Τα tweets φέρνουν ψήφους

Σύμφωνα με μελέτη κοινωνιολόγων, τα ποσοστά των υποψηφίων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων μπορούν να προβλεφθούν από τον αριθμό των tweet που αναφέρουν το όνομά τους.


Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στο Μπλούμιγκτον ήθελαν να εξετάσουν το κατά πόσο η συμπεριφορά των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να δώσει μια εικόνα για τη συμπεριφορά των χρηστών ως ψηφοφόρων.


Η ανάλυση έδειξε

ότι οι αναρτήσεις στο Twitter μπορούν όντως να χρησιμοποιηθούν σαν ένα είδος δημοσκόπησης. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχει ένα τεράστιο, αναξιοποίητο απόθεμα δεδομένων που μπορεί να μας δώσει στοιχεία για την κοινή γνώμη» σχολιάζει ο Φάμπιο Ρόχας, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας.


Ο Ρόχας ανέλυσε δεδομένα από μια βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα όπου συγκεντρώνονται δισεκατομμύρια tweet -είναι το μεγαλύτερο δείγμα αναρτήσεων του Twitter στο οποίο έχουν σήμερα πρόσβαση οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.


Η ανάλυση 537 εκατομμυρίων αναρτήσεων έδειξε ότι τα αποτελέσματα που έφεραν οι ρεπουμπλικανοί και δημοκρατικοί υποψήφιοι στις εκλογές για την Βουλή των Αντιπροσώπων το 2012 και το 2010 μπορούν να προβλεφθούν από το ποσοστό των tweet που αφορούν τον κάθε υποψήφιο.


Το εντυπωσιακό είναι ότι το περιεχόμενο των tweet, θετικό ή αρνητικό, δεν φαίνεται να επηρεάζει τον γενικό κανόνα: περισσότερα tweet σημαίνουν περισσότερους ψήφους.


Keywords
Τυχαία Θέματα