Τηλεόραση: Κοινή συνδρομητική πλατφόρμα «ψήνεται» από τα ελεύθερα κανάλια

Εντατικές ζυμώσεις και αναζωπύρωση των σκέψεων για σύγκλιση δυνάμεων των καναλαρχών στην ελεύθερη και όχι μόνο τηλεόραση ενεργοποιούν οι τελευταίες εξελίξεις στην τηλεοπτική σκακιέρα. Μετά την πρόσφατη συμφωνία-κόλαφος της Cosmote TV με τη Nova για την ανταλλαγή του έως πρότινος αποκλειστικού αθλητικού τους περιεχόμενου με στόχο την πάταξη της πειρατείας, ανοίγει εκ νέου η όρεξη των ιδιοκτητών των ελεύθερων καναλιών να ενώσουν δυνάμεις, επαναφέροντας στο τραπέζι των

συζητήσεων μια παλαιότερη ιδέα: τη δημιουργία κοινής συνδρομητικής πλατφόρμας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες φουντώνουν εκ νέου οι συζητήσεις ανάμεσα σε Mega, ANT1, Star και Alpha για μια κοινή και συντονισμένη προσπάθεια να χτίσουν μια ενιαία πλατφόρμα για να σταθούν απέναντι στο δίπολο Cosmote-Nova. Η εταιρική «συμφιλίωση» των άλλοτε αντίπαλων συνδρομητικών καναλιών για το κοινό καλό βάζει ιδέες στα ελεύθερα κανάλια να επιδιώξουν κάτι αντίστοιχο και να δώσουν κοινό «παρών» στη μάχη της pay tv και να διεκδικήσουν μερίδιο και από αυτή την πίτα εσόδων.

Στόχος είναι στην κοινή πλατφόρμα που βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο συζητήσεων, όλα τα μέρη της συμφωνίας να «ανεβάζουν» υλικό και περιεχόμενο είτε με τη μορφή καναλιού με συγκεκριμένο line-up είτε ως library σειρών και ταινιών. Το σχήμα αυτό θα λειτουργεί παράλληλα με τη δραστηριότητα των καναλαρχών στην επίγεια τηλεόραση όπου θα παραμένουν… απέναντι. Κοινώς, σύμμαχοι στην συνδρομητική tv και ανταγωνιστές στην free-to-air τηλεόραση. Η ραγδαία άνοδος της τηλεθέασης των others που «κλέβει» κοινό από τα ελεύθερα κανάλια περιορίζοντας και τη διαφημιστική πίτα, ωθεί τους καναλάρχες να αναζητήσουν έσοδα και εκτός του ελεύθερου τηλεοπτικού αέρα.

Οι διαβουλεύσεις για την κοινή πλατφόρμα έρχονται σε συνέχεια της απόπειρας που γίνεται από τέσσερα κανάλια με προεξάρχοντα και μπροστάρη τον Βαγγέλη Μαρινάκη του Mega να πάρουν το Open. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, στις αρχές Αυγούστου οι δύο πλευρές έφτασαν ένα βήμα πριν την οριστική συμφωνία βάσει της οποίας ο Β. Μαρινάκης με τη συμμετοχή του oμίλου Βαρδινογιάννη αλλά και του ΑΝΤ1 θα εξαγόραζε το Open, τοποθετώντας ως Διευθύνοντα Σύμβουλο τον παραγωγό Διονύση Παναγιωτάκη. Το deal που θα άλλαζε τον τηλεοπτικό χάρτη δεν προχώρησε κατόπιν παρέμβασης της κυβέρνησης, που φέρεται αντίθετη στη συγκέντρωση επιπλέον δύναμης στους ίδιους καναλάρχες. Για την ώρα, το εν λόγω σχέδιο φέρεται να έχει «παγώσει», με αποτέλεσμα οι καναλάρχες να αναζητούν νέο πεδίο συμμαχίας αυτή τη φορά στη συνδρομητική τηλεόραση.

Παράλληλα, απομακρύνεται και το σενάριο εξαγοράς του Open από τον νέο πρόεδρο της ΑΕΚ, Μάριο Ηλιόπουλο, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία στο οικονομικό τίμημα, ενώ ο επιχειρηματίας δεν επιθυμεί να επενδύσει πέραν του κόστους εξαγοράς, σε επιπλέον πρόγραμμα που θα απαιτήσει 30-40 εκατομμύρια τον χρόνο. Για την ώρα, το Open παραμένει με ιδιοκτήτη τον Ιβάν Σαββίδη και μπαίνει στη νέα σεζόν με πολλά ερωτηματικά και έγκριση μπάτζετ με το… σταγονόμετρο.

Αποχωρήσεις από το Open
Η ενημέρωση που αποτελεί έως και σήμερα το «φιλέτο» για το Open, φυλλοροεί με αλλεπάλληλες αποχωρήσεις δημοσιογράφων, ενώ στην ψυχαγωγία μετά το «σπάσιμο» της συμφωνίας με τον Νίκο Κοκλώνη γίνονται ελάχιστες κινήσεις για δύο ζωντανές εκπομπές (Ελένη Τσολάκη, Πέτρος Κουσουλός) και τρεις χορηγικές με μαγειρική και ταξίδια. Τελευταίες αποχωρήσεις από το Open η Ευλαμπία Ρέβη που ενημέρωσε το σταθμό για την έξοδό της μόλις τέσσερις ημέρες πριν την πρεμιέρα της εκπομπής που παρουσίαζε μαζί με τον Σπύρο Χαριτάτο στην πρωινή ζώνη του Σαββατοκύριακου. Η δημοσιογράφος υπέγραψε ήδη στον Σκάι για να αναλάβει την παρουσίαση καθημερινής ταξιδιωτικής εκπομπής, με παρτενέρ κατά πάσα πιθανότητα τον άρτι αφιχθέντα από την ΕΡΤ, Δημήτρη Γιαγτζόγλου. Από τις ειδήσεις του Open αποχωρεί, επίσης, η Σοφία Φασουλάκη που μετακινείται στο Mega, ενώ προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού άλλοι έξι δημοσιογράφοι που έκλεισαν πίσω τους την πόρτα του Open.

Έρχεται το Mega news
Και ενώ το Open μπαίνει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας, το Mega ετοιμάζει και 2ο κανάλι που θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο. Ο τίτλος εργασίας του νέου καναλιού που μένει να οριστικοποιηθεί είναι Mega news και θα είναι ένα κανάλι με 24ωρη ενημέρωση που θα μεταδίδεται παράλληλα με το Mega μέσω της υβριδικής τεχνολογίας. Με άλλα λόγια, το Mega news θα είναι προσβάσιμο στο τηλεοπτικό κοινό ανά πάσα στιγμή με το πάτημα του κόκκινου κουμπιού στο τηλεκοντρόλ και θα περιλαμβάνει non-stop ενημερωτικές εκπομπές και ειδήσεις, καλύπτοντας το κενό για τις ώρες που το Mega μεταδίδει ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Οι συσκέψεις έχουν αρχίσει με πυρετώδεις ρυθμούς, οι χώροι στο κανάλι της Συγγρού διαμορφώνονται ήδη για να δημιουργηθούν επιπλέον στούντιο, ενώ στόχος είναι η πρεμιέρα του Mega news να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα