Θεσ/νικη: Μαρτυρία για προσπάθεια «εξαφάνισης» εγγράφων υπεξαίρεσης

Έγγραφα που συνδέονται με την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης, επιχείρησε να 'εξαφανίσει' δημοτική υπάλληλος για λογαριασμό ενός εκ των κατηγορούμενων πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας.

Αυτό αποκάλυψε μάρτυρας, καταθέτοντας στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου συνεχίζεται για 27η μέρα η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, για την πολύκροτη υπόθεση.

Όπως κατήγγειλε η νυν προϊσταμένη ταμείου του δήμου Θεσσαλονίκης

Φωτεινή Κυργιαφίνη, το περιστατικό σημειώθηκε προσφάτως, όταν μαζί με συναδέλφισσά της από το τμήμα εσόδων, την οποία κατονόμασε, πήγαν στο δημοτικό αρχείο να ψάξουν κάποιους φακέλους για να τους προσκομίσουν στους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής για τις ανάγκες της εν εξελίξει δίκης.

Σύμφωνα με την μάρτυρα, θέλοντας να βοηθήσει τον κατηγορούμενο Γιώργο Γκαϊδατζή, η καταγγελλόμενη υπάλληλος έκρυψε έναν φάκελο, που αργότερα όμως βρέθηκε σε άλλο σημείο και παραδόθηκε. «Τον έβαλε κάπου αλλού. Τον βρήκαμε και τον δώσαμε στην πολιτική αγωγή. Ο φάκελος αφορούσε διαβιβαστικά πληρωμών της διεύθυνσης ταμειακής υπηρεσίας σε ταμείο για το 2007» κατέθεσε η Φωτ. Κυργιαφίνη, η οποία, πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος ήταν γραμματέας του κατηγορούμενου, όταν ο τελευταίος διεξήγαγε την ΕΔΕ για την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών σε συναδέλφους του μόλις αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο.

Εξάλλου, η Φωτ. Κυργιαφίνη κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μαζί της, προσπάθησε να την πείσει να μην παραδώσει έγγραφα-πληρωμών του 2007, αλλά άλλου έτους.

Ερωτηθείς για το περιστατικό, ο Γιώργος Γκαϊδατζής, που πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών, έκανε λόγο για «παρεξήγηση», διαψεύδοντας ότι η παραπάνω υπάλληλος υπήρξε γραμματέας του κατά τη διενέργεια της ΕΔΕ, ενώ επιτέθηκε στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, κάνοντας λόγο για επιλεκτική ροή εγγράφων προς το δικαστήριο.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Γιώργος Γκαϊδατζής βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών για προσπάθεια απόκρυψης εγγράφων. Την πρώτη φορά ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν κατά την 13η μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, η πολιτική αγωγή προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφες αναφορές υπαλλήλων του δήμου, σύμφωνα με τις οποίες, ο κατηγορούμενος επιχείρησε να αποσπάσει φακέλους από το δημοτικό αρχείο, τους οποίους κουβαλούσε κάτω από το μπουφάν του.

Μάλιστα, ο εισαγγελέας της έδρας, είχε ζητήσει τότε να διωχθεί αυτεπαγγέλτως για απόπειρα υπεξαγωγής δημοσίων εγγράφων. Οι φάκελοι αφορούσαν την παράδοση-παραλαβή της ταμειακής υπηρεσίας για το 2007. Ο ίδιος και τότε είχε κάνει λόγο για παρεξήγηση, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το περιστατικό.

Την ίδια ώρα, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ομολόγησε ότι ενημερωνόταν καθημερινά για το ταμείο του δήμου. «Μου προσκόμιζαν τα δελτία ημερήσιων εσόδων και εσόδων/εξόδων όταν επρόκειτο να ενημερώσω το δημοτικό συμβούλιο. Το κύριο μέλημά μας ήταν να καλυφθεί η μισθοδοσία των υπαλλήλων» είπε, μεταξύ άλλων, ο Β. Παπαγεωργόπουλος, που πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Στο μεταξύ, κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσε η εφοριακή υπάλληλος Ευγενία Γιδαράκου, η οποία κλήθηκε να διενεργήσει τον προσωρινό φορολογικό έλεγχο αμέσως μετά την αποκάλυψη της υπεξαίρεσης. Όπως τόνισε, ο δήμος για τρία χρόνια (2005-07) δεν υπέβαλε προσωρινές και οριστικές δηλώσεις, ενώ, από την έρευνα που έκανε, διαπίστωσε ότι οι δηλώσεις που προσκομίζονταν από το δήμο ήταν ανειλικρινείς.

Αποποιήθηκε δε ευθυνών συναδέλφων της για πλημμελείς ελέγχους σε ό,τι αφορά τους φόρους που έπρεπε να καταβάλει ο δήμος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι έλεγχοι διεξάγονται μόνο έπειτα από εντολή κι όταν υπάρχει υπόνοια πως κάποιος 'κλέβει' την εφορία.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί τη Μεγάλη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης: Ο βασανισμός και ο θάνατος του Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα