Aging

Τον τελευταίο καιρό διαβάζω όλο και περισσότερες μελέτες που δείχνουν με σαφήνεια ότι η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος κόσμος.

Η μείωση των γεννήσεων σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής οδηγεί σε μεγάλες δημογραφικές αλλαγές. Και δυστυχώς, στις περισσότερες μελέτες, η χώρα μας καταλαμβάνει μία από τις υψηλότερες θέσεις. Σε μια πρόσφατη αναφορά της S&P Global, ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων (old-age dependency ratio) για την Ελλάδα,

δηλαδή ο λόγος του αριθμού των ηλικιωμένων σε ηλικία ατόμων κατά την οποία είναι γενικά οικονομικά μη ενεργά σε σύγκριση με τον αριθμό των ατόμων σε ηλικία εργασίας, φθάνει το 40,1%.

Πρόκειται για την τρίτη υψηλότερη τιμή του δείκτη μεταξύ των 79 χωρών που περιλαμβάνονται στη μελέτη και για τη δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ. Ενώ μέχρι το 2060 υπολογίζεται ότι θα έχει εκτιναχθεί στο 67,3%. Και αν το 2060 φαίνεται μακριά, μπορούμε να ανατρέξουμε σε άλλες μελέτες και να διαπιστώσουμε ότι προβλέπεται ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που το 2020 στη χώρα μας αντιπροσώπευαν ποσοστό περίπου 21% του πληθυσμού, το 2030 το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 30%.

Οι αλλαγές που έρχονται στον τρόπο ζωής προβλέπονται δραματικές. Η γήρανση του πληθυσμού δεν θα επηρεάσει μόνο το ασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα υγείας αλλά κάθε τομέα της καθημερινής ζωής – την κατοικία, την εργασία, τις μεταφορές, τον τουρισμό, τη διατροφή, την ψυχαγωγία κ.ο.κ. Όλα αυτά θα έπρεπε να μας προβληματίζουν και να αποτελούν ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης, ειδικά τώρα ενόψει εκλογών. Αλλά όπως είπε σε μια συνέντευξη ένας σημαντικός πανεπιστημιακός καθηγητής της ασφαλιστικής επιστήμης «αντί αυτό να αποτελεί την πυξίδα για την προεκλογική συζήτηση και την αναζήτηση στόχων για τη χώρα, αδιαφορούμε και συζητάμε θέματα δέκατης κατηγορίας που στην ουσία δεν αφορούν κανένα».

Και αν στον εγχώριο διάλογο έχουμε συνηθίσει να συζητούνται τα επουσιώδη σε βάρος των σημαντικών, δεν συμβαίνει το ίδιο στο marketing. Tα μεγάλα διεθνή brands και οι πολυεθνικές εταιρείες, προσπαθούν να προσεγγίσουν συστηματικά τη νέα κατάσταση, πότε με νέες προτάσεις προϊόντων και υπηρεσιών και πότε με εξέλιξη των υφιστάμενων. Ο προβληματισμός προκύπτει από την υστέρηση στον χρόνο απόκρισης κάποιων ελληνικών brands. Τόσο η ταχύτητα των σχετικών εξελίξεων στη χώρα μας όσο και οι ιδιαιτερότητες της οικονομίας της, δημιουργούν σημαντική ευκαιρία για υφιστάμενα και νέα ελληνικά brands σε σχεδόν κάθε τομέα της αγοράς. Αρκεί οι marketeers να διαβάσουν σωστά τις εξελίξεις και να ανταποκριθούν ανάλογα.

Keywords
Τυχαία Θέματα