Συναγερμός στο Ναυτικό – «Πόλεμος» για το εφάπαξ των στρατιωτικών

Kίνημα... «εφάπαξ» συστάθηκε στο Ναυτικό

Με την ένδειξη «Εξαιρετικά επείγον» σε έγγραφό του ο αρχηγός του ΓΕΝ, Κοσμάς Χρηστίδης, έγινε ίσως ο πρώτος ανώτατος αξιωματικός μετά το Κίνημα του Ναυτικού το 1973 που έθεσε μετ' επιτάσεως και ζητά απαντήσεις σε ζήτημα πολιτικής υφής, τυπικά απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (υπουργό και δύο υφυπουργούς), ουσιαστικά, όμως, στην ίδια την κυβέρνηση.

Στο εσωτερικό έγγραφό του ο Α/ΓΕΝ επιρρίπτει ευθύνες στην Κυβέρνηση. Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές

εκφράσεις (Οι επελθούσες αλλαγές στις αποδοχές του στρατιωτικού προσωπικού έχουν πλήξει το ηθικό των στελεχών...), («...μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αδικία, δυσπιστία, άνιση μεταχείριση στελεχών που συνεχίζουν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, έναντι συναδέλφων τους που απεχώρησαν και κατοχύρωσαν τα δικαιώματά τους, αμφισβήτηση, έλλειψη προοπτικής και το κυριότερο διασάλευση της λειτουργίας των ασφαλιστικών μας ταμείων...»).

Μάλιστα επισημαίνεται σε έντονο ύφος ότι «Θέλουμε απαντήσεις εδώ και τώρα».

Το περιεχόμενο του εγγράφου, σύμφωνα με το onalert:

«Το ΓΕΝ έχει γίνει αποδέκτης μεγάλου αριθμού τηλεφωνημάτων από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα για ανακοινώσεις που γίνονται από τα Μ.Μ.Ε περί επικείμενης φορολόγησης των εφάπαξ παροχών, με αναδρομική μάλιστα από το 2010 εφαρμογή, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση που θα φτάνει ακόμη και σε ποσοστά του 45%.

Οι επελθούσες αλλαγές στις αποδοχές του στρατιωτικού προσωπικού έχουν πλήξει τόσο το ηθικό των στελεχών όσο και την ικανότητα διαχείρισης της οικογενειακής τους καθημερινότητας, είναι δε αυτονόητο ότι η μείωση των εφάπαξ παροχών δημιουργεί μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αδικία, δυσπιστία, άνιση μεταχείριση στελεχών που συνεχίζουν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, έναντι συναδέλφων τους που απεχώρησαν και κατοχύρωσαν τα δικαιώματά τους, αμφισβήτηση, έλλειψη προοπτικής και το κυριότερο διασάλευση της λειτουργίας των ασφαλιστικών μας ταμείων καθώς είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσει ένα μεγάλο κύμα φυγής μέσω υποβολής παραιτήσεων, γεγονός που θα ενεργοποιήσει σειρά άλλων παρενεργειών.

Κατόπιν των ανωτέρω έχουμε την άποψη ότι θα πρέπει να εκδηλώσετε ενέργειές σας είτε προς την κατεύθυνση της διάψευσης των συγκεκριμένων ειδήσεων είτε με ουσιαστική παρέμβαση προς το Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό την αποφυγή τέτοιων δυσμενών εξελίξεων, όπως αυτό της φορολόγησης του εφάπαξ".

Το ζήτημα, φυσικά δεν είναι το εφάπαξ (το οποίο δεν παύει να είναι κρίσιμο). Το εφάπαξ χρησιμοποιείται ως αφορμή για να τεθεί «κόκκινη γραμμή» από πλευράς ηγεσίας του ΠΝ και να τονιστεί ότι «Δεν γίνονται αποδεκτές οι νέες μειώσεις στις αποδοχές μας».

Και βέβαια, δεν θα λυθεί το πρόβλημα ακόμα και αν αποστρατευθεί ο Α/ΓΕΝ στις κρίσεις που έρχονται.

Όταν το τρένο έρχεται, δεν κοιτάμε την αντίθετη κατεύθυνση κλείνοντας και τα αυτιά μας και υποδυόμαστε ότι «Δεν υπάρχει τρένο». Γιατί τότε θα περάσει από πάνω μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα