Kaspersky Lab: Οι μισές φορητές συσκευές δεν προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης

Με τους μισούς (48%) να εξακολουθούν να μην προστατεύουν τις φορητές τους συσκευές και με μόνο το 22% να χρησιμοποιεί αντικλεπτικές λύσεις, οι «πορτοφολάδες» μπορούν να κερδίσουν πολύ περισσότερα απ’ όσα περίμεναν. Αυτή είναι μία από τις τελευταίες ανησυχίες που ανέδειξε η Kaspersky Lab, καθώς έχει παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι αφήνουν τις συσκευές τους – και το αυξανόμενο ποσοστό των πολύτιμων δεδομένων τους –προσβάσιμες σε οποιονδήποτε.

Πολλοί άνθρωποι σήμερα βασίζονται στις κινητές συσκευές τους προκειμένου να αποκτήσουν

πρόσβαση στο διαδίκτυο και να πραγματοποιήσουν online δραστηριότητες, οπότε η απώλεια μιας συσκευής ως αποτέλεσμα μικροεγκλήματος είναι δυνητικά πιο επιζήμια και ενοχλητική από ποτέ. Για παράδειγμα, το 68% των ανθρώπων λένε ότι χρησιμοποιούν τακτικά το διαδίκτυο σε κινητό τηλέφωνο (από 60% το 2016) και το 34% χρησιμοποιεί πλέον τακτικά tablet για να συνδεθεί στο διαδίκτυο.

Ως εκ τούτου, πολλοί τύποι πολύτιμων δεδομένων αποθηκεύονται και αποστέλλονται από αυτά τα gadget. Για παράδειγμα, πάνω από το 35% των ανθρώπων χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο για online τραπεζικές συναλλαγές, οι οποίες φυσικά παρέχουν πρόσβαση σε σημαντικές οικονομικές πληροφορίες. Επιπλέον, το 57% των ανθρώπων τακτικά χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο για πρόσβαση στο email του και το 55% αναφέρει ότι τη χρησιμοποιεί για δραστηριότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου και στις δύο περιπτώσεις περιλαμβάνεται ένα μεγάλο ποσοστό ευαίσθητων δεδομένων.

Το γεγονός όμως ότι έχουν σημαντικά δεδομένα στις φορητές τους συσκευές δεν τους καθιστά ενσυνείδητους ούτε ασφαλείς – λιγότεροι από τους μισούς (48%) χρησιμοποιούν κωδικό προστασίας στις φορητές τους συσκευές και μόλις το 14% των ανθρώπων κρυπτογραφεί τα αρχεία και τους φακέλους του για να αποφευχθεί η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Έτσι λοιπόν, αν αυτές οι συσκευές πέσουν σε λάθος χέρια, όλα αυτά τα δεδομένα – από τους προσωπικούς λογαριασμούς, τις φωτογραφίες, τα μηνύματα και ακόμα και τις οικονομικές λεπτομέρειες – θα μπορούσαν να γίνουν προσβάσιμες στον οποιοδήποτε.

Ακόμη και η απώλεια συσκευής που προστατεύεται από κωδικούς μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, λιγότεροι από τους μισούς (41%) κάνουν αντίγραφα των αρχείων τους και μόλις το 22% χρησιμοποιεί αντικλεπτικές λειτουργίες στις φορητές του συσκευές, με αυτό να σημαίνει ότι οι πρώην ιδιοκτήτες των συσκευών αυτών, πιθανώς θα βιώσουν έλλειψη πρόσβασης στις προσωπικές τους πληροφορίες και στους λογαριασμούς τους.

Ο Dmitry Aleshin, VP Product Marketing, της Kaspersky Lab αναφέρει: «Όλοι αγαπάμε τις συσκευές μας διότι μας παρέχουν πρόσβαση σε πληροφορίες ζωτικής σημασίας, από οποιοδήποτε σημείο οποιαδήποτε στιγμή. Είναι πολύτιμα αντικείμενα τα οποία, φυσικά, οι εγκληματίες θέλουν να αποκτήσουν και η δουλειά τους γίνεται ακόμα ευκολότερη όταν κάποιες συσκευές δεν προστατεύονται από κωδικούς. Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που ο καθένας μπορεί να κάνει για να προστατεύσει τη συσκευή του και τα δεδομένα που περιέχει. Εφαρμόζοντας προστασία με κωδικό πρόσβασης και χρησιμοποιώντας μια ειδική λύση ασφάλειας, που περιλαμβάνει αντικλεπτική προστασία, μπορείτε να προστατεύσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες, τις φωτογραφίες και τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας τόσο από την απώλεια όσο και από την κακόβουλη χρήση».

Τα προγράμματα Kaspersky Security Cloud και Kaspersky Internet Security for Android έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τα άτομα να προστατεύουν τις φορητές τους συσκευές. Το Kaspersky Security Cloud, για παράδειγμα, προσαρμόζεται αυτόματα στις συμπεριφορές των χρηστών, παρέχοντας έτσι ισχυρή προστασία ανεξάρτητα από τις περιστάσεις στις οποίες βρίσκονται. Επιπλέον, το Kaspersky Internet Security for Android προτρέπει τους χρήστες να προστατεύσουν με κωδικό τις συσκευές τους, προστατεύοντας τους επιτυχώς τόσο από online όσο και από offline απειλές – είτε αυτές είναι κλοπή, κακόβουλο λογισμικό ή και από τα αδιάκριτα μάτια των ξένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα