Bloomberg: Το ΝΑΤΟ φοβόταν μια νίκη του Πούτιν στην Ουκρανία...


...τώρα ανησυχεί για την ήττα του...

Αρχικά, το ΝΑΤΟ φοβόταν μια νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν στον πόλεμο της Ουκρανίας. Τώρα, ανησυχεί για την ήττα του, γράφει το Bloomberg.

Το τελευταίο κύμα απειλών της Ρωσίας, για χρήση πυρηνικών όπλων και... περαιτέρω μείωση του ενεργειακού εφοδιασμού δεν έχουν τρομάξει τους συμμάχους της Ουκρανίας στις ΗΠΑ

και την Ευρώπη, αλλά έχουν ατσαλώσει την επιθυμία τους να δουν το Κίεβο να νικά. Αυτό για το οποίο δεν είναι σίγουροι είναι εάν θέλουν να ηττηθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι πυρηνικές απειλές του Ρώσου προέδρου μπορεί να μην είναι μπλόφα, καθώς περιορίζονται οι άλλες επιλογές του στην Ουκρανία. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια είναι η διέξοδος του Πούτιν, Πότε βρίσκεται σε μια θέση που όχι μόνο χάνει το κύρος του, αλλά και σημαντική δύναμη στη Ρωσία», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Προς το παρόν, ο Πούτιν έχει στριμώξει περισσότερο τον εαυτό του στη γωνία, ουσιαστικά αποκλείοντας τις διαπραγματεύσεις, με την προσάρτηση εδαφών και την επιστράτευση, παρά την ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία εντός των συνόρων, σχολιάζει το Bloomberg.

«Ο Πούτιν ουσιαστικά βάζει νέους όρους στο τραπέζι. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ελιγμούς», εκτιμά ο Αλεξέι Μακάρκιν, του Κέντρου Πολιτικών Τεχνολογιών στη Μόσχα. Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος παρομοίασε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος, με εκείνη ενός στριμωγμένου ζώου, το οποίο γίνεται περισσότερο επικίνδυνο, καθώς μπαίνει πιο πολύ στην παγίδα.

Παρατεταμένος πόλεμος

Την ίδια ώρα, η ουκρανική αντεπίθεση έχει οδηγήσει στην ανακατάληψη εδαφών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, μέσα σε μερικές εβδομάδες. Όσο μεγαλύτερη πρόοδο καταγράφουν τα ουκρανικά στρατεύματα, τόσο εντονότερη είναι η πίεση για το είδος της ήττας που θα ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που θα μπορούσε να δεχθεί ο Πούτιν.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν λίγες πιθανότητες οι ρωσικές δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν τώρα- με ελάχιστο κίνητρο ή εκπαίδευση και λιγοστό εξοπλισμό- να επιτρέψουν στον Πούτιν να σταματήσει την ουκρανική προέλαση. Όμως, δεν βλέπουν ούτε γρήγορη νίκη και έχουν αντισταθεί στα αιτήματα του Κιέβου για όπλα μεγάλου βεληνεκούς, προκειμένου να επισπευστεί το αποτέλεσμα.

Με δεδομένο ότι απομένουν λίγες εβδομάδες μέχρι το κρύο του χειμώνα να αρχίσει να περιπλέκει τις μάχες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο πόλεμος μπορεί να τραβήξει, με τη Ρωσία ανίκανη να ανακτήσει την πρωτοβουλία αλλά πρόθυμη να διαθέσει τεράστιο αριθμό στρατιωτών και εξοπλισμού για να καθυστερήσει την προέλαση της Ουκρανίας. Κάποιοι θεωρούν ότι το Κίεβο μπορεί να καταφέρει να απωθήσει τις δυνάμεις της Μόσχας έως το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η μέχρι τώρα επιτυχία της αντεπίθεσης δείχνει ότι μπορούν να διώξουν τους Ρώσους από το μεγαλύτερο μέρος των κατεχόμενων εδαφών εντός 3-6 μηνών, εάν συνεχιστούν οι αποστολές όπλων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Στη Μόσχα, κάποιοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η αποφασιστικότητα της Ευρώπης και της Ουάσινγκτον θα μειωθεί υπό την πίεση των ενεργειακών μειώσεων και το αυξανόμενο κόστος της υποστήριξης στην Ουκρανία. Όμως, πίσω από τις δημόσιες επιδείξεις σιγουριάς πως η επιστράτευση θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να ξαναρχίσουν την επίθεση εντός ενός ή δύο μηνών, κάποιοι παραδέχονται ότι το καλύτερο στο οποίο μπορεί να στοχεύσει τώρα το Κρεμλίνο είναι μια παρατεταμένη σύγκρουση που θα διαρκέσει χρόνια, με περιστασιακές αναζωπυρώσεις.

«Επικίνδυνος και παράτολμος»

Αυτή η προοπτική έχει τροφοδοτήσει φόβους και στις δύο πλευρές ότι ο Πούτιν μπορεί να αποφασίσει πως δεν έχει άλλη εναλλακτική παρά να κλιμακώσει περισσότερο τον πόλεμο, με ακόμη μεγαλύτερα πλήγματα σε ουκρανικά εργοστάσια ενέργειας ή άλλες μη στρατιωτικές υποδομές, ή με τη χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων. Το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική θάλασσα προκάλεσε ανησυχίες ότι μπορεί να μπουν στο στόχαστρο ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης.

Ο Πούτιν μπορεί να είναι «αρκετά επικίνδυνος και παράτολμος», όταν νιώθει «με την πλάτη στον τοίχο», επεσήμανε ο Γουίλιαμ Μπερνς, επικεφαλής της CIA, μιλώντας στο CBS. Ο Ρώσος ηγέτης βασίζεται σε «λανθασμένες υποθέσεις, πιστεύει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα με τους Ουκρανούς, με τις ΗΠΑ και τη Δύση», συμπλήρωσε.

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ζήτησε «αλλαγή καθεστώτος» αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας ότι ο Πούτιν πρέπει να φύγει. Όμως, κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο διάδοχός του θα είναι ακόμη πιο σκληροπυρηνικός.

Την αβεβαιότητα ενισχύει το γεγονός ότι ενώ ο Πούτιν στα λόγια είναι πολύ σκληρός για τις «κόκκινες γραμμές» του, αυτή η ρητορική δεν υποστηρίζεται με πράξεις. Κάποια εδάφη τα οποία δήλωσε ότι θα είναι ρωσικά «για πάντα», μετά τις προσαρτήσεις, ήδη τα έχει ανακαταλάβει ο ουκρανικός στρατός, με συνέπεια τα κρατικά ΜΜΕ να επικρίνουν τις επιδόσεις των στρατευμάτων.

Παρά τις προειδοποιήσεις ότι επιθέσεις στην Κριμαία θα είχαν μαζικά αντίποινα, ο Πούτιν δεν κλιμάκωσε δραματικά τον πόλεμο όταν οι δυνάμεις του Κιέβου έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χερσόνησο σε διαδοχικά χτυπήματα το καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής, η Μόσχα κάνει ό,τι μπορεί για να υποβαθμίσει τις επιθέσεις σε περιοχές κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία. Όμως, ούτε ο Πούτιν δεν θα μπορούσε να καλύψει μια ευρύτερη ήττα, καταλήγει το Bloomberg.

Keywords
Τυχαία Θέματα