Συμφωνία Wind-Vodafone για Forthnet

Συμφωνία με την οποία η Vodafone Hellas αποκτά δικαίωμα απόκτησης ποσοστού 13,25% που κατέχει η Wind Hellas (από 33%) στη Forthnet, επιβεβαίωσε η εισηγμένη.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Forthnet

στο Χρηματιστήριο, Wind και Vodafone Ελλάδος υπέγραψαν συμφωνία δικαιώματος προαίρεσης (option) βάση του οποίου η δεύτερη μπορεί να αποκτήσει 14.584.853 κοινές μετοχές και ισάριθμα δικαιώματα ψήφου της Forthnet, κυριότητας της Wind Hellas. Το δικαίωμα προαίρεσης μπορεί να εξασκηθεί κατά την συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ οι μετοχές του option αντιστοιχούν σε ποσοστό 13,25% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της Forthnet.


To δικαίωμα προαίρεσης (call option) που υπέγραψαν οι δύο ανταγωνιστές πρακτικά σημαίνει ότι μελλοντικά μοιράζονται τη συμμετοχή τους στη Forthnet καθώς με την εξάσκηση της συμφωνίας τα μερίδια τους στην εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας θα διαμορφωθούν στο 19,75% για την κάθε μία. Η συγκρότηση κοινού μετώπου απέναντι στους Άραβες μετόχους πλειοψηφίας της Forthnet αλλάζει τα δεδομένα σε ένα παζάρι που έχει κρατήσει ήδη πολύ καιρό.


Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που Vodafone και Wind δίνουν τα χέρια. Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη ενώσει τις δυνάμεις τους στο πεδίο των υποδομών καθώς μαζί έχουν συστήσει την εταιρεία Victus η οποία ουσιαστικά θα “τρέχει” ένα κοινό δίκτυο, επιβεβαιώνοντας ότι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας είναι οι πάσης φύσεως συνέργειες. Έχοντας πραγματοποιήσει το πρώτο βήμα δεν ήταν δύσκολο να υπάρξει κοινός τόπος συμφωνίας και στην περίπτωση της Forthnet.


Αν και καμία πλευρά επισήμως δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο περαιτέρω σχόλιο, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τον χώρο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, η σύμπραξη αυτή δημιουργεί έναν στενό κλοιό γύρω από την εταιρεία σταθερής καθώς είναι προφανές ότι διεκδικούν πλέον από κοινού να αναλάβουν τον έλεγχό της.


Υπενθυμίζεται πως σήμερα οι δύο εταιρείες έχουν ήδη ποσοστά στην εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας, η μεν Wind Hellas 33%, η δε Vodafone 6,5%. Για την προϊστορία, το ενδιαφέρον των δύο κινητών για την απόκτηση της Forthnet εντοπίζεται στον περασμένο Ιούλιο, όταν η Wind απέκτησε το 33% με μια κίνηση που αιφνιδίασε τότε την αγορά. Ωστόσο, τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε η Vodafone κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet τον περασμένο Ιανουάριο, προσέθεσαν νέα δεδομένα στην εξίσωση, δίνοντας άλλο αέρα στους Άραβες που είδαν την τιμή της μετοχής της επένδυσής τους να ανεβαίνει και με όπλο αυτό ξεκίνησαν έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερόμενους.


Η ανακοίνωση στο Χ.Α.
Αναλυτικά, όπως αναφέρει η Forthnet, “σύμφωνα με το Ν. 3556/2007 (άρθρο 9 και 11) σε συνδυασμό με την απόφαση 1/434/03.07.2007 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την Εγκύκλιο υπ΄ αριθμ. 33/03.07.2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρία Forthnet A.E. (στο εξής “Forthnet’) ανακοινώνει τα ακόλουθα βάσει των από 10.06.2014 γνωστοποιήσεων (TR-1) που έλαβε από τις εταιρίες Vodafone Πάναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών (στο εξής “Vodafone Ελλάδος’) και Vodafone Group PLC (στο εξής “Vodafone’), η τελευταία τόσο για ίδιο λογαριασμό όσο και για λογαριασμό εταιρειών ελεγχόμενων από την Vodafone (στο εξής “Θυγατρικές Vodafone’):


(α) Δυνάμει των όρων της από 04.06.2014 συμφωνίας μεταξύ της Vodafone Ελλάδος και της εταιρίας Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.Β.Ε. (στο εξής “Wind’), η Vodafone Ελλάδος απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης (option) για την απόκτηση 14.584.853 κοινών μετοχών της Forthnet που ανήκουν στην κυριότητα της Wind και αντιστοιχούν σε ποσοστό 13,25% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Forthnet. Αυτό το δικαίωμα προαίρεσης (option) μπορεί να εξασκηθεί κατά τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημερομηνία υπογραφής της ως άνω συμφωνίας.


(β) Εάν το ως άνω δικαίωμα προαίρεσης ασκηθεί, το ποσοστό της άμεσης συμμετοχής της Vodafone Ελλάδος και το ποσοστό της έμμεσης συμμετοχής της Vodafone και των Θυγατρικών Vodafone στη Forthnet θα ανέλθει σε 19,75% από 6,51% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Forthnet’.


Η πορεία της Wind το 2013
Όπως φαίνεται από τον ισολογισμό της, τα συνολικά έσοδα της Wind στην προηγούμενη οικονομική χρήση μειώθηκαν κατά 14,4% και διαμορφώθηκαν σε 525,3 εκατ. ευρώ έναντι 613,7 εκατ. το 2012. Κατά το ίδιο διάστημα η Wind είχε ζημιές προ φόρων 151,5 εκατ. ευρώ έναντι επίσης ζημιών 180,7 εκατ. ευρώ και EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 88,1 εκατ. ευρώ έναντι 107,7 εκατ. ευρώ.


Έτσι, τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία με βάση τα συνολικά έσοδα των τριών εταιρειών διαμορφώθηκαν ως εξής: Η Wind έχει μερίδιο 20,5%, η Vodafone 27,3% (είχε έσοδα 698,5 εκατ. μειωμένα κατά 21,5% η χρήση της ωστόσο διαφέρει από τις χρήσεις των άλλων δύο εταιρειών γιατί ολοκληρώνεται 31 Μαρτίου) και η Cosmote με έσοδα το 2013 1.336,5 εκατ. ευρώ μερίδιο αγοράς 52,2%.


Η Wind δεν έχει δημοσιοποιήσει αριθμό συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας ωστόσο με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών) τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε 4.182.969.


Ακόμη, η Wind το 2013 είχε καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 56 εκατ. ευρώ έναντι 96 εκατ. το 2012 και χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος της χρήσης 56,4 εκατ. ευρώ. Δεν εμφανίζει σημαντική διαφορά στον αριθμό των εργαζομένων (τέλος 2013 ήταν 1.138 από 1.143 ένα χρόνο πριν).


Η εν λόγω εταιρεία κινητής τηλεφωνίας η οποία κατά τα έτη 2009 – 2010 προχώρησε σε μια από τις μεγαλύτερες διαγραφές χρεών (συνολικά 3,2 δις. ευρώ) δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες ωστόσο εμφανίζεται στο τέλος του 2013 να έχει μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ύψους 483,4 εκατ. ευρώ, ένα ποσό λογιστικό το οποίο οφείλει στους μετόχους της που είναι επενδυτικά κεφάλαια. Επίσης στον ισολογισμό της υπήρξε παρατήρηση των ορκωτών για την ανάγκη αύξησης κεφαλαίου καθώς λόγω ζημιών είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια. Η αύξηση κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, έχει πραγματοποιηθεί.


Keywords
Τυχαία Θέματα