιών ετησίως με ένα μέσο προϋπολογισμό της τάξης των 450 χιλ. ευρώ οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 14,2 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας 272 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας. Αν συνυπολογιστεί η συνεισφορά του ευρύτερου κλάδου συναφών δραστηριοτήτων (όπως παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και διαφημιστικών σποτ και γενικά του συνόλου των δραστηριοτήτων του οπτικοακουστικού τομέα), τότε αυτή η συνεισφορά ανέρχεται σε 686 εκατ. ευρω.

Σε όρους απασχόλησης, η συνολική επίδραση εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 12 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επιπροσθέτως σημαντικά οφέλη προκύπτουν για την ελληνική οικονομία από την προσέλκυση μεγάλων ή/και μικρότερων ξένων παραγωγών για γυρίσματα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, χωρίς να υπολογίζονται οι θετικές επιδράσεις σε όρους προσέλκυσης διεθνούς τουρισμού, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να αυξηθεί κατά 39 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα δαπάνης ύψους 25 εκατ. ευρώ για τα γυρίσματα μιας σχετικά μεγάλης, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ξένης παραγωγής στην Ελλάδα.

Σε όρους απασχόλησης, μία τέτοια μεγάλη ξένη παραγωγή μπορεί να συντηρήσει πάνω από 755 θέσεις εργασίας. Επιπροσθέτως, πολύ σημαντική επίδραση μπορεί να έχει μια εμπορικά επιτυχημένη ξένη παραγωγή και σε όρους προσέλκυσης τουρισμού. Ήδη στη μελέτη παρέχονται ισχυρές οικονομετρικές ενδείξεις ότι ταινίες όπως «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» και «Lara Croft: Tomb Raider» οδήγησαν σε στατιστικά σημαντική αύξηση του τουρισμού στην Κεφαλονιά και στις Κυκλάδες αντίστοιχα.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις μεταξύ άλλων για τους τρόπους προσέλκυσης διεθνών παραγωγών στην Ελλάδα. Η απλοποίηση και προτυποποίηση των διαδικασιών έκδοσης των απαιτούμενων αδειών για τη διεξαγωγή γυρισμάτων πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα σε αυτήν την προσπάθεια. Ιδιαίτερα σημαντικός μπορεί να είναι ο ρόλος ενός γραφείου εξυπηρέτησης (Film Commission) που να λειτουργεί συντονιστικά και να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους. Η ύπαρξη αρχείου (π.χ. φωτογραφικό υλικό, ειδικές μελέτες / εκδόσεις, στατιστικά) και πληροφοριών για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των ξένων κινηματογραφιστών, η δυνατότητα έκδοσης αδειών λήψης σκηνών, η έκδοση ενιαίου κοστολογίου, είναι αρμοδιότητες που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον προσδιορισμό του κόστους παραγωγής για τα γυρίσματα που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας, μειώνοντας την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει μια κινηματογραφική παραγωγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα