Η ιστορία της μυστηριώδους Ferrari FX Pininfarina

Ήταν το 1994 όταν ο 20χρονος πρίγκιπας Αμπντούλ Χακίμ από το πλούσιο κρατίδιο του Μπρουνέι, χτύπησε την πόρτα του Pininfarina και του ζήτησε να του κατασκευάσει μια σπάνια, επαναστατική Ferrari, αποκλειστικά γι’αυτόν και φυσικά τα λεφτά που είχε δώσει στην ιταλική εταιρία η βασιλική οικογένεια τα προηγούμενα χρόνια, την έπεισαν να δημιουργήσει την Ferrari FX Pininfarina, την πρώτη Ferrari με ημιαυτόματο

κιβώτιο.

Ο Sergio Pininfarina είχε πει κάποτε πως είναι πολύ τυχερός που έχει πελάτες σαν και αυτούς. Τα χρήματα βλέπεις έρεαν άφθονα, επιτρέποντας στην εταιρία να κατασκευάσει αυτά τα υπέροχα carbon αυτοκίνητα, να διεξάγει δοκιμές σε αεροδυναμικές σήραγγες αλλά και κλιματικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο.

Η οικογένεια του πρίγκιπα διαχειριζόταν μια περιουσία 40 δισεκατομμυρίων ευρώ με τον Αμπντούλ Χακίμ να μιλά με τον Paolo Garella, τον επικεφαλής πρωτοτύπων του οίκου Pininfarina. Ο Garella ανέλαβε τη κατασκευή του μοναδικού αυτοκινήτου του πρίγκιπα, επιλέγοντας την πλατφόρμα της Testarossa, ενώ ζήτησε τη βοήθεια της βρετανικής Prodrive για την εύρεση ενός καλού σειριακού κιβωτίου, το οποίο θα μπορούσε να δώσει στο αυτοκίνητο τόσο την σχετική άνεση, όσο και τις πολυπόθητες γρήγορες αλλαγές.

Βλέπεις την εποχή εκείνη, τα ημιαυτόνομα κιβώτια ταχυτήτων ήταν κάτι το σπάνιο, μιας και η τεχνολογία βρισκόταν στα σπάργανα. Η μαγεία πως ένας υπολογιστής θα κάνει τις αλλαγές ταχυτήτων αντί για τον οδηγό ενθουσίασε τον Αμπντούλ Χακίμ που ήθελε η μοναδική του Ferrari να έχει paddles στο τιμόνι αντί για τον κλασσικό επιλογέα ταχυτήτων και το τρίτο πεντάλ του συμπλέκτη.

O Pininfarina ζήτησε την βοήθεια της Prodrive η οποία εργαζόταν ήδη στην ανάπτυξη ενός ημιαυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων για αυτοκίνητα δρόμου. Το κιβώτιο θα μπορούσε να είναι το κατάλληλο αν και έπρεπε να γίνουν αρκετές αλλαγές στο σασί της Testarossa. Οι άνθρωποι του Pininfarina μετέφεραν το ψυγείο στο μπροστά μέρος του αυτοκινήτου, ενώ έκαναν και πολλές ακόμη αλλαγές, όπως την αφαίρεση του καταλύτη, με τον V12 κινητήρα των 420 ίππων να αποκτά σπορ εξάτμιση. Ο Pininfarina δοκίμαζε το ημιαυτόματο κιβώτιο πάνω σε δύο Ferrari 355, έναν χρόνο προτού η Ferrari περάσει στη παραγωγή την F355 F1, το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με ημιαυτόματο κιβώτιο.

Τώρα που το πρόβλημα του κιβωτίου είχε αντιμετωπιστεί, ο οίκος Pininfarina ξεκίνησε τον σχεδιασμό του σώματος της Ferrari FX Pininfarina. Αυτό είχε κάποια στοιχεία της 360 Modena που παρουσιάστηκε το 1999, ενώ ξεχώρισε το πίσω διαφανές κάλυμμα του χώρου του κινητήρα, ένα τέχνασμα που εμφανίστηκε πολλά χρόνια αργότερα σε άλλα μοντέλα. Το σώμα ήταν κατασκευασμένο από carbon, σπάνιο για την εποχή εκείνη, λόγω του τεράστιου κόστους του, αλλά και του γεγονότος πως μόνο μια χούφτα ανθρώπων είχαν την γνώση για να το κατασκευάσουν.

Ο Pininfarina κατασκεύασε τρεις Ferrari FX και τις παρέδωσε στον πρίγκιπα Χακίμ, ο οποίος ήταν τόσο ενθουσιασμένος με το αυτοκίνητο, που αμέσως προχώρησε στη παραγγελία ακόμη τριών αυτοκινήτων. Τα νέα αυτοκίνητα βασιζόταν πάνω στην Ferrari 512Μ, η οποία ζύγιζε λιγότερο, φορούσε νέα πλατφόρμα με τον κινητήρα να αποδίδει επιπλέον 20 άλογα. Ο πρίγκιπας αποφάσισε να στείλει τα αυτοκίνητα στην Williams F1 ώστε οι Άγγλοι να βελτιώσουν για να παράγουν περισσότερη δύναμη. Η Williams μάλιστα αντικατέστησε το σειριακό κιβώτιο της FX με αριθμό σασί 4, η οποία ήταν βαμμένη στο μπλε βαθύ ζαφείρι χρώμα, με ένα δικό της, το οποίο προερχόταν από τα μονοθέσια της, αντικαθιστώντας τα κουμπιά των αλλαγών ταχυτήτων με paddles.

Το 1997 η ασιατική αγορά έπεσε σε βαθιά ύφεση και το Μπρουνέι επηρεάστηκε από αυτή. Η μπλε Ferrari FX που βρισκόταν στις εγκαταστάσεις της Williams πουλήθηκε έναντι του ποσού των 1,3 εκατ. δολαρίων σε έναν Αμερικάνο επιχειρηματία, τον Dick Marconi από την πόλη Tustin της Καλιφόρνια και σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του μαζί με άλλες εξωτικές δημιουργίες. Έχει διανύσει σχεδόν 2.900 χλμ και μπορείς να θαυμάσεις το παιχνίδι του εξαιρετικά πλούσιου συλλέκτη στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Αξίζει να διαβάσεις όλη την ιστορία στο λινκ της πηγής.

[See image gallery at www.autoblog.gr]

Keywords
Τυχαία Θέματα