Όταν η CIA αντέγραφε τον Τζέιμς Μποντ

Λέγεται συχνά πως η ζωή είναι εκείνη που μιμείται την τέχνη. Για του λόγου το αληθές, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως ο Ιούλιος Βερν «πάτησε πόδι» στη σελήνη πρώτος, περίπου 100 χρόνια πριν από τον Νιλ Άρμστρονγκ, και πως ο Βρετανός συγγραφέας, Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς, «ταξίδεψε» στον πλανήτη Άρη περίπου 120 χρόνια πριν από το Curiosity της NASA.

Στο ίδιο πλαίσιο της άντλησης έμπνευσης από την τέχνη οι μυστικές υπηρεσίες των

ΗΠΑ (CIA) είχαν προσπαθήσει την περίοδο της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου να αντιγράψουν και να μεταφέρουν στον πραγματικό κόσμο κάποια από τα... ακαταμάχητα γκάτζετ του κινηματογραφικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Κρίστοφερ Μοράν, καθηγητής Αμερικανικής Ιστορίας στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Γουόρικ. Προκειμένου μάλιστα να στοιχειοθετήσει την εν λόγω άποψη, ο Μόραν επικαλείται συχνά αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του Άλεν Ντάλες (διευθυντή της CIA την περίοδο 1953-1961), καθώς και από την αλληλογραφία που είχε την εποχή εκείνη ο Αμερικανός αρχιπράκτορας με τον ίδιο τον Ίαν Φλέμινγκ, τον Βρετανό συγγραφέα που δημιούργησε τον ήρωα Τζέιμς Μποντ.

Ο Ντάλες (ο οποίος είναι γνωστός στη χώρα μας μεταξύ άλλων και για την ερωτική περιπέτεια που είχε με τη βασίλισσα Φρειδερίκη) φέρεται να ήταν ο ιθύνων νους πίσω από την απόπειρα μίμησης των εξωπραγματικών όπλων του πράκτορα 007. Έπειτα από δική του παρότρυνση οι επιστημονικές ομάδες της CIA ξεκίνησαν να προσπαθούν να αντιγράψουν γκάτζετ, όπως για παράδειγμα το παπούτσι με τη δηλητηριώδη μύτη στιλέτο (που πρωταγωνιστεί στην ταινία «Από τη Ρωσία με αγάπη» του 1963), καθώς και τις εντυπωσιακές συσκευές ανίχνευσης που χρησιμοποιεί ο Μποντ στο «Πράκτορας 007 εναντίον Χρυσοδάκτυλου» του 1965.

Keywords
Τυχαία Θέματα