Σύνοδος Κορυφής: Κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης

Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες, η κρισιμότερη Σύνοδος Κορυφής, στην οποία αναμένεται να αποφασιστούν πολλά για το μέλλον της Ένωσης και του ευρώ.

Είναι η 20η σύνοδος από τότε που ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ευρώπη πριν από δυόμιση χρόνια.

Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στη Γερμανία να εξετάσει άμεσα μέτρα για τη στήριξη των κρατών-μελών που πολιορκούνται από τις αγορές, καθώς και μακροπρόθεσμα μέτρα όπως τη κοινή έκδοση χρέους.

Ο Φρανσουά Ολάντ κατά την είσοδό του δήλωσε ότι «βρίσκεται στην σύνοδο για να μπει η ανάπτυξη στο επίκεντρο των δεσμεύσεών». «Ήρθα εδώ προκειμένου να βρεθούν πολύ γρήγορες λύσεις για να στηριχτούν οι χώρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα στις αγορές, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να ανορθώσουν τα δημοσιονομικά τους. Έρχομαι, επομένως, με ένα πνεύμα να δώσουμε στην Ευρώπη την αναγκαία δύναμη, συνοχή και αλληλεγγύη».

«Εάν επιτύχουμε περισσότερη ανάπτυξη μέσω του Συμφώνου που θα υιοθετήσουμε, ένα μακρόπνοο όραμα και άμεσα μέτρα για να στηρίξουμε τις χώρες που έχουν καταβάλει προσπάθειες αλλά δε μπορούν να αντέξουν υπερβολικά ψηλά επιτόκια -- τότε θα έχουμε κάνει καλή δουλειά».

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την πλευρά του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall Street Journal και δημοσιεύθηκε σήμερα, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, δήλωσε ότι η Γερμανία ενδέχεται να αποδεχτεί νωρίτερα απ' όσο αναμενόταν να μοιραστεί την ευθύνη για το χρέος της ευρωζώνης και θα στήριζε βραχυπρόθεσμα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα που μαστίζουν ορισμένες από τις χώρες-μέλη της ΕΕ

Ο Γερμανός υπουργός είπε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει με κάποιας μορφής αμοιβαιοποίηση του χρέους εφόσον το Βερολίνο πειστεί ότι ο δρόμος προς την εγκαθίδρυση ευρωπαϊκού ελέγχου στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές είναι μη αντιστρέψιμος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί προτού εφαρμοστούν πλήρως οι αλλαγές της συνθήκης.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η κοινή δημοσιονομική πολιτική θα είναι αμετάκλητη και καλά συντονισμένη. Δεν θα υπάρξουν κοινά εγγυημένα ομόλογα χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική», τόνισε.

Μια τέτοια θεμελιώδης αλλαγή θα απαιτούσε από τις άλλες χώρες να παραδώσουν σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο των προϋπολογισμών τους. Πολλοί Ευρωπαίοι, φορείς χάραξης πολιτικής, αναρωτιούνται πόσο μακριά είναι διατεθειμένο να φτάσει το Βερολίνο προκειμένου να θέσει το οικονομικό βάρος του στη διάθεση της ευρωζώνης.

«Είμαστε διατεθειμένοι να πάμε όσο μακριά χρειάζεται για να επιτύχουμε μια βιώσιμη συμφωνία στην Ευρώπη», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Διαβάστε επίσης:

Η Μέρκελ εναντίον όλων

Ξεκίνησε η κρισιμότερη σύνοδος Κορυφής

Σε τεντωμένο σχοινί η Ευρωζώνη

Keywords
Τυχαία Θέματα