Βουλή: Αντιπαράθεση για ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας, η ενδεχόμενη επέμβαση των δυτικών δυνάμεων κατά του καθεστώτος Άσαντ και οι χθεσινές δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου για το ενδεχόμενο συμμετοχής και της Ελλάδας σε μια τέτοια κινητοποίηση, απασχόλησαν το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, στο περιθώριο της συζήτησης για την αποκρατικοποίηση των τυχερών παιγνίων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Βούτσης τάχθηκε εναντίον κάθε εκδοχής ανάμειξης της Ελλάδας και παρατήρησε πως η προσέγγιση του κόμματός του αποτελεί «αντίληψη ειρήνευσης και όχι πολεμικών τυμπάνων. Ο λαός μας δεν θα συναινέσει σε συνδρομές σε πολεμικά σχέδια».

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, εκτίμησε πως η κρίση στη Συρία ακολουθεί μια σειρά γεγονότων με τα οποία αναδιαμορφώνεται ο χάρτης στην ευρύτερη περιοχή, που «πρέπει να βρει την Ελλάδα θωρακισμένη στα εσωτερικά της ζητήματα, αλλά και ενεργή, να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις - και πρώτα σε διπλωματικό επίπεδο. Το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερές αναφορές στη συγκεκριμένη περιοχή και τρόπους με τους οποίους μπορεί να παρέμβει για να έχουμε αποτελέσματα που δεν είναι άλλα από την ειρήνη, τη δημοκρατία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο κ. Τριαντάφυλλος συνέδεσε τα παραπάνω με το ζήτημα της έξαρσης των κυμάτων προσφύγων από τη Συρία, θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντικό το να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζει η ΕΕ το συγκεκριμένο ζήτημα και η κάθε χώρα - μέλος της ΕΕ, να αναλάβει μέρος του εκτοπισθέντος πληθυσμού, ώστε να μην βαρύνει αυτός μονομερώς τα ελληνικά σύνορα.

«Ο κος Βενιζέλος υιοθετεί τη βρώμικη προπαγάνδα του ΝΑΤΟ για τα χημικά, τη βρώμικη προβοκάτσια που στήθηκε από τους Αμερικάνους», παρατήρησε ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ). «Ποιοί είναι αυτοί που θα φέρουν τη δημοκρατία στη Συρία; Οι μονάρχες του Κόλπου; Υπάρχουν πάνω από 100.000 μισθοφόροι, αποβράσματα που εξοπλίζονται - είδαμε εκείνον που έβγαλε την καρδιά του άλλου και την έφαγε - και υπάρχει και η αντιπολίτευση που στηρίζεται από τις Βρυξέλλες. Τόσο βλάκες είναι στην συριακή κυβέρνηση, να ρίξουν χημικά αέρια την ώρα που μπήκαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στη χώρα; Τα Patriot που εγκατέστησε ο Ερντογάν στα σύνορα με τη Συρία, μπήκανε για τη δημοκρατία; Πού ήσασταν όσοι υπερασπίζεστε «το διεθνές δίκαιο», όταν το Ισραήλ έκανε βομβαρδισμό;» αναρωτήθηκε ο κος Παφίλης.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τάχθηκε εναντίον και της εκδοχής της συμμετοχής σε εκστρατεία υπό την κάλυψη του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας πως ο σημερινός ΟΗΕ «εκφράζει πλήρως τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού...».

- «Όλη η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει ταχθεί υπέρ του ΟΗΕ», παρατήρησε ο Ν. Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ).

- «Ναι, άμα την έχεις ευνουχισμένη. Η «παγκόσμια κοινή γνώμη» είναι ο ιμπεριαλισμός. Στον ΟΗΕ δεν μετέχουν οι λαοί...», υποστήριξε ο Θ. Παφίλης.

Από πλευράς ΝΔ, η εκπρόσωπός της Σοφία Βούλτεψη δήλωσε πως «δεν δυσκολεύεται να συμφωνήσει σε πολλά με τον Θ. Παφίλη». Πέραν όμως των ενστάσεων για τους πολέμους του 21ου αιώνα, «εμείς ανήκουμε σε μια Συμμαχία, δεν έχουμε πει ποτέ πως θέλουμε την απεμπλοκή μας απ' το ΝΑΤΟ - και για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή της, απ' τη στιγμή που και οι γείτονές μας οι Σκοπιανοί θέτουν αίτημα ένταξης και το ΝΑΤΟ έχει πει πως ισχύει το βέτο του Βουκουρεστίου αν δεν βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση. Το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα, είναι μια απεμπλοκή απ' τη Συμμαχία, ή κινήσεις που δεν αποτελούν προϊόν συνεννόησης μαζί της. Φυσικά η Ελλάδα θα κοιτάξει όλα τα άλλα που συμβαίνουν και άλλα ανταλλάγματα. Βρισκόμαστε μπροστά και σε ανακήρυξη ΑΟΖ...», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Βούλτεψη.

Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος υποστήριξε πως «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν τα σιωνιστικά συμφέροντα στο χώρο της Μέσης Ανατολής. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να παραχωρήσει τμήμα της επικράτειας της χώρας σε οποιονδήποτε σύμμαχο για πολεμικές προετοιμασίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα