Accenture Life Trends 2025: Τι αναδιαμορφώνει τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και επιχειρήσεων;

Η ανταπόκριση των ανθρώπων στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις είναι ανάμεικτη. Δεδομένης της αυξημένης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, οι πρόσφατες καινοτομίες επηρεάζουν αναπόφευκτα τις ψηφιακές εμπειρίες όλων. Αν και οι άνθρωποι απολαμβάνουν την ευκολία που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία, αισθάνονται όλο και μεγαλύτερη ανάγκη να αξιολογούν προσεκτικά τι βλέπουν και τι πιστεύουν, καθώς προσπαθούν να εξισορροπήσουν το ρόλο και τη σημασία της τεχνολογίας στη ζωή τους. Η μελέτη εντοπίζει πέντε παγκόσμιες μακροοικονομικές τάσεις που προβλέπουν τη μεταβαλλόμενη

δυναμική μεταξύ της τεχνολογίας και των χρηστών, αναδεικνύοντας τόσο τις προκλήσεις όσο και τις ευκαιρίες για τα brands καθώς προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους για να ανταποκριθούν στις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες των καταναλωτών.

Cost of Hesitations: Η αξιοπιστία της ψηφιακής τεχνολογίας απειλείται καθώς η αύξηση της ηλεκτρονικής απάτης θολώνει τα όρια μεταξύ πραγματικού και παραπλανητικού περιεχομένου. Η διάβρωση της εμπιστοσύνης επηρεάζει τις ηλεκτρονικές αγορές και τις αλληλεπιδράσεις με τα brands, με 33% των ανθρώπων να αναφέρει περιστατικά deep-fake ή απάτης τον περασμένο χρόνο. Τα brands οφείλουν συνεπώς να καθησυχάζουν τους καταναλωτές, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης σε όλα τα σημεία διεπαφής.

The Parent Trap: Οι γονείς αντιμετωπίζουν την πρόκληση να βοηθήσουν την επόμενη γενιά να οικοδομήσει μια υγιή σχέση με την ψηφιακή τεχνολογία -συχνά ενάντια στη θέλησή τους. Άτομα ηλικίας 18-24 ετών έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με άτομα άνω των 55 να δηλώσουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την ταυτότητά τους. Παράλληλα, περίπου τα δύο τρίτα της Gen Z και των Millennials συμφωνούν ότι περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο από όσο θα ήθελαν (67% και 64% αντίστοιχα).

Impatience Economy: Τρεις στους τέσσερις καταναλωτές δηλώνουν ότι επιθυμούν οι εταιρείες να ανταποκρίνονται ταχύτερα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες τους. Πάνω από τους μισούς προτιμούν πλέον γρήγορες απαντήσεις και καθοδήγηση, συχνά επιλέγοντας πληροφορίες μέσω άλλων (crowd-sourced information) ή ακόμα και αναλαμβάνοντας ρίσκο σε θέματα που αφορούν την υγεία ή τα οικονομικά τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι influencers, που κάποτε επικεντρώνονταν κυρίως σε θεματολογία σχετική με το lifestyle, τα ταξίδια και τη μουσική, ασχολούνται πλέον και με βασικά ζητήματα όπως η υγεία, ο πλούτος και η ευτυχία.

The Dignity of Work: Η αξιοπρέπεια της εργασίας δοκιμάζεται όλο και περισσότερο από τις επιχειρηματικές πιέσεις, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη μεταβαλλόμενη δυναμική. Τρεις στους τέσσερις εργαζομένους θεωρούν χρήσιμα τα εργαλεία παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία, δηλώνοντας ότι την κάνουν πιο αποτελεσματική (44%) και βελτιώνουν την ποιότητά της (38%), ενώ ορισμένοι ανησυχούν ότι περιορίζουν τη δημιουργικότητα (14%), καθιστούν την εργασία περισσότερο μηχανιστική (15%) και δημιουργούν άγχος για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας (11%). Οι διοικητικές ομάδες οφείλουν συνεπώς να ενισχύσουν πρωτοβουλίες και κίνητρα για ποιοτική εργασία.

Social Rewilding: Οι άνθρωποι αναζητούν όλο και περισσότερο βάθος και αυθεντικότητα στις εμπειρίες τους, προκειμένου να συνδεθούν ουσιαστικά με τον κόσμο. Το 42% των ανθρώπων απέδωσε την πιο ευχάριστη εμπειρία τους σε κάτι που έκαναν στην πραγματική ζωή, ενώ μόνο 15% ανέφερε μια ψηφιακή εμπειρία. Αυτή η αλλαγή δίνει στους οργανισμούς την ευκαιρία να επανεξετάσουν τον ρόλο τους και να ανταποκριθούν στην επιθυμία των ανθρώπων για αυθεντικές στιγμές και εμπειρίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα