Mercedes: Ενεργή αεροδυναμική στα ηλεκτρικά μοντέλα της
Η αεροδυναμική του αυτοκινήτου παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην οδική του συμπεριφορά όσο και στην κατανάλωση του σε καύσιμα ή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην αυτονομία τους. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μεγάλα άλματα στον κλάδο της αεροδυναμικής και πολλές εφαρμογές από τους αγώνες και κυρίως από τη Formula 1, βλέπουμε να περνάνε κυρίως σε supercars, όπως τα ενεργά αεροδυναμικά. Η Mercedes θέλει να βάλει αυτή την τεχνολογία στα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα για να βελτιώσει την αυτονομία τους.
Πέρυσι στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, η Mercedes παρουσίασε ένα τετράπορτο coupe υβριδικό πρωτότυπο που μοιάζει σαν τη CLS του μέλλοντος. Το πρωτότυπο ΙΑΑ, από τα αρχικά Intelligent Aerodynamic Automobile (έξυπνο αεροδυναμικό αυτοκίνητο), έχει επιτύχει το πολύ καλό νούμερο συντελεστή οπισθέλκουσας 0,19. Το νούμερο αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη χρήση ενεργών αεροδυναμικών συστημάτων που σε αυτή την περίπτωση είναι η επέκταση του σώματος του αυτοκινήτου κατά 390 mm σε ταχύτητες πάνω από 80 χλμ/ώρα. Την ίδια στιγμή, τα πτερύγια στο μπροστινό προφυλακτήρα και οι γρίλιες στη μάσκα κλείνουν ώστε να υπάρχει καλύτερη ροή του αέρα γύρω από τους θόλους των τροχών και κάτω από το αυτοκίνητο. Αν και η εφαρμογή αυτή δεν πιστεύεται ότι θα τη δούμε σε αυτοκίνητα παραγωγής, παρόλα αυτά δείχνει το βάρος που δίνει η εταιρία στην αεροδυναμική, ούτως ώστε, να βελτιωθεί η κατανάλωση αλλά και η αυτονομία στα ηλεκτρικά οχήματα. Σήμερα το αυτοκίνητο της Mercedes με τον καλύτερο συντελεστή οπισθέλκουσας είναι η CLA 180 BlueEfficiency Edition με 0,22 Cd.
Η Anke Kleinschmit, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διευθύνων Σύμβουλος του τομέα Περιβάλλοντος στην Daimler, δήλωσε στη διάρκεια μιας συνέντευξης:
Yπάρχουν ακόμη περιθώρια για βελτιώσεις στον τομέα αυτό για ένα αυτοκίνητο παραγωγής. Η δυνατότητες για μείωση της αντίστασης του αέρα δεν έχουν εξαντληθεί αν και οι εξελίξεις θα τρέχουν με μικρότερη ταχύτητα. Υπάρχει ένα όριο περίπου 0,20 Cd στα συμβατικά αυτοκίνητα, στο οποίο δεν χρειάζεται να κάνεις σημαντικές αλλαγές στη βασική αρχιτεκτονική του αυτοκινήτου.
Σύμφωνα πάντως με φήμες, τα ηλεκτρικά οχήματα της Mercedes θα πωλούνται μέσω μιας υπό brand εταιρίας η οποία θα ονομάζεται MEQ και στην επόμενη έκθεση στο Παρίσι θα δούμε το πρώτο δείγμα μέσο ενός ηλεκτρικού crossover το οποίο μπορεί να βγει στην αγορά το 2019.
Τα ενεργά αεροδυναμικά μπορούν να βελτιώσουν και άλλο το συντελεστή οπισθέλκουσας και στο μέλλον θα δούμε να εφαρμόζονται σε περισσότερα αυτοκίνητα και να ξεφεύγουν από τα στενά όρια των supercars.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις AutoBlog

- Τελευταία Νέα AutoBlog
- To αφεντικό της GM παραδέχεται πως η εταιρία υποτίμησε το πρόβλημα με τις ελαττωματικές μίζες
- Δεν μπορείς να φανταστείς τί άλλο κατασκεύαζε η Maserati
- Βελτίωση Dodge Viper ACR δια χειρός GeigerCars
- Πόσα Plymouth Superbird ’70 που έχουν τρέξει δίπλα σε αεροπλάνα μπορείς να βρεις;
- Η Renault επέστρεψε στο Bonneville 60 χρόνια μετά το ρεκόρ της
- Είναι επικίνδυνοι οι αερόσακοι με το πέρασμα των χρόνων;
- Αστυνομικοί στο Λονδίνο έκαναν βόλτα με μια κατασχεμένη Lamborghini Huracan
- Άγνωστη αυτοκινητοβιομηχανία πήρε χρηματοδότηση 1 δισ. δολαρίων
- Σπορ ηλεκτρικό όχημα από την Nissan;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Η BMW «την λέει» στην Tesla (video)
- Η VW σταματά την παραγωγή του Golf στο Wolfsburg
- Σύστημα ασύρματης φόρτισης για το Tesla Model S
- Καλάθι πικ νικ από την Rolls Royce
- MotoGP - Q2 Τσεχία: O Marc Marquez στην pole
- Η W Motors παρουσίασε το ICONIQ Seven
- 21,78 εκατ. δολάρια για την Jaguar D-Type, 13,75 εκατ. δολάρια για την πρώτη Shelby Cobra