Ποδηματά: Στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχουμε μείνει μόνο στα λόγια

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταφέρει να κερδίσει κάποιες σημαντικές μάχες. Για να κερδίσουμε τον πόλεμο χρειαζόμαστε -πάνω απ' όλα- την ενεργό συμμετοχή των πολιτών της Ευρώπης».

Αυτό τόνισε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, σε συνεργασία με τα γραφεία Κύπρου,

Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας με τίτλο «Ο Νότος για την Ανάπτυξη» (South for Growth), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ακολουθούν αποσπάσματα στα από την ομιλία της Άννυς Ποδηματά:

«Οι Ευρωεκλογές που πραγματοποιούνται σε λιγότερο από 7 μήνες από σήμερα λαμβάνουν χώρα σε ένα δύσκολο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Πρωτοβουλίες όπως «Ο Νότος για την Ανάπτυξη (South for Growth) είναι πολύ σημαντικές, ακριβώς γιατί επιδιώκουν να σταματήσουν την αναπαραγωγή ιδεών που παραπέμπουν σε διχασμούς και απεχθή στερεότυπα και να μας υπενθυμίζουν ότι ανάκαμψη σημαίνει πάνω απ' όλα σύγκλιση, συνοχή και μείωση όλων των ειδών των ανισοτήτων. Και αυτό είναι το οποίο επιμένει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Πρόεδρός του, Μάρτιν Σουλτς από την αρχή της κρίσης από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση: Ότι η μονομερής λιτότητα δεν μπορεί να μας βγάλει την Ευρώπη από την κρίση και ότι χρειάζεται ένας συνδυασμός μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και συγκεκριμένες πολιτικές για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουμε μείνει μόνο στα λόγια.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για μια φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και για επέκταση των περιόδων προσαρμογής, για την σωστή αξιολόγηση και εκτίμηση της «κοινωνικής διάστασης» και τις συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής, για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, όχι μόνο στο έλλειμμα, αλλά και στις πλεονασματικές χώρες. Χάρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το όριο των εγγυημένων καταθέσεων σε όλη την Ευρώπη, αυξήθηκε από 20.000 σε 100.000 ευρώ. Και χάρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούμε να ασκούμε πλέον έλεγχο στους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Χάρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταφέραμε να βάλουμε ανώτατα όρια στα μπόνους των τραπεζιτών.

Με λίγα λόγια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταφέρει να κερδίσει κάποιες σημαντικές μάχες. Για να κερδίσουμε τον πόλεμο χρειαζόμαστε -πάνω απ' όλα- την ενεργό συμμετοχή των πολιτών της Ευρώπης. Για να γίνει αυτό πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι η συμμετοχή τους μετράει. Αντίθετη με την ισχυρή -και θα έλεγα νομιμοποιημένη- λαϊκή αντίληψη ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. γίνεται πίσω από «κλειστές πόρτες». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν το πρώτο που αντέδρασε εναντίον του διακυβερνητισμού, τονίζοντας συνεχώς ότι η μόνη μέθοδος που μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματικότητα, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την λογοδοσία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων είναι η κοινοτική μέθοδος.

Αλλά και ένα ζήτημα ακόμα πιο σημαντικό για τις περισσότερες από τις χώρες του «Νότου», τη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, αλλά και της ίδιας της Τρόικας. Σίγουρα γνωρίζετε ότι η τρόικα φθάνει σήμερα στην Αθήνα, ελπίζω για μια εποικοδομητική και καλόπιστη επίσκεψη. Αυτό που ίσως να μη γνωρίζετε είναι ότι ταυτόχρονα με τις συνομιλίες στην Αθήνα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, θα δεχθούμε σε ακρόαση εκπροσώπους της τρόικας με τίτλο «επιτυχίες και αποτυχίες (στις χώρες της κρίσης) των προγραμμάτων της Τρόικας στην Ευρώπη».

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμούμε να καθιερωθεί τακτικός διάλογος με τους εκπροσώπους των τριών θεσμικών οργάνων της τρόικας (με το ΔΝΤ σε ανεπίσημη βάση φυσικά) και με αυτόν τον τρόπο να ενισχυθεί η λογοδοσία, καθώς και ο διάλογος μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των εκπροσώπων των πολιτών. Αποφασίσαμε επίσης -και υποθέτω ότι αυτό θα είναι και επίσημο σε μια-δυο μέρες- να ξεκινήσει μια έρευνα, με τη μορφή μιας έκθεσης πρωτοβουλίας σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούσαν μέχρι τώρα οι τρόικες και για τα αποτελέσματά τους. Δεν θέλουμε να γίνουμε δικαστήριο. Αλλά σίγουρα θέλουμε να κάνουμε προτάσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς τους. Το μήνυμα της προεκλογικής μας καμπάνιας (που συνοψίζεται ως Δράσε-Αντίδρασε- Επηρέασε) αποτελεί ανοιχτή και ισχυρή πρόσκληση προς τους Ευρωπαίους πολίτες να γίνουν οι φορείς της αλλαγής.

Ως φωνή των Ευρωπαίων Πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, θέλουμε οι πολίτες της Ευρώπης να βρίσκονται στη θέση του οδηγού της εξουσίας και ως εκ τούτου την ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Αυτή είναι φορά είναι πράγματι διαφορετική, όπως λέει και το βασικό μας σύνθημα. Κυρίως γιατί για πρώτη φορά οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν άμεσα μέσω της ψήφου τους την επιλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτό είναι κάτι που θα βελτιώσει δραστικά την ποιότητα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας - δύο ελληνικές λέξεις θεμελιώδους σημασίας για το έργο μας. Και θέλω να καταλήξω λέγοντας ότι υπάρχει και μια ελληνική λέξη που χρησιμοποιείται για τις χώρες του νότου στα χρόνια της κρίσης.

Η λέξη ΧΡΕΟΣ, που στα ελληνικά σημαίνει επίσης καθήκον. Είναι λοιπόν καθήκον μας, είναι ΧΡΕΟΣ μας, να προχωρήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια και σαφήνεια στα λόγια και τις υποσχέσεις μας, προκειμένου να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και την ενεργό συμμετοχή τους σε ένα από τα πιο υπέροχα ιστορικά ευρωπαϊκά επιτεύγματα, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα