Συνεργασία Schneider Electric και GR3N για αντιμετώπιση προκλήσεων ανακύκλωσης πλαστικών και ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας

H Schneider Electric, η πιο βιώσιμη εταιρεία στον κόσμο και ηγέτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, συνεργάστηκε με την GR3N, εταιρεία χημικής ανακύκλωσης τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (PET), για τη δημιουργία του πρώτου συστήματος ανοικτού αυτοματισμού για τη βιομηχανία προηγμένης ανακύκλωσης πλαστικών. 

Με το

50% των παγκόσμιων πλαστικών αποβλήτων να καταλήγει σε χωματερές και μόνο το 9% να ανακυκλώνεται, η GR3N ανέπτυξε το MADE, τη λύση αποπολυμερισμού με τη βοήθεια μικροκυμάτων. Αυτή η νέα διαδικασία διασπά το ΡΕΤ στα δομικά χημικά συστατικά του, που μπορούν να επανασυνδυαστούν για τη δημιουργία νέων σφαιριδίων ΡΕΤ με ποιότητα ισάξια του πρωτογενούς υλικού, για χρήση σε συσκευασίες και υφάσματα, κλείνοντας έτσι τον κύκλο για πλαστικά που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν. Η τεχνολογία βασίζεται στην αλκαλική υδρόλυση και μπορεί να διαχειριστεί μεγαλύτερη ποσότητα προσμείξεων σε σύγκριση με τις υπάρχουσες. 

Τον Μάρτιο του 2024, η GR3N παρουσίασε με επιτυχία το MADE και τη δύναμη της τεχνολογίας ανοικτού αυτοματισμού της Schneider Electric, το EcoStruxure Automation Expert, σε επίδειξη στην Ιταλία. Η μονάδα MADE σχεδιάστηκε για να προβλέψει τη χρήση όλων των τεχνολογιών που θα υιοθετηθούν τελικά, για την πρώτη εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας, η οποία προβλέπεται να εγκατασταθεί στην Ισπανία και με εκτιμώμενη δυναμικότητα άνω των 40.000 τόνων/έτος επεξεργασμένων αποβλήτων PET. Η εγγενής δομή της αποκλειστικής διαδικασίας ανακύκλωσης της GR3N επέτρεψε στο MADE να είναι η πρώτη μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών που χρησιμοποιεί το κοινόχρηστο περιβάλλον λειτουργίας αυτοματισμού που διαχειρίζεται η Universal Automation και βασίζεται στο πρότυπο IEC 61499. 

Το καθοριζόμενο από το λογισμικό σύστημα αυτοματισμού αποσυνδέει το υλικό από το λογισμικό, επιτρέποντας την ελεύθερη σύνδεση συσκευών και εξοπλισμού σε όλα τα επίπεδα αρχιτεκτονικής, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή. Λειτουργεί ως το ψηφιακό θεμέλιο των βιομηχανικών λειτουργιών του εργοστασίου, παρέχοντας τη βάση για πιο ενημερωμένες αποφάσεις. Αυτή η προσέγγιση καθιστά το MADE και μια τεχνολογική επίδειξη της νέας γενιάς συστημάτων αυτοματισμού, όπου η σύνδεση μεταξύ επιχειρησιακής τεχνολογίας (OT) και πληροφορικής (IT) επιτρέπει την αξιοποίηση προηγμένων λειτουργιών για τη διαχείριση των εργασιών και την ανάλυση δεδομένων. 

 «Μέσω της αυτοματοποίησης βάσει λογισμικού και της ανεξαρτησίας από το υλικό, μπορέσαμε να μειώσουμε αποτελεσματικά το ρίσκο των λειτουργιών μας και να διευρύνουμε τα όρια της τεχνολογίας μας», δήλωσε ο Fabio Silvestri, επικεφαλής μάρκετινγκ και επιχειρηματικής ανάπτυξης της GR3N. «Ήμασταν σε θέση να αναδιαμορφώνουμε τα συστήματά μας γρήγορα όταν βλέπαμε ευκαιρίες βελτίωσης της αποδοτικότητας, αποφεύγοντας παράλληλα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού λόγω της ανεξαρτησίας του συστήματος από το υλικό. Αυτό είναι το ζητούμενο για να γίνει πραγματικότητα η προηγμένη ανακύκλωση πλαστικών σε μεγάλη κλίμακα».

Η αρθρωτή και ανεξάρτητη από προμηθευτές φύση του EcoStruxure Automation Expert επέτρεψε στη GR3N να επιλέξει τη βέλτιστη τεχνολογία για τη μονάδα επίδειξης και να επεκταθεί εύκολα σε νέες τοποθεσίες. Τα οφέλη περιλαμβάνουν: 

Βιομηχανική κλιμάκωση – ελαχιστοποιεί σημαντικά τον επενδυτικό κίνδυνο κατά την κλιμάκωση της τεχνολογίας της GR3N προς τη βιομηχανική μονάδα First of a Kind (FOAK), προσφέροντας παράλληλα έναν νέο τρόπο προστασίας της πνευματικής της ιδιοκτησίας ως δικαιοπάροχος της διαδικασίας. Ευελιξία σχεδιασμού – Το σύστημα, ανεξάρτητο από προμηθευτές και εξοπλισμό, επέτρεψε στη GR3N να σχεδιάσει την καλύτερη δυνατή λύση, χωρίς περιορισμούς από συγκεκριμένους προμηθευτές ή προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδαΜείωση του χρόνου σχεδιασμού και του χρόνου διάθεσης στην αγορά – Η αρθρωτή σχεδίαση του λογισμικού ελέγχου, υποστηριζόμενη από συνεχή ψηφιακή ροή δεδομένων  σε όλο τον κύκλο ζωής του εργοστασίου, επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων με έμφαση στην αυτοματοποίηση από το αρχικό στάδιο, μειώνοντας τα ανθρώπινα λάθη κατά 40% στο στάδιο της ανάπτυξης.Απλούστευση του ελέγχου – η ανεξαρτησία από τον προμηθευτή επιτρέπει την κατανομή ή τη συγκέντρωση των ελέγχων ανάλογα με τις ανάγκες.Νέες ευκαιρίες – Η ολοκλήρωση OT/IT παρέχει νέες ευκαιρίες για αποδοτικότητα και βελτιστοποίηση σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, χάρη στην απρόσκοπτη ενσωμάτωση προηγμένων τεχνικών ανάλυσης δεδομένων.Μειωμένο κόστος – η προσέγγιση του αυτοματισμού βάσει λογισμικού αναμένεται να μειώσει το κόστος σχεδιασμού κατά 30%.Εργατικό δυναμικό επόμενης γενιάς – προσελκύει την επόμενη γενιά εργαζομένων με συστήματα που μοιράζονται ομοιότητες με αυτά της πληροφορικής.

Η παγκόσμια ζήτηση για πλαστικά αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2060, ενώ η ποσότητα πλαστικών στον ωκεανό προβλέπεται να ξεπεράσει την ποσότητα των ψαριών. Η κάλυψη της ζήτησης και η μείωση της ρύπανσης παράλληλα με  επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050, απαιτεί μια επανάσταση στο μοντέλο κατανάλωσης.  

Η συνεργασία μεταξύ της GR3N και της Schneider Electric, η οποία ξεκίνησε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, θα επιτρέψει εταιρεία ανακύκλωσης χημικών προϊόντων να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέες τοποθεσίες γρήγορα και με χαμηλό κόστος.  Η λύση αναμένεται να φτάσει σε βιομηχανική κλίμακα έως το 2027 με την κατασκευή μιας μονάδας 35-40 χιλιάδων τόνων, η οποία θα περιλαμβάνει την προεπεξεργασία, τον από-πολυμερισμό και την επαναπολυμεροποίηση.  

«Κάθε χρόνο, οι άνθρωποι παράγουν περίπου 460 εκατομμύρια τόνους πλαστικού, εκ των οποίων περίπου το 70% αποστέλλονται σε χωματερές ή διαχειρίζονται λανθασμένα», δήλωσε ο Christophe de Maistre, Πρόεδρος Ενέργειας & Χημικών Προϊόντων, Βιομηχανικός Αυτοματισμός της Schneider Electric. «Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των πλαστικών αποβλήτων, υπάρχουν ορισμένες απαράβατες αρχές. Πρέπει να δούμε ενσωμάτωση σε ολόκληρο τον κύκλο του προϊόντος, αρθρωτή οργάνωση για τη βελτιστοποίηση και την τυποποίηση των διεργασιών, καθώς και λύσεις αυτοματισμού βάσει λογισμικού, που παρέχουν περαιτέρω επέκταση σπάνε τα “σιλό” και λειτουργούν ως πύλη προς την προηγμένη ανάλυση δεδομένων. Αυτό το έργο με την GR3N αποδεικνύει όλες αυτές τις αρχές, βελτιώνοντας την ευελιξία, την επεκτασιμότητα και την αποδοτικότητα της λύσης τους και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε βιομηχανική παραγωγή».

Σχετικές πηγές:

Βίντεο συνέντευξης από την εκδήλωση Globuc Go Circular, Απρίλιος 2024: How microwave-assisted PET recycling – interview with Delphine Largeteau, SCHNEIDER ELECTRIC (youtube.com)Μια κυκλική οικονομία για τα πλαστικά και τα πολυμερή | Schneider Electric (se.com)
Keywords
Τυχαία Θέματα