Hellastat: Μείωση πωλήσεων συσκευών

Ο κλάδος εισαγωγής και χονδρικής εμπορίας οικιακών συσκευών έχει επηρεαστεί από την οικονομική ύφεση, λόγω του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών.


Το 2011 εντοπίστηκε κάμψη πωλήσεων σε όλους τους τομείς της αγοράς, ακόμα και στις πιο ανθεκτικές κατηγορίες προϊόντων (λευκές συσκευές, μικροσυσκευές). Ιδιαίτερα μειωμένες ωστόσο εμφανίζονται οι πωλήσεις των high end ηλεκτρονικών μαύρων συσκευών, οι οποίες και τιμολογούνται σε υψηλότερα επίπεδα.


Επιπλέον, οι αγορές νέων ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών

οικιακών συσκευών για λόγους ανακαίνισης νοικοκυριού ή lifestyle αναβάλλονται, ενώ οι δαπάνες αυτές πραγματοποιούνται μόνο όταν τα υπάρχοντα προϊόντα καταστρέφονται ή λειτουργούν ελαττωματικά λόγω χρόνιας χρήσης.


Η υποχώρηση των πωλήσεων σχετίζεται επίσης με την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας η οποία έχει ενταθεί μετά το 2010. Το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών εμφανίζει πτώση 11,3% σε ετήσια βάση. Οι εταιρείες του κλάδου εφαρμόζουν συγκρατημένη πιστωτική και εμπορική πολιτική, ενώ αναζητούν συνεργασίες με οίκους του εξωτερικού, οι οποίοι διαθέτουν φθηνότερα προϊόντα όντας έτσι προσιτά σε ευρύτερη πελατειακή βάση.


Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου
Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 72 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:
- Ο συνολικός Κύκλος Εργασιών των εταιρειών παραγωγής και χονδρικής εμπορίας οικιακών συσκευών το 2011 επέδειξε περαιτέρω πτώση στα €1,15 δις. 8 στις 10 εταιρείες εμφάνισαν υποχώρηση Πωλήσεων με τη μέση κάμψη να έχει σχηματιστεί στο -20,2% (11/09: -17,6%).
- Τα ΚΠΤΦΑ υποχώρησαν κατά 37,4%, ενώ οι προ φόρων ζημιές ξεπέρασαν τα €16 εκ. Από τις 41 ζημιογόνες εταιρείες, οι περισσότερες προήλθαν από κερδοφόρο χρήση.
- Ο δείκτης των μικτών αποτελεσμάτων υποχώρησε κατά μια μονάδα σε 28,6%, ενώ τα περιθώρια λειτουργικής και προ φόρων κερδοφορίας μειώθηκαν σημαντικά σε 2,5% και -1,2% αντίστοιχα.
- Η γενική και η άμεση ρευστότητα διαμορφώθηκε σε 1,44 και 1,13 αντίστοιχα.
- Οι υψηλές Απαιτήσεις (45% του Ενεργητικού) εισπράττονται με αργό ρυθμό (6 μήνες) ενώ τα Αποθέματα διακρατώνται για 4,5 μήνες. Ο εμπορικός κύκλος διαμορφώθηκε στους 5 μήνες.
- Η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε στο επίπεδο του προηγούμενου έτους (1,7 προς 1).
- Τα φθίνοντα περιθώρια κερδοφορίας οδήγησαν το δείκτη αποδοτικότητας των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE)


Keywords
Τυχαία Θέματα