Τουσέν: Τον Ιούνιο τα πρώτα συμπεράσματα της επιτροπής της Βουλής για το χρέος

H βελγική εφημερίδα «L' ECHO» δημοσιεύει συνέντευξη του Βέλγου εμπειρογνώμονα, Ερίκ Τουσέν, επισημαίνοντας ότι επιλέχτηκε επικεφαλής στο τεχνικο-επιστημονικό επίπεδο, της…

Ιστορικός και δόκτορας Πολιτικών Επιστημών (ULg και Paris VIII), ο Ερίκ Τουσέν κατάγεται από την πόλη Ναμιούρ και είναι εκπρόσωπος του Διεθνούς Δικτύου της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου. Έχει υποστηρίξει πρωτοβουλίες εξέτασης του χρέους στο Βέλγιο, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα.

Όπως

αναφέρει, η επιτροπή θα αποτελείται από περίπου 30 άτομα, των οποίων τα ονόματα θα γίνουν γνωστά μόνο στις αρχές Απριλίου, όταν αρχίσουν οι εργασίες της. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

ΕΡ. Πώς και ένας Βέλγος βρίσκεται επικεφαλής σε μία τέτοια επιτροπή;

-«Οι Έλληνες με γνώριζαν, γιατί ήμουν μέλος μιας παρόμοιας επιτροπής στον Ισημερινό, το 2007-2008. Βάσει των εργασιών μας, ο Ισημερινός υιοθέτησε μια στρατηγική που αποδείχτηκε πολύ ωφέλιμη για τη χώρα. Το 2011, ξεκίνησα με μια σειρά ατόμων - εκ των οποίων πέντε έγιναν υπουργοί της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα - μια διεθνή πρόσκληση, που κατέληξε στη συγκρότηση αυτής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του ελληνικού χρέους.

Ποιο είναι το πλαίσιο της έρευνας; Θα εξετάσετε και την εποχή του αναγκαστικού δανείου από τους Ναζί;

-Όχι, αυτό δεν ανήκει στην περίμετρο των ερευνών μας. Υπάρχει μια άλλη επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου που θα εργαστεί σ' αυτό το συγκεκριμένο πολύ σημαντικό θέμα. Η δική μας επιτροπή θα διερευνήσει από τη δεκαετία του '90 και πέρα. Σε μια πρώτη φάση, θα επικεντρωθούμε στην τωρινή περίοδο, πριν από την παρέμβαση της τρόικας και μέχρι σήμερα. Όπως και στις ελληνικές τραγωδίες, υπάρχει ενότητα τόπου, χρόνου και πρωταγωνιστών. Σε αυτή την περίοδο, δημιουργήθηκε το 80% του χρέους, που είναι σήμερα απαιτητό από την Ελλάδα.

Θα εξετάσετε επίσης και την τροποποίηση των ελληνικών στοιχείων;

-Ναι, σε μία δεύτερη φάση, θα εργαστούμε για την περίοδο που προηγήθηκε της εισόδου της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και επί των συνθηκών, με τις οποίες αυτή έγινε. Γνωρίζουμε τα μεγάλα θέματα, όπως η τροποποίηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων με τη βοήθεια της Goldman Sachs, αλλά υπάρχουν και άλλα σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με μεγάλες συμφωνίες ανάμεσα στην πολυεθνική Siemens και την Ελλάδα. Μια σοβαρή μελέτη εκτιμά ότι οι μίζες που κατέβαλε η Siemens ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ. Θα εξετάσουμε, επίσης, την απρόβλεπτη υπερχρέωση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Υπάρχει εκείνο που δανείζεται κανείς και οι λόγοι για τους οποίους δανείζεται: Θα θεωρήσετε τα φορολογικά δώρα ως πηγή υπερχρέωσης;

Δεν θα αποκλείσουμε τίποτα. Θα αναλύσουμε τη διαδικασία διαμόρφωσης του δημόσιου χρέους, θα εξηγήσουμε γιατί το χρέος αυξήθηκε και τις επιπτώσεις των φορολογικών δώρων στους εφοπλιστές ή στην ορθόδοξη Εκκλησία, πράγματα που πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας. Είναι λογικό.

Δεν είναι λίγος ο χρόνος για τόσο μεγάλη δουλειά, αφού θα παρουσιάσετε μια πρώτη έκθεση τον Ιούνιο;

Θα προχωρήσουμε γρήγορα. Θα παραδώσουμε τα πρώτα συμπεράσματα τον Ιούνιο, κυρίως όσον αφορά στο θέμα του χρέους που ζητάει η τρόικα, την οποία βαφτίσαμε «θεσμούς». Η ολοκλήρωση του συνόλου της εξέτασης θα μας οδηγήσει σίγουρα ως τον Δεκέμβριο του 2015.

Ο στόχος της επιτροπής είναι να φέρει σε γνώση του ελληνικού λαού μια ακριβή αποτύπωση του είδους των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα. Είναι κάπως επείγον, όταν βλέπουμε την εκστρατεία στιγματισμού του ελληνικού πληθυσμού...

Ποιος τη διεξάγει;

Οι εκπρόσωποι κυβερνήσεων, που κάνουν προσβλητικές δηλώσεις για τον ελληνικό λαό, και σημαντικά ΜΜΕ που τις αναπαράγουν. Αρκεί να ακούσουμε σειρά δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ για τους Έλληνες και τη φορολογία... Το ελληνικό κοινοβούλιο θέλει, επίσης, να επιχειρήσει να αποκαταστήσει μια ισορροπία, για να δείξει ποια είναι η πραγματική κατάσταση.

Βασικά, πρόκειται να εφοδιάσετε την ελληνική κυβέρνηση με επιχειρήματα, ώστε να ζητήσει τη μείωση του χρέους;

Το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», με το οποίο ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ εντολή από τον ελληνικό λαό, προέβλεπε τη διεξαγωγή Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το ελληνικό χρέος. Με μοντέλο τη Διάσκεψη του Λονδίνου, το 1953, που κατέληξε σε ριζική μείωση του γερμανικού χρέους. Η επιτροπή μας συμπεριλαμβάνεται, επίσης, στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης: υπάρχει συνέχεια, υπάρχει εντολή.

Εισηγείστε τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους;

Η επιτροπή αυτή δεν θα υποκαταστήσει τις Αρχές, κάνει μια εξεταστική δουλειά. Θα αποφύγω, λοιπόν, να πω στον Τύπο αυτό που η Ελλάδα πρέπει να κάνει. Θα επικεντρωθώ σε μια σοβαρή ανάλυση των όρων με τους οποίους παραχωρήθηκαν δάνεια στην Ελλάδα: αν έγιναν με τρόπο νόμιμο, με σεβασμό στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, στο ελληνικό Σύνταγμα, αν το ΔΝΤ σεβάστηκε τον ίδιο τον Κανονισμό του, κ.λπ.

Ουσιαστικά, τι να αναμένουμε από την έκθεση του Ιουνίου;

Αυτό που θα πούμε θα είναι: Αυτό εννοούμε μιλώντας για παράνομο χρέος, επαχθές, αφόρητο. Και θα πούμε σίγουρα ότι συγκεντρώσαμε αδιαμφισβήτητα τεκμήρια της ανομίας, της μη νομιμοποίησης ενός μέρους του χρέους.

Δεδομένης της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, αυτή η επιτροπή δεν θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πρόκληση;

-Όχι. Τον Μάιο του 2013 η Ε.Ε. υιοθέτησε τον Κανονισμό 472, που αναγκάζει τις χώρες που υποβάλλονται σε διαρθρωτική προσαρμογή, να πραγματοποιήσουν μια πλήρη εξέταση του χρέους τους, για να εξηγήσουν γιατί το χρέος τους έφτασε σε τόσο αφόρητο επίπεδο. Αυτό αποφάσισε να κάνει τώρα και η Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα