Έρευνα – Πανεπιστήμιο Αιγαίου: ΕΚΕ – Μια προσέγγιση μέσα από τα μάτια της γενιάς Z

Δεδομένης αυτής της πραγματικότητας αλλά και του ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων να προσελκύσουν και να διακρατήσουν το ταλέντο της γενιάς Ζ, ένα σημαντικό ερώτημα που ανακύπτει για τους εργοδότες είναι: «Μεταφράζεται η επένδυση μίας επιχείρησης στην κοινωνικά υπεύθυνη εικόνα της σε αξία για τους/τις εργαζόμενους/-ες της γενιάς Ζ αλλά και για την ίδια;». Στο ερώτημα αυτό έρχονται να απαντήσουν τα ευρήματα διπλωματικής εργασίας σε δείγμα 200 εκπροσώπων της γενιάς Ζ, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΠΜΣ) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – ΜΒΑ,

του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, η έρευνα εστίασε στη μελέτη της επίδρασης των αντιλήψεων των εργαζομένων της γενιάς Ζ για την εικόνα μίας επιχείρησης ως κοινωνικά υπεύθυνης (απέναντι σε βασικές ομάδες συμ-μετόχων, όπως εργαζόμενοι, πελάτες, κράτος και κοινωνία/ περιβάλλον) σε σημαντικές εργασιακές στάσεις, όπως η εμπιστοσύνη, η ταύτιση και η εργασιακή ικανοποίηση. Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι/-ες της γενιάς Ζ θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να είναι κοινωνικά υπεύθυνες, κυρίως απέναντι στο κράτος (μ.ο. = 4,10/5) και τους πελάτες (μ.ο.=3,93/5) και σε μικρότερο βαθμό υιοθετούν μία κοινωνικά υπεύθυνη στάση απέναντι στους εργαζόμενους (μ.ο.=3,22/5) και στην κοινωνία/ περιβάλλον (μ.ο.=2,92/5). Πρόσθετα, οι θετικές αντιλήψεις για την εικόνα ΕΚΕ – και κυρίως η θετική αντίληψη για την κοινωνικά υπεύθυνη στάση απέναντι στους εργαζόμενους (π.χ. ευκαιρίες ανάπτυξης και σταδιοδρομίας, ευέλικτες μορφές εργασίας, δικαιοσύνη, εθελοντισμός) και στους πελάτες (π.χ. σεβασμός δικαιωμάτων, διαφάνεια στην πληροφόρηση) – ενισχύουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων της γενιάς Ζ απέναντι στην επιχείρηση και στον/στην προϊστάμενο/-η τους, τα οποία οδηγούν στην ταύτισή τους με την επιχείρηση και σε εργασιακή ικανοποίηση.

Σε πρακτικό επίπεδο, η μελέτη καταδεικνύει τη σημασία υιοθέτησης από τις επιχειρήσεις μιας ολιστικής προσέγγισης απέναντι στην κοινωνική υπευθυνότητα, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν και να διατηρήσουν το ταλέντο των εργαζομένων της γενιάς Ζ. Πρόσθετα, ως μέρος της επωνυμίας εργοδοτών, οι πολιτικές και πρωτοβουλίες μίας επιχείρησης με στόχο την ανάπτυξη και ευημερία των εργαζομένων και τον σεβασμό απέναντι στους πελάτες, την κοινωνία και το περιβάλλον θα πρέπει να αναδεικνύονται σε ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενισχύοντας έτσι την αποτελεσματική επικοινωνία της. Συμπερασματικά, τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να βοηθήσουν τους οργανισμούς και τους επαγγελματίες του ανθρώπινου δυναμικού να καλλιεργήσουν θετικές σχέσεις με τους/τις εργαζόμενους/-ες της γενιάς Z στον οργανισμό τους, αλλά και να τον κάνουν πιο ελκυστικό στους/στις υποψήφιους/-ες εργαζόμενους/-ες της γενιάς αυτής.

*Η συγκεκριμένη έρευνα διενεργήθηκε από τον Γιάννη Πανόπουλο, στο πλαίσιο της διπλωματικής του εργασίας, υπό την καθοδήγηση των μελών του διδακτικού προσωπικού (ΔΕΠ) του ΜΒΑ, Καθηγήτριας Νίκης Γλαβέλη (επιβλέπουσα), Αν. Καθηγήτριας Ελένης Γάκη και Επικ. Καθηγήτριας Μαρίας Σαλαμούρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα