CR Index 2022-2023: Αυτές είναι οι εταιρείες με τις υψηλότερες μετρήσιμες επιδόσεις ΕSG

Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, μετά από 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, έχει πλέον υποστηρίξει περισσότερες από 90 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από 12 διαφορετικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, που αντιπροσωπεύουν το 20% του ΑΕΠ της χώρας μας, να ενσωματώσουν αποτελεσματικά και μετρήσιμα υπεύθυνες πρακτικές στη στρατηγική τους.

Τη φετινή εκδήλωση προλόγισαν η Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Ελένη Παλαιολόγου, Αναπληρώτρια

Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος, Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) & Δήμαρχος Τρικκαίων, ο Νίκος Μακρόπουλος, τ. Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας & Επενδύσεων Δήμου Αθηναίων, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων και ο Νικόλαος Παπαγεωργίου, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Δημήτρης Μαύρος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε ότι «τα τελευταία 15 χρόνια έχει αναδειχθεί η σημαντική συμβολή του CR Index στην εναρμόνιση όλων των εταιρειών στα αυστηρά κριτήρια του ESG».

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Βράβευσης, o Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Νίκος Αυλώνας, παρουσίασε τα κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία των έξι εταιρειών που έχουν μέχρι σήμερα κατακτήσει την διάκριση Diamond και παρουσίασε τις τάσεις στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επίσης, στο τέλος της εκδήλωσης τόνισε ότι «είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε κάθε χρόνο τις εταιρείες που επενδύουν συνειδητά στην εφαρμογή των κριτηρίων ESG να βελτιώνουν τα αποτελέσματά τους, κατακτώντας υψηλότερες επιδόσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα».

Η Βασιλική Λαζαράκου αναφέρθηκε στη σημασία της κλιματικής ουδετερότητας και των κριτηρίων ESG, που είναι πλέον εξαιρετικά σημαντικά θέματα για όλες τις εποπτικές αρχές, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου στην ομιλία του επεσήμανε ότι «το πλέον σημαντικό διακύβευμα της επόμενης μέρας είναι η αλλαγή της νοοτροπίας και θα έπρεπε να μπει σε δείκτες. Διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διαπιστώνουμε την πιθανή πρόοδο την οποία κάνουμε». Καταλήγοντας παρατήρησε ότι «τα πράγματα σε μια επιχείρηση και σε έναν Δήμο είναι λίγο πολύ ταυτόσημα. Περιβάλλον, κοινωνική συνοχή και ανθρώπινο δυναμικό. Θα πρέπει έως το 2050 να γίνουμε κυκλικοί σε επίπεδο ενέργειας, βιώσιμης κινητικότητας και απορριμμάτων».

Τα βραβεία απένειμαν στις εταιρείες οι: Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Διευθύντρια Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Κωνσταντίνος Κόλιας, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Μαρίνα Βασιλικού, Γενική Διευθύντρια Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, Eric Soderquist, Director του MBA International Program στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σπυρίδων Κόπολας, Αντιπρόεδρος Β’ του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ) και Μπάμπης Εγγλέζος, Πρόεδρος Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι από την ελληνική και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων, καθώς και δημοσιογράφοι του οικονομικού και επιχειρηματικού ρεπορτάζ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την Υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και Χρυσός Χορηγός ήταν η Pfizer. Υποστηρικτές ήταν το PRC Group/The Management House, το Κέντρο Αειφορίας (CSE) και η Palladian Conferences. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Μαρία Ακριβού.

CR INDEX 2022-2023
Comparative results table

Οι διακρίσεις που απονεμήθηκαν
Το βραβείο Diamond, την κορυφαία διάκριση του θεσμού, κατέκτησε για ακόμη μία χρονιά η Εθνική Τράπεζα.
Ακολουθούν όλες οι διακρίσεις ανά κατηγορία:

Diamond: Εθνική ΤράπεζαPlatinum: Genesis Pharma, Novartis HellasGold: Johnson & Johnson Medtech, Υγεία AESilver: Enel Green Power Hellas, Enesel SA, Lidl Ελλάς & Σια ΟΕ, ΕΥΔΑΠBronze: Leroy Merlin, Seanergy, Εθνική Ασφαλιστική.Τo βραβείo για την μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή αξιολόγηση:Best Progress Silver Award: ΕΥΔΑΠΤο βραβείο για την καλύτερη νεοεισερχόμενη εταιρεία:Best New Entry: Enel Green Power HellasΤιμητικές διακρίσεις ανά πυλώνα αξιολόγησης:Έπαινος για το Εργασιακό Περιβάλλον: Novartis HellasΈπαινος για την Αγορά: Johnson & Johnson MedtechΈπαινος για το Περιβάλλον: Υγεία ΑΕΈπαινος για την Κοινωνία: Lidl Ελλάς & Σια ΟΕ

Η διάκριση CRI Pass απονεμήθηκε στην Toyota και στην Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ. Το CRI Pass φέτος διεξάγεται για 9η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο για τις εταιρείες που κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Για την παρουσία τους στον θεσμό, για το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και για τη στρατηγική τους, μας μιλούν στελέχη εταιρειών-νικητών της διοργάνωσης

Παναγιώτης Δασμάνογλου, Γενικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης & Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας

Diamond: Εθνική Τράπεζα
«Η εταιρική επιτυχία είναι συνυφασμένη με τη βιώσιμη εταιρική διακυβέρνηση. Πρέπει να εξασφαλίζεται η καταλληλότητα των μελών της ανώτατης διοίκησης και ένα βιώσιμο σύστημα λήψης εταιρικών αποφάσεων. Η Εθνική Τράπεζα έχει διαχρονικά υιοθετήσει υπεύθυνες εταιρικές πρακτικές και υψηλά πρότυπα διακυβέρνησης που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της εταιρικής της κουλτούρας».

Βασιλική Παπαναστασίου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Genesis Pharma

Platinum: Genesis Pharma
«Η ποιότητα, η διαφάνεια και η υπευθυνότητα αποτελούν μια σταθερή και ουσιαστική στρατηγική επιλογή για την εταιρεία μας, σε όλη της την πορεία μέχρι σήμερα. Οι κοινωνικές δράσεις που αναλαμβάνουμε προσπαθούμε να έχουν συνέχεια σε βάθος χρόνου και να εμπλουτίζονται μέσα στα χρόνια. Το κοινό σημείο του συνολικού μας προγράμματος είναι η συνέπεια και η προσπάθειά μας να βελτιωνόμαστε διαρκώς στην πράξη. Η παρουσία μας στον θεσμό του CRI από το 2009 μέχρι σήμερα μάς βοηθά στην αξιολόγηση αλλά και στη στοχοθέτηση αντανακλώντας αυτή τη συνέπεια».

Φωτεινή Μπαμπανάρα, Communications & Engagement (C&E) Head Greece and South, East, Central Europe (SERCE) C&E Lead, Novartis

Platinum & Έπαινος για το Εργασιακό Περιβάλλον: Novartis Hellas
«Ακολουθώντας πιστά την αποστολή μας να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα, συνεχίζουμε να δημιουργούμε μακροπρόθεσμη αξία για την κοινωνία και την οικονομία, μέσα από τις δράσεις μας στους τομείς της βιωσιμότητας και της εταιρικής υπευθυνότητας. Το πλατινένιο βραβείο που λάβαμε για 4η συνεχή χρονιά και ο ειδικός έπαινος “Best in Workplace” από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς, καθώς αποτελούν αναγνώριση του έργου μας και μας δίνουν περαιτέρω ώθηση να συνεχίσουμε να επενδύουμε με συνέπεια σε ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες στο μέλλον, με έμφαση στους ανθρώπους μας, στο περιβάλλον, στους ασθενείς και στην τοπική κοινωνία».

Πάνος Πιτσιλλίδης, Διευθυντής Στρατηγικής & Ανάπτυξης, Johnson & Johnson MedTech Ελλάδας

Gold & Έπαινος για την Αγορά: Johnson & Johnson Medtech
«Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο θεσμός του CRI επιβραβεύει τις προσπάθειές μας στον τομέα της Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που, φέτος, αναγνωρίζεται η πρόοδος μας με το Χρυσό Βραβείο, αλλά και τον έπαινο Best in Marketplace. Οι άνθρωποι, οι συνεργάτες και οι πελάτες μας βρίσκονται στο επίκεντρο των βιώσιμων πρακτικών που αναπτύσσουμε. Γι’ αυτό, η φετινή διάκρισή μας δεν αφορά μόνο την Johnson & Johnson MedTech, αλλά όλους όσους μοιράζονται το όραμά μας για τη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο βιώσιμου μέλλοντος».

Ανδρέας Καρταπάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Υγεία

Gold & Έπαινος για το Περιβάλλον: Υγεία ΑΕ
«Το Υγεία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις εταιρείες που διαμορφώνουν το τοπίο της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας αλλά και που στέκονται δίπλα στον άνθρωπο και την κοινωνία. Άλλωστε, ο σκοπός του σε αυτά τα 53 χρόνια λειτουργίας είναι η προσφορά και η φροντίδα. Βασιζόμενοι σε αυτούς τους κατευθυντήριους άξονες, το Υγεία θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να αποτελεί μία εταιρεία-πρότυπο για το ελληνικό επιχειρείν που αφήνει ένα ουσιαστικό, θετικό αποτύπωμα για όσο το δυνατόν περισσότερους».

Σοφία Μπουτσικούδη, Επικεφαλής τμήματος Βιωσιμότητας, Enel Green Power Hellas

Silver & Best New Entry: Enel Green Power Hellas
«Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού διακρίθηκε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πράσινη ενέργεια. Αυτό μας γεμίζει χαρά αλλά και μεγάλη ευθύνη για να συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς την πράσινη μετάβαση. Παράλληλα, ο ειδικός έπαινος ως “Καλύτερη Νεοεισερχόμενη Εταιρεία” αντανακλά τόσο την επιτυχημένη εφαρμογή πρακτικών Βιώσιμης Ανάπτυξης & κριτηρίων ESG που εφαρμόζουμε στην Enel Green Power σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας, όσο και την επιχειρηματική υπευθυνότητα που μας διακρίνει. Από το 2008 που δραστηριοποιούμαστε στην χώρα, υλοποιούμε επιμέρους δράσεις αειφορίας, προσφοράς και αλληλεγγύης σε όλη χώρα, συμβάλλοντας έμπρακτα στη διασφάλιση ενός καλύτερου, πιο “πράσινου” μέλλοντος για όλους».

Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας, Lidl Ελλάς

Silver & Έπαινος για την Κοινωνία: Lidl Ελλάς
«Στη Lidl Ελλάς βαδίζουμε προς ένα καλύτερο αύριο με τη δύναμη των αξιών ESG. Επενδύουμε σε στρατηγικές συνέργειες με στόχο να μειώνουμε συνεχώς το ανθρακικό μας αποτύπωμα, αυξάνοντας παράλληλα το αποτύπωμά μας στην κοινωνία. Υπογραμμίζουμε τη δέσμευσή μας στη βιώσιμη ανάπτυξη με την αυξανόμενη διάθεση βιώσιμων προϊόντων και μετρήσιμες πρακτικές που προστατεύουν το κλίμα, αλλά και τη διασφάλιση μακροχρόνιων σχέσεων εμπιστοσύνης με τους προμηθευτές μας. Φέρουμε ιδιαίτερη ευθύνη ως υπεύθυνος εργοδότης, διασφαλίζοντας άριστες συνθήκες εργασίας και ανοίγοντας δρόμους εξέλιξης για τους εργαζομένους μας. Όλες οι επιχειρηματικές μας θέσεις αντικατοπτρίζονται στη διάκρισή μας στο CR Index 2022-2023, η οποία μας τιμά ιδιαίτερα».

Άσπα Νικολοπούλου, Brand Communication Business Leader, Leroy Merlin

Bronze: Leroy Merlin
«Το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης & προσφοράς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας τόσο της εταιρείας όσο και των ανθρώπων της όπως απέδειξε και η Bronze βράβευσή μας από τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης – CR Index – για την οποία είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Μένοντας πιστοί στη φιλοσοφία μας δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε σταθερά να στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία, συμβάλλοντας με σπουδαίες δράσεις για τη βελτίωση του κοινωνικού και περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος».

Σταμάτης Τσαντάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Seanergy Maritime Holdings Corp.

Bronze: Seanergy
«Ήταν τιμή μας που λάβαμε μια τέτοια διάκριση που αναγνωρίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, από την πρώτη κιόλας εθελοντική συμμετοχή μας στον Δείκτη Εταιρικής Υπευθυνότητας (CR Index). Η αφοσίωσή μας στην εφαρμογή των κριτηρίων ESG, μας κάνουν να συνεχίζουμε αδιάκοπα την προσπάθειά μας για καλύτερες επιδόσεις στους τομείς της κοινωνίας, του περιβάλλοντος, των εργαζομένων, της εταιρικής διακυβέρνησης και της αγοράς, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στη Seanergy, επενδύουμε συνειδητά στην ενσωμάτωση καλών πρακτικών εταιρικής υπευθυνότητας και δεσμευόμαστε στην ολοένα και καλύτερη απόδοσή μας, δημιουργώντας ένα θετικό και βιώσιμο αποτύπωμα σήμερα».

Νατάσσα Μαυραγάνη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Εθνική Ασφαλιστική

Bronze: Εθνική Ασφαλιστική
«Η Εθνική Ασφαλιστική, η οποία για περισσότερα από 130 χρόνια έχει πρωταγωνιστική παρουσία στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, διακρίθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά, για τις ESG επιδόσεις της, αποσπώντας το Bronze βραβείο, στο πλαίσιο του CR Index 2022-2023.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι για την διάκριση της εταιρείας μας, καθώς αποτελεί επιβράβευση της στρατηγικής που ακολουθεί σε θέματα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα γίνεται το έναυσμα για περαιτέρω βελτίωση, με στόχο τη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της».

Μαρία Ηλιοπούλου, Corporate Communications Manager, Toyota Ελλάς

CRI Pass: Toyota Ελλάς
«Η Toyota Ελλάς, μέλος του ομίλου Inchcape Plc, βρέθηκε ανάμεσα στις εταιρείες που ξεχώρισαν για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους το 2022 στους τομείς Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR Index και το CRI Pass. Η διάκριση αυτή αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμάς, αλλά και μία ακόμα αναγνώριση ότι οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις μας είναι στη σωστή κατεύθυνση. Από πλευράς μας, φυσικά δεν επαναπαυόμαστε και συνεχίζουμε να ψάχνουμε νέους και ακόμα πιο καινοτόμους τρόπους για να μειώσουμε περαιτέρω τον περιβαλλοντικό μας αντίκτυπο και να ενισχύσουμε τη θετική μας επίδραση στην κοινωνία και την αγορά. Άλλωστε, πάντα κινούμαστε με γνώμονα ότι η πραγματική επιτυχία μιας εταιρείας μετριέται όχι μόνο από τα οικονομικά της αποτελέσματα, αλλά κι από τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλει θετικά στην κοινωνία και το περιβάλλον».

Ευθυμία Γκαντή, Customer Relations & CSR Supervisor, Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ

CRI Pass: Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ
«Μία από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι η κοινωνική προσφορά και η συνεισφορά μας στην εξέλιξη της κάθε γενιάς. Έτσι, στην Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ ανταποκρινόμαστε με σεβασμό και υπευθυνότητα προς το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον. Λειτουργούμε με γνώμονα την αειφορία, τηρώντας τις βασικές μας αρχές, οι οποίες είναι η υψηλή ποιότητα, οι άνθρωποι, η καινοτομία, η κοινωνική ευαισθησία, η επιχειρηματική ηθική. Η διάκριση CRI Pass για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της φιλοσοφίας μας. Μεριμνούμε για τους εργαζομένους μας, συμμετέχουμε σε εθελοντικές δράσεις και ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στις αυξημένες ανάγκες των καταναλωτών και στα νέα δεδομένα της αγοράς».

Περισσότερα για τον CR Index:
Ο CR Index αποτελεί τον πρώτο ESG Δείκτη στην Ελλάδα ο οποίος από το 2008, αξιολογεί τις επιδόσεις των επιχειρήσεων αναφορικά με την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους, την εταιρική διακυβέρνηση και την αγορά, βάσει 100 διεθνών κριτηρίων, τα οποία σήμερα είναι προαπαιτούμενα στους σημαντικότερους ESG δείκτες και πρότυπα. Ο CRI Index παρέχει στις επιχειρήσεις ένα χρήσιμο στρατηγικό εργαλείο, που παρουσιάζει τα δυνατά σημεία αλλά και σημεία που επιδέχονται βελτίωση, παρέχοντας αναλυτικά στοιχεία και σύγκριση ανά κλάδο και συμβάλει στη βελτίωση των ESG Ratings.

Keywords
index, index, εταιρική κοινωνική ευθύνη, εθνικη τραπεζα, leroy merlin, ελλαδα, αεπ, κεδε, τραπεζες, eric, mba, αθηνα, pfizer, prc, house, cse, genesis, novartis, Johnson, green, power, hellas, lidl, σια, leroy, merlin, award, εταιρεία, toyota, νικας, αβεε, head, central, europe, προσφορες, business, συμμετοχή, plc, γνώμονα, csr, αειφορία, νέα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αξια, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, hellas power, νικολοπουλος, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αξιολογηση, κοινωνια, αποτελεσματα, ελενη, δυνατα, αεπ, εθνικη, εθνικη ασφαλιστικη, ηθικη, οικονομικο πανεπιστημιο αθηνων, οικονομια, πλαισιο, υγεια, ωθηση, leroy merlin, lidl, mba, pfizer, αβεε, αγορα, αειφορία, ακλονητη, αξονες, αφοσίωση, βιωσιμη αναπτυξη, γινεται, γνώμονα, δυναμη, δυναμικο, ενεργεια, εξελιξη, εξι, επρεπε, επιτυχια, εταιρεία, εταιρική κοινωνική ευθύνη, ευθυνη, εναυσμα, ευρωπη, θετικο, ομιλια, κλιμα, μαρια, παντα, οραμα, ουσιαστικο, πανεπιστημιο αθηνων, περιβαλλον, ποιοτητα, πρασινη, συνεχεια, συμμετοχή, σια, τιμη, υψηλη, φυσικα, φορα, χαιρομαστε, χαρα, κωνσταντινος, green, award, βηματα, business, central, csr, δημητρης, εφαρμογη, εμφαση, eric, εθνικο, europe, genesis, house, head, hellas, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, leroy, μαυρος, merlin, μακροπουλος, novartis, prc, plc, power, τραπεζα, θεματα, θεσεις, θετικα, νικας κρεας αλογου, νικας σκανδαλο
Τυχαία Θέματα