Υπεραιωνόβια ζώα ή απλά... Μαθουσάλες

19:14 6/4/2013 - Πηγή: NewsBomb

Την ώρα που η ανάπτυξη της επιστήμης και το ολοένα και καλύτερο βιοτικό επίπεδο έχουν αυξήσει καθοριστικά το προσδόκιμο ζωής μας, η Φύση μάς βάζει και πάλι τα γυαλιά!

Εκεί λοιπόν που η πολυπόθητη ανθρώπινη επιδίωξη για περισσότερα χρόνια ζωής γίνεται πραγματικότητα, χάνει αποφασιστικά από μια σειρά πλασμάτων που κοιτούν κατάματα τον Χάρο και του βγάζουν αυθάδικα τη γλώσσα!

Κι εκεί που θεωρούμε ότι τα 90 χρόνια ζωής είναι καλά για έναν άνθρωπο, το ζωικό βασίλειο κλαίει και οδύρεται όταν χάνει μέλος του σε τόσο νεαρή ηλικία.

Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από αιωνόβια ζώα που ντροπιάζουν

επιστήμη, τεχνολογία και την ίδια την ανθρώπινη φύση...

Πετρόψαρο Rougheye

Την ώρα που τα πετρόψαρα Rougheye (Sebastes Αleutianus) θεωρούνται μεταξύ των θαλάσσιων πλασμάτων με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, δεν είναι καν στις πρώτες θέσεις των Μαθουσάλων του ζωικού βασιλείου! Ζουν σε βάθος 170-670 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, συνήθως στον Ειρηνικό Ωκεανό, αναπτύσσονται εξαιρετικά αργά και φτάνουν στην ενηλικίωση επίσης πολύ αργά στη ζωή, έχουν όμως τα περιθώρια να το κάνουν. Γιατί αγγίζουν τα 200 χρόνια ζωής, με το μεγαλύτερο που βρέθηκε ποτέ να φτάνει στα 205 χρόνια!

Αχινός της Ερυθράς Θάλασσας

Ο αχινός της Ερυθράς Θάλασσας (Strongylocentrotus Franciscanus) υπάρχει στον κόσμο εδώ και 450 εκατομμύρια χρόνια και είναι ο μεγαλύτερος από όλους τους αχινούς του πλανήτη. Παρά το γεγονός ότι δεν ξεπερνούν συνήθως τα 30 χρόνια ζωής, αν καταφέρουν να υπερπηδήσουν το ορόσημο τα ξεχνά ο Χάρος, αγγίζοντας μέχρι και τα 200!

Φάλαινα Bowhead

Η «τοξοκέφαλη» φάλαινα θεωρείται από μερίδα επιστημόνων ως το παλιότερο θηλαστικό της Γης. Μία μάλιστα εξ αυτών, η Μπάντα, εκτιμήθηκε ότι έχει ξεπεράσει τα 211 χρόνια ζωής, με κάποιους βιολόγους να ερίζουν ότι η ηλικία της αγγίζει ακόμα και τα 245 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ζουν μεταξύ 20-60 χρόνια, τέσσερις τέτοιες φάλαινες έχουν καταγραφεί σε ηλικίες 91, 135, 159 και 172 ετών...

Ψάρι Κόι

Το μέσο προσδόκιμο ζωής για το ψάρι Κόι κυμαίνεται γύρω στα 50 χρόνια, το οποίο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Δεν αρκεί βέβαια για να φιγουράρει στη λίστα μας! Ένα διαπρεπές μέλος του είδους, η Χανάκο, η οποία άφησε τα εγκόσμια το 1977, έφτασε στο πολύ πιο σεβαστό νούμερο των... 226 ετών(!), με τους ιδιοκτήτες της να πεθαίνουν κι αυτή να τους «θάβει». Και ναι, είχε γεννηθεί το 1751...

Σκουλήκι των σωλήνων

Τα θαλάσσια σκουλήκια των σωλήνων (Lamellibrachia Luymesi) περνούν όλη τους τη ζωή σε ένα μέρος, ενώ συναντώνται συνήθως στον Κόλπο του Μεξικού. Ζουν σε βάθος 750 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα στα παγωμένα και αφιλόξενα νερά, και τρέφονται αποκλειστικά με βακτήρια. Ζουν σε αποικίες χιλιάδων μελών, την ίδια στιγμή που αναπτύσσονται εξαιρετικά αργά, γι' αυτό και φτάνουν σε ηλικία 250 ετών.

Μαργαριταρένιο μύδι του γλυκού νερού

Το 90% περίπου του πληθυσμού των μυδιών του γλυκού νερού που φέρουν μαργαριτάρια (Margaritifera Μargaritifera) ζει γύρω από τη Σκανδιναβία. Θεωρούνται ιδιαίτερα προσαρμοστικοί οργανισμοί, που ανταποκρίνονται ικανοποιητικότατα σε οποιαδήποτε κλιματολογική, γεωλογική, βιολογική ή ακόμα και χημική αλλαγή, με τον αριθμό τους ωστόσο να μειώνεται σταθερά κάθε χρόνο. Όσα βέβαια επιβιώνουν, είναι και τα πιο «σκληροτράχηλα» του πληθυσμού, με τις καταγεγραμμένες ηλικίες τους να ξεπερνούν τα 250 χρόνια ζωής, κάνοντάς τα τους Μαθουσάλες της Ευρώπης...

Χελώνες

Οι χελώνες (Testudinidae) είναι γνωστές για τη μακροζωία τους. Η μέση υγιής χελώνα μπορεί να φτάσει εύκολα τα 150 χρόνια ζωής, κάτι που εξαρτάται φυσικά και από το είδος της χελώνας. Η γνωστότερη χελώνα ωστόσο που έζησε πολύ (πάρα πολύ) ήταν η Adwaita, το κατοικίδιο του βρετανού στρατηγού Ρόμπερτ Κλάιβ, που όταν πέθανε ο αξιωματούχος μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο της Καλκούτας, όπου και πέρασε άλλα 130 χρόνια «θάβοντας» φυσικά όλους τους εργαζομένους εκεί! Η ηλικία της χρονολογήθηκε επακριβώς με τη βοήθεια του άνθρακα. Τι έδειξε η επιστημονική μέθοδος; Περί τα 255 χρόνια ζωής, συν-πλην 2!

Μύδι των ωκεανών

Τα μύδια των ωκεανών είναι ένα ιδιαίτερο είδος οστρακοειδών που ζουν συνήθως γύρω από τις ακτές της Σκοτίας. Για να αποφύγουν τους θηρευτές τους, θάβονται μέσα στον βυθό, όπου και παραμένουν για ιδιαίτερα μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς ανάγκη για τροφή και οξυγόνο. Έπεται λοιπόν ότι δεν κινούνται και πολύ, με τους πληθυσμούς τους ωστόσο να έχουν μειωθεί γύρω στο 50% τις τελευταίες δεκαετίες. Και τώρα η ηλικία τους. Κάθεστε; Δεν είναι ασυνήθιστο για το θαλάσσιο αυτό πλάσμα να ξεπεράσει τα 400 χρόνια ζωής, με το παλιότερο που έχει καταγραφεί ποτέ να έχει αγγίξει τη μισή χιλιετία!

Σφουγγάρι της Ανταρκτικής

Είναι γνωστό ότι τα σφουγγάρια είναι ζώα, παραείναι ωστόσο τεμπέλικα. Μετακινούνται λιγότερο από 1 χιλιοστό την ημέρα, δεν προκαλεί λοιπόν εντύπωση ότι αναπτύσσονται εξωφρενικά αργά, γεγονός που συντελεί -όπως και στα άλλα ζώα της λίστας μας- στην εξαιρετική μακροημέρευσή τους. Στον πλανήτη μας υπάρχουν 5-10 χιλιάδες είδη σφουγγαριών, με τα περισσότερα να ζουν από 3 μήνες μέχρι και 20 χρόνια. Όχι όμως και το σφουγγάρι της Ανταρκτικής, είδος το οποίο αγγίζει το σεβαστότατο νούμερο των... 1.500 ετών!

Είδος μέδουσας

Εδώ τα πράγματα αγγίζουν το επίπεδο της επιστημονικής φαντασίας! Ένα συγκεκριμένο είδος μέδουσας λοιπόν, η Turritopsis Νutricula, δεν έχει καμιά σχέση με τις άλλες. Οι νεογέννητες έχουν μέγεθος 1 χιλιοστού και 8 πλοκάμια, την ώρα που οι ενήλικες φτάνουν στα 4,5 χιλιοστά και τα 90 πλοκάμια. Προέρχονται από την Καραϊβική, μπορούν όμως πλέον να βρεθούν σε πολλά μέρη του πλανήτη. Τι τις κάνει μοναδικές μέσα στο ζωικό βασίλειο; Ότι μπορούν να επιστρέψουν σε πρωιμότερα στάδια της ανάπτυξής τους! Γεννιούνται λοιπόν και μεγαλώνουν όπως και κάθε άλλος οργανισμός, όταν ωστόσο αγγίξουν συγκεκριμένη ηλικία, επιστρέφουν σταδιακά στο στάδιο του πολύποδα, με τον κύκλο ζωής να ξεκινά εκ νέου. Σαν έναν 50χρονο δηλαδή να ξαναγίνεται μωρό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το είδος αυτό της μέδουσας είναι δυνητικά αθάνατο!

Keywords
Τυχαία Θέματα