Βραβείο στον κ. Αλιβιζάτο

Στον Καθηγητή Παύλο Αλιβιζάτο απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο Νίκη, από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας ΑΙΤ.


Το βραβείο τιμά διεθνώς διακεκριμένους Έλληνες ή Ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, για την καθοριστική τους συμβολή στην παγκόσμια πρόοδο των επιστημών και της τεχνολογίας.


Το Βραβείο απέδωσε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Σταύρος Δήμας,

πρ. Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον.


Ο καθ. Παύλος Αλιβιζάτος, κάτοχος της καθηγητικής έδρας Larry and Diane Bock του Πανεπιστημίου Berkeley και 7ο Διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence του Πανεπιστημίου Berkeley, βραβεύεται για τη σημαντική συνεισφορά του στην επιστήμη και την πρωτοποριακή του ερεύνα στη νανοτεχολογία.


Είναι βραβευμένος χημικός και διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία στην κατασκευή νανοκρυστάλλων και τη χρήση τους σε εφαρμογές ηλιακής ενέργειας. ‘Εχει χαρακτηριστεί από τους πατέρες της νανο-επιστήμης και κατατάσσεται στην 5η θέση των 100 κορυφαίων χημικών της περασμένης δεκαετίας στη λίστα που έχει καταρτίσει η βιβλιομετρική εταιρεία Τόμσον-Ρόιτερς. Τιμήθηκε το 2012 με το βραβείο Βολφ και θεωρείται υποψήφιος για το επόμενο Νόμπελ Χημείας. Ο καθ. Αλιβιζάτος έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 400 ερευνητικά άρθρα και έχει περισσότερες από 60.000 αναφορές στο έργο του με h-index (δείκτη Hirsch) ίσο με 107.


Yπό τη διεύθυνση του κ. Αλιβιζάτου, η αμερικανική κυβέρνηση χρηματοδότησε το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence του Berkley με περισσότερα από 282 εκατομύρια δολλάρια (American Recovery and Reinvestment Act). Μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης ήταν αποτέλεσμα της έρευνάς του για την μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ανανεώσιμο καύσιμο κίνησης (Helios Project). Το 2010 το συνολικό ύψος των ερευνητικών κονδυλίων του εργαστηρίου του έφτασε τα 827 εκατομμύρια δολλάρια.


Ο Παύλος Αλιβιζάτος γεννήθηκε το 1959 στο Σικάγο των ΗΠΑ, αλλά πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στην Ελλάδα. Φοίτησε σε ελληνικά σχολεία και, αφού τελείωσε το λύκειο, επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου πήρε πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο το 1981 και Διδακτορικό στη Φυσική Χημεία από το Πανεπιστήμιο Berkeley το 1986. Τα πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις που ο Δρ. Αλιβιζάτος έχει λάβει, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: το Βραβείο Ernest Orlando Lawrence, Wolf Prize in Chemistry, το Eni Italgas Prize for Energy & Environment, το Rank Prize for Optoelectronics Award, το Wilson Prize, το Coblentz Award for Advances in Molecular Spectroscopy και το βραβείο του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.


Δωρητές – συμπαραστάτες του Βραβείου Νίκη 2012 είναι οι: SUNTECH, Consolidated Contractors Company (CCC), INTRACOM Holdings, hellas online, Fujitsu, Intracom Defense, Mednautilus, Intracom Telecom, NC Logistics, Intrakat, STATUS, Intralot, Vodafone, Intrasoft International, WITEK, ACS COURIER, ALCATEL, ATLAS USA, Big Solar, Byte Computer, Cargo Book, Cosmos Business Systems, CQS Palladino, Dell, DIGIMARK, Ericsson, Firstdata, Hertz, Interamerican, Leaseplan, MINDSHARE, Oracle, Panolympia Tours, Protergia, Relational SA, Rohde & Schwarz, SAP Hellas & Cyprus, SEMICON O.E., Sensap, SIDENOR, SKODA HELLAS, Travel Plan, Union Logistics, Ηριώτης, Καθημερινή, Καμπύλη, Κρασιά Κτήμα Χατζηγεωργίου, Χαλυβουργία Ελλάδας


Το Βραβείο Νίκη 2011 απονεμήθηκε στον Δρ. Μανώλη Καμβυσέλη (Kellis), τακτικό Αναπληρωτή Καθηγητή Πληροφορικής του MIT. Το Βραβείο Νίκη 2010 απονεμήθηκε στον κύριο Ευθύμιο Μητρόπουλο, Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) του Ο.Η.Ε.. Το Βραβείο Νίκη 2009 απονεμήθηκε στον Δρ. Θανάση Οικονόμου, καθηγητή αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο και συνεργάτη της NASA.


Όλα τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν στο Ταμείο Υποτροφιών, Βραβείων και Οικονομικής Βοήθειας Σπουδών των Φίλων του ΑΙΤ.


Keywords
Τυχαία Θέματα