Newey: Η απαγόρευση του φυσητού διαχύτη μάς κόστισε πολύ

Η μεγαλύτερη αλλαγή στους φετινούς κανονισμούς της Formula 1 ήταν η απαγόρευση του Exhaust Blown Diffuser (EBD), ή αλλιώς των φυσητών διαχυτών. Για να εξηγήσουμε λίγο τον όρο, αλλά και για όσους έχουν ξεχάσει, η θέση των εξατμίσεων στο πάτωμα του μονοθεσίου, μπροστά από τον διαχύτη, ανάγκαζε τα καυσαέρια να χτυπούν πάνω σ’ αυτόν (στα πλευρικά τοιχώματα, πέρυσι, με τους διαχύτες ενός επιπέδου), με στόχο την αύξηση της παραγόμενης κάθετης δύναμης από την περιοχή εκείνη.

Φέτος, η θέση των εξατμίσεων είναι καθορισμένη,

και οι ομάδες υπολογίζεται ότι έχουν χάσει περίπου το 20% της περσινής κάθετης δύναμης. Φυσικά, οι τεχνικοί και οι σχεδιαστές βρίσουν τρόπους, ώστε ν’ ανακτήσουν κάποια από τη χαμένη κάθετη δύναμη. Η ομάδα που φαίνεται να έχει “πληγεί” περισσότερο είναι η Red Bull, καθώς ο Adrian Newey, επί κεφαλής τού σχεδιαστικού τμήματος της αυστριακής ομάδας, ήταν αυτός που εκμεταλλεύτηκε πρώτος τη ροή των καυσαερίων, το 2010.

Τώρα, ο Βρετανός δηλώνει πως η απαγόρευση του φυσητού διαχύτη έχει κοστίσει περισσότερο στην ομάδα του, απ’ ό,τι στις άλλες, διότι είχε τον περισσότερο χρόνο εξοικείωσης με τη λύση αυτή, οπότε χρειάζεται περισσότερο χρόνο, για να μπορέσει να βρει τρόπους που θα τη βοηθήσει να βρει ρυθμό.

Το φοβόμασταν από την αρχή. Έχοντας δουλέψει περισσότερο με τους φυσητούς διαχύτες για δύο σεζόν, το να μην υπάρχουν πια, μαζί με άλλες αλλαγές, όπως η απαγόρευση της ευκαμψίας τής εμπρός πτέρυγας, έχουμε “πληγωθεί” αρκετά.

Πιθανώς, μας έχει κοστίσει περισσότερο από τους άλλους, γιατί το εκμεταλλευθήκαμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μας πήρε λίγο χρόνο, για να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε, ώστε ν’ ανακάμψουμε.

Επιπλέον, ο Newey υποστηρίζει πως αυτός και η ομάδα του θα πρέπει να προσαρμόσουν το μονοθέσιο στις νέες χαρτογραφήσεις που τους έχει επιβάλει η FIA, ύστερα από την παράνομη χαρτογράφηση που βρέθηκε στο Γερμανικό Grand Prix.

Εργαζόμαστε με τη Renault και, ξαφνικά, είμαστε αντιμέτωποι με μια διευκρίνηση για μια διαφορετική ερμηνεία απ’ ό,τι νομίζαμε. Δουλεύουμε για το πρόβλημα, και πρέπει να πάμε πίσω και να δούμε ξανά το θέμα από την αρχή.


Διαβάστε Περισσότερα »

Keywords
Τυχαία Θέματα