Συσσίτια: Η νέα ανθρωπογεωγραφία

Ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγει στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δηλαδή κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, έχει υπερτριπλασιαστεί την…

Της Παρασκευής Βονάτσου

Οι «νεόπτωχοι», οι πολίτες δηλαδή που μπορεί να διαθέτουν κατοικία και ένα μικρό εισόδημα, αλλά το δαπανούν για τα λεγόμενα ανελαστικά έξοδα, όπως είναι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, έχουν πολλαπλασιαστεί, όπως αποτυπώνεται

από τους αριθμούς των μερίδων στα συσσίτια της Εκκλησίας.

Όπως δήλωσε στο newsbomb.gr ο π. Βασίλειος Χαβάντζας , διευθυντής του Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η αύξηση ήταν πολύ μεγάλη όταν η κρίση άρχισε να βαθαίνει, οπότε ο αριθμός των μερίδων αυξήθηκε από 3.000 σε 10.000.

Η ανθρωπογεωγραφία των ανθρώπων που δέχονται την αρωγή από την Εκκλησία στην καθημερινότητά τους, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν: συγκεκριμένα, οι πολίτες που έχουν ανάγκη από την υποστήριξη δεν είναι μόνο ηλικιωμένοι ή ανήκοντες στα λεγόμενα ευπαθή κοινωνικά στρώματα, αλλά πολλοί που είδαν να χάνουν την εργασία τους, μακροχρόνια άνεργοι ή άνθρωποι που υπέστησαν μεγάλη απώλεια εισοδήματος.

Στηρίζονται στον εθελοντισμό

Όπως σημείωσε ο π. Βασίλειος, το έργο της Αρχιεπισκοπής στα συσσίτια που προσφέρονται στις 72 ενορίες, οι οποίες υπάγονται σε αυτή, συνδράμουν περίπου 900 εθελόντριες.

Οι δαπάνες καλύπτονται από κάθε ενορία μέσω των φιλοπτώχων ταμείων αλλά και από προσφορές ιδιωτών.

Πέραν των μερίδων, σε πολλές περιπτώσεις γίνεται και παροχή τροφίμων απευθείας σε δικαιούχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί αφορούν μόνο στις ενορίες που υπάγονται στην Αρχιεπισκοπή, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα