Νέο σεμινάριο δημιουργίας χαρακτήρων, χρονογραφήματος, διηγήματος από την Αντιγόνη Πόμμερ και την Αλεξάνδρα Χειμώνα στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Tabula Rasa

11:46 19/9/2019 - Πηγή: TVNea
Μήπως ήρθε η ώρα να… γράψεις το είδος που σε εκφράζει πραγματικά;
Την Τετάρτη 02 Οκτωβρίου στις 18:00 ξεκινάει το νέο σεμινάριο «δημιουργία χαρακτήρων, χρονογραφήματος, διηγήματος» με καθηγήτριες τις Αντιγόνη Πόμμερ και Αλεξάνδρα Χειμώνα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", με παρακολούθηση από κοντά ή εξ αποστάσεως. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι' αυτό βιαστείτε!
Λίγα λόγια για το μάθημα:
Οι χαρακτήρες σε μια ιστορία είναι η καρδιά της ιστορίας. Είναι οι ήρωες με τους οποίους οι αναγνώστες ή οι
θεατές μας, θα ταυτιστούν και θα τους θυμούνται για αρκετό καιρό. Στο μάθημα αυτό οι σπουδαστές θα διδαχθούν τα μυστικά της δημιουργίας ενός πειστικού χαρακτήρα, ενός ήρωα που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού του, από την αρχή μέχρι το τέλος. Μέσα από θεωρία αλλά και ασκήσεις, θα καταφέρνουμε να δομήσουμε αξιομνημόνευτους και συναρπαστικούς χαρακτήρες. Το σεμινάριο αυτό εκτός από συγγραφικό, έχει και υποκριτικό ενδιαφέρον, καθώς ένας ηθοποιός ακολουθεί τις ίδιες μεθόδους για τη δημιουργία ενός αξιοζήλευτου χαρακτήρα.
Με αυτό το σεμινάριο θα θυμηθούμε ή θα γνωρίσουμε όλα τα μυστικά της συγγραφής και θα τα εφαρμόσουμε σε χρονογραφήματα αλλά και σε διηγήματα μαθαίνοντας παράλληλα όλους τους κανόνες που χρειάζονται για να τα τελειοποιήσουμε. Στο μάθημα αυτό, οι σπουδαστές θα γνωρίσουν το χρονογράφημα και την αξία που έχει όλα αυτά τα χρόνια. Θα μάθουν πώς να αποτυπώνουν χιουμοριστικά τη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, θα εξασκηθούν σε ένα ιδιαίτερο και καυστικό χιούμορ. Επίσης, θ’ ασχοληθούν με το ευθυμογράφημα και με την καθοδήγηση της καθηγήτριας θα μάθουν να μετουσιώνουν περιστατικά της καθημερινότητας σε αξιόλογα, ενδιαφέροντα κείμενα. Οι σπουδαστές θα μάθουν τις βασικές τεχνικές του διηγήματος και τις μεθόδους διαφοροποίησης του από το μυθιστόρημα και τη νουβέλα. Θα εξασκηθούν γράφοντας τα δικά τους μικρά διηγήματα με την καθοδήγηση της καθηγήτριας.

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου:

Τι σημαίνει χαρακτήρας και τι ήρωας;Ποιος είναι ο στερεότυπος ήρωας και πως μπορούμε να τον αποφύγουμε;Ποιος θα είναι τελικά ο χαρακτήρας της ιστορίας μας;Βιογραφικό του χαρακτήρα.Ψυχανάλυση του χαρακτήρα.Συνέντευξη με τον χαρακτήρα.Ο χαρακτήρας γεννά την ιστορία ή η ιστορία τον χαρακτήρα;Ερωτηματολόγιο που πρέπει να απαντήσει ο χαρακτήρας μαςΔημιουργία δυνατών πρωταγωνιστώνΑνάλυση του ρόλου του βασικού ήρωαΔημιουργία δυνατών ανταγωνιστώνΠρωταγωνιστές vs ανταγωνιστέςΔευτερεύοντες χαρακτήρες και η σημασία τους σε μια ιστορίαΔιάλογοιΠως γράφονται αντρικοί διάλογοι από γυναίκα;Πως γράφονται γυναικείοι διάλογοι από άντραΠοιοι είναι οι γκρι χαρακτήρες;Ποιοι είναι οι αρνητικοί χαρακτήρες;Ασκήσεις και παιχνίδια που βοηθούν στη δημιουργία χαρακτήρων.Βασικές αρχές κι εκπρόσωποι του χρονογραφήματος.Δομή και μελέτη χρονογραφημάτων (Τσιφόρου, Καλαμίτση κ.λπ)Χρονογράφημα κι ευθυμογράφημα (Ακρίτα, Γερμανός κ.ά). Πρακτική εφαρμογή. Εξάσκηση γραφής σε διάφορα κειμενικά είδη.Βιογραφία (μυθιστορηματική, συγκριτική, μυθιστόρημα με αυτοβιογραφικά στοιχεία). Αποσπάσματα κάθε είδους. Μέθοδοι συγγραφής ανάλογου έργου.Επιστολικό μυθιστόρημα. Πώς δομούμε επιστολές προκειμένου ν’ αποτελέσουν μυθιστόρημα; Υπό ποιες συνθήκες υποκαθιστούν τους ήρωες μ’ επιτυχία; Πώς επιτυγχάνεται η σύζευξη ηρώων και στοιχείων που αντλούμε απ’ την επιστολή για τους χαρακτήρες και την προώθηση της πλοκής;Απομνημονεύματα, ημερολόγιο.Το διήγημα ανά τους αιώνες. Χαρακτηριστικά του διηγήματος ανάλογα με το λογοτεχνικό ρεύμα που ακολουθείται (κλασικό, ρομαντικό, ρεαλιστικό, νατουραλιστικό, μοντερνιστικό κ.λπ)Μελέτη έργων επιφανών διηγηματογράφων (Παπαδιαμάντη, Τσέχωφ, Βιζυηνού κ.ά) Εντοπίζουμε τα χαρακτηριστικά τους και χειριζόμαστε δημιουργικά τα κείμενά τους.Είδη διηγήματος, ανάλογος χειρισμός (αστυνομικό, αισθηματικό, επιστολικό κλπ)Το παιδικό διήγημα και η νουβέλαΔομή και πλοκή διηγήματος: Έκθεση – Περιπλοκή – Δράση / Κρίση – Κλιμάκωση – ΕπίλυσηΠρακτική εφαρμογήΜετατροπή νουβέλας σε διήγημα ή το αντίστροφο.Το σεμινάριο ξεκινάει την Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2019 και αποτελείται από 32 δίωρα μαθήματα.Το μάθημα θα γίνεται κάθε Τετάρτη 18:00-02:00 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", Τριών Ιεραρχών 18-20 Θησείο.Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning), με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν είστε.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6940 655 331 ή στο e-mail: info@tabula.gr
Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ: https://tabula.gr/NEW/?page_id=16110
http://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα