Θα πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που ζημιώνουν το Κράτος

Εγκύκλιος προβλέπει ότι είναι υπεύθυνοι για δόλο ή βαριά αμέλεια

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που με τις ενέργειές τους προκάλεσαν ζημία στο ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

Με βάση την εγκύκλιο, ενεργοποιείται διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι που από δόλο ή βαριά αμέλεια έγιναν υπαίτιοι να ζημιωθεί το δημόσιο, θα υποχρεώνονται πλέον σε καταβολή των αποζημιώσεων που επιδικάζονται κατά του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η εγκύκλιος:

-

Ο υπάλληλος ευθύνεται έναντι του Δημοσίου για κάθε ζημιά την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο υπάλληλος ευθύνεται επίσης για την αποζημίωση την οποία κατέβαλε το Δημόσιο σε τρίτους για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, εφόσον οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Ο υπάλληλος δεν ευθύνεται έναντι των τρίτων για τις ανωτέρω πράξεις ή παραλείψεις του.

- Σε περίπτωση δόλου του υπαλλήλου, αυτός παραπέμπεται υποχρεωτικώς στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε περίπτωση βαρείας αμέλειας, αν ο υπάλληλος παραπεμφθεί, το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτιμώντας τις ειδικές περιστάσεις, μπορεί να καταλογίσει σε αυτόν μέρος μόνο της ζημιάς που επήλθε στο Δημόσιο ή της αποζημίωσης που το τελευταίο υποχρεώθηκε να καταβάλει».

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, παρότι προβλέπονται σε όλους τους Υπαλληλικούς Κώδικες που τέθησαν σε ισχύ κατά καιρούς, ωστόσο ουδέποτε εφαρμόσθηκαν πλην ελάχιστων περιπτώσεων. Ως εκ τούτου, από τη μία πλευρά συνεχίστηκε η ατιμωρησία των υπαλλήλων και από την άλλη δεν έχουν αναζητηθεί από το Δημόσιοι οι αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί στους πολίτες-δικαιούχους.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα, όλες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες επέρχεται ζημία σε βάρος του Δημοσίου θα πρέπει «να αναφέρονται στο γενικό επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να κινείται, κατά του υπαίτιου ή των υπαιτίων υπαλλήλων, η διαδικασία αναζήτησης του ποσού που καταβλήθηκε, αμέσως μετά την πληρωμή του εκ μέρους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., και των ΟΤΑ προς τον ζημιωθέντα τρίτο».

Διαβάστε επίσης:

Κόβουν τα δώρα σε συνταξιούχους και μισθωτούς του Δημοσίου

Ειδικά μισθολόγια: «Κλειδώνουν» οι μειώσεις για κάθε κατηγορία

Keywords
Τυχαία Θέματα