Δρ Κωνσταντίνα Σκαναβή, Green Brand Awards 2025: Η πράσινη επιχειρηματικότητα είναι το μέλλον

Η Boussias Events διοργανώνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα τα Green Brand Awards 2025, με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν την αριστεία και την καινοτομία τις διαδικασίες ανάπτυξης και τις υπηρεσίες με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη, τις βιώσιμες τεχνολογίες και πρακτικές, την αποδοτική χρήση ενέργειας και επιπλέον να αναδείξουν όλα τα προϊόντα που είναι Green, Eco-friendly, Recyclable, Reusable, Zero Waste αλλά και προϊόντα με Χαμηλή Κατανάλωση

Ενέργειας.

Στη φετινή διοργάνωση διατελεί Πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης η Δρ Κωνσταντίνα Σκαναβή, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η οποία μας μίλησε για την αξία υιοθέτησης πράσινων πρακτικών και δημιουργίας πράσινων προϊόντων και την ανάδειξη της πράσινης επιχειρηματικότητας μέσω του βραβείου.

DF: Η έννοια και η αξία της πράσινης επιχειρηματικότητας έχει εισαχθεί στην καθημερινότητά μας. Πως θα ορίζατε τη πράσινη επιχειρηματικότητα και γιατί είναι σημαντική;

 Δρ Κωνσταντίνα Σκαναβή: Με την πράσινη επιχειρηματικότητα οι επιχειρήσεις καλύπτουν τις ανάγκες του σήμερα, διαφυλάσσοντας παράλληλα τις ανάγκες των επόμενων γενιών, προτεραιοποιώντας τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη λελογισμένη χρήση των φυσικών πόρων και την ουσιώδη δέσμευση για εταιρική υπευθυνότητα. Είναι η ευκαιρία της επιχείρησης να δηλώσει ότι «βάζει το περιβάλλον πάνω από όλα και χτίζει την επιτυχία της χωρίς να καταστρέφει τον πλανήτη». Είναι σημαντική καθώς βοηθά στην αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής. Το να μην είναι μία επιχείρηση «πράσινη» εν έτη 2024 είναι σαν να χάνει το «πάρτι της δεκαετίας»! Το κοινό απαιτεί υπευθυνότητα και οι επιχειρήσεις κερδίζουν την αφοσίωση και το μέλλον τους.

Πώς μια επιχείρηση μπορεί να μετατραπεί σε πράσινη και κατ’ επέκταση πώς να δημιουργήσει πράσινα προϊόντα;

Για να μετατραπεί μια επιχείρηση σε «πράσινη», απαιτούνται ορισμένες βασικές προσεγγίσεις: βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, επιλογή βιώσιμων πρώτων υλών, εφαρμογή κυκλικής οικονομίας και ανάπτυξη προϊόντων με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η υιοθέτηση των πράσινων πρακτικών μπορεί να περιλαμβάνει επίσης την ενσωμάτωση τεχνολογιών που επιτρέπουν τη μείωση αποβλήτων και την εξοικονόμηση ενέργειας, δημιουργώντας έτσι πράσινα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή. Δεν αρκεί ωστόσο να προστεθούν μερικά πράσινα αξεσουάρ εδώ κι εκεί, αλλά να «ντυθεί» ολόκληρη η επιχείρηση πράσινη. Η αλλαγή πρέπει να είναι υπεύθυνη, στρατηγική, καινοτόμος και ουσιαστική.

Τα πράσινα προϊόντα και η καινοτομία που συνεπάγεται συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης αλλά και στη βελτίωση της εμπειρίας και της ζωής του χρήστη;

Τα πράσινα προϊόντα ενσωματώνουν καινοτομίες που δεν ωφελούν μόνο την επιχείρηση, αλλά και τον καταναλωτή, καθώς προσφέρουν πιο ασφαλείς και περιβαλλοντικά υπεύθυνες επιλογές. Αυτή η νέα προσέγγιση ενισχύει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή και ενδυναμώνει τη φήμη της επιχείρησης, προσελκύοντας ένα κοινό που ενδιαφέρεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη, προσφέροντας την ικανοποίηση πως η χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος αφήνει τον πλανήτη λίγο καλύτερο. Όσον αφορά την επιχείρηση, τα οφέλη μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την μείωση των λειτουργικών εξόδων, την εξασφάλιση δανειοδοτήσεων (πράσινα δάνεια), τη δημιουργία ευκαιριών για πράσινη αγορά που συνεπάγεται αύξηση κερδών καθώς και την οικονομική ενίσχυση από διάφορους φορείς.

Συγκριτικά με τις χώρες τις Ευρώπης, πού πιστεύετε βρίσκεται η χώρα μας σχετικά με τη πράσινη μετάβαση και τα πράσινα προϊόντα;

Συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προς την πράσινη μετάβαση. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή και επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και διαδικασίες για να φτάσει στα επίπεδα πιο προχωρημένων χωρών στην Ευρώπη.

Βοηθάει η πολιτεία προς αυτήν την κατεύθυνση; Υπάρχουν κίνητρα προς τις επιχειρήσεις;

Η πολιτεία έχει αρχίσει να ενισχύει αυτήν την προσπάθεια, παρέχοντας κίνητρα για τη στήριξη των πράσινων επενδύσεων, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, προγράμματα χρηματοδότησης και υποστήριξη της πράσινης καινοτομίας. Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός πλήρους και ολοκληρωμένου πλαισίου με περισσότερα και πιο «γενναιόδωρα» μέτρα είναι απαραίτητη για την ευρύτερη υιοθέτηση της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Στο Ακαδημαϊκό πλαίσιο έχει αναπτυχθεί η συνεργασία με φορείς και επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για βιώσιμη ανάπτυξη;

Στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, η θεωρία γίνεται πράξη σε πραγματικές συνθήκες! Τα πανεπιστήμια σήμερα ερευνούν και εξερευνούν τη βιωσιμότητα, ενώ παράλληλα συνεργάζονται με φορείς και επιχειρήσεις για να δώσουν πνοή στις ιδέες που έχουν πραγματικό αντίκτυπο. Φοιτητές και επαγγελματίες συνεργάζονται και οδηγούν την αλλαγή σε θέματα καινοτομίας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.

Τα βραβεία Green Products Awards στα οποία διατελείτε Πρόεδρος πώς βοηθούν στην ανάδειξη και ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας;

Τα βραβεία Green Products Awards, στα οποία έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, λειτουργούν ως εργαλείο ανάδειξης της πράσινης καινοτομίας. Επιβραβεύοντας τις κορυφαίες πράσινες ιδέες, οι επιχειρηματίες ενθαρρύνονται να ξεπεράσουν τα όριά τους, να γίνουν πιο δημιουργικοί και να προσφέρουν προϊόντα που εμπνέουν και εκπαιδεύουν το κοινό στη βιώσιμη κατανάλωση. Με λίγα λόγια, αναδεικνύουν ότι η πράσινη επιχειρηματικότητα είναι το μέλλον που όλοι αναζητούμε – και μια αγορά που κανείς δεν πρέπει να αγνοήσει.

Η πλατφόρμα για την υποδοχή υποψηφιοτήτων θα παραμείνει ανοικτή έως τις 13 Δεκεμβρίου 2024. Περισσότερες πληροφορίες για τις κατηγορίες και τα κριτήρια στο https://greenawards.boussiasevents.gr/.

Keywords
Τυχαία Θέματα