Kινητικότητα-Ψάχνουν συμβιβασμό

Σε αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας που θα ικανοποιεί την τρόικα, θα επιτρέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης και θα καθιστά εφικτό ένα πρόγραμμα κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τα μέσα του Ιουλίου αναζητά η κυβέρνηση...
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που σχετίζονται με την εκτέλεση του προγράμματος τα σημερινά πολιτικά και διοικητικά δεδομένα, ως έχουν, δείχνουν ότι αυτό το προαπαιτούμενο είναι σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί στην ώρα του. Όπως το γνωρίζει αυτό η κυβέρνηση, έτσι το έχει αντιληφθεί και η Τρόικα.
Η πηγή που ενημέρωσε το Real.gr εκτιμά ότι ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να επιτευχθεί, αν η Τρόικα δεχόταν να «σπάσει» το πρόγραμμα της κινητικότητας σε δύο ή τρία ορόσημα (milestones) με ορίζοντα το Σεπτέμβρη.

Βάση ενός τέτοιου σχεδίου οι πρώτοι υπάλληλοι που θα ένιωθαν τις επιπτώσεις της κινητικότητας θα ειδοποιούνταν στις αρχές του φθινοπώρου και η Τρόικα αντί λίστας με ονόματα τον Ιούλιο που θα επιστρέψει θα λάβει το κείμενο ενημέρωσης του νομοσχεδίου. Σύμφωνα, πάντως, με τον επίτροπο Ρεν, ο οποίος τοποθετήθηκε επί του θέματος κατά τη συνέντευξη τύπου του Eurogroup, για να κλείσει ο έλεγχος και να εκταμιευθεί η επόμενη δόση θα πρέπει να πληρούνται όλα τα προαπαιτούμενα, χωρίς εξαιρέσεις.

Το πότε όμως πληρούνται όλα είναι στη διακριτική ευχέρεια της Τρόικας να το αποφασίσει. Μέχρι στιγμής η Τρόικα δεν έχει πληροφορηθεί της προθέσεις αυτής της κυβέρνησης ενώ κύκλοι της Κομισιόν δεν έδωσαν καμία ένδειξη των διαθέσεών τους γύρω από το θέμα.

Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν, δεδομένου του ανασχηματισμού, από τον επόμενο πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τους ρυθμούς με τους οποίους δύναται να τρέξει το θέμα το Κοινοβούλιο.

Αν κυβέρνηση και Τρόικα δώσουν τα χέρια, τότε το δυσκολότερο θέμα του ελέγχου του Ιουλίου θα έχει κλείσει. Σε σχέση με τις υπόλοιπες δημοσιονομικές εκκρεμότητες, τόσο η Τρόικα όσο και η κυβέρνηση εκτιμούν πως στο τέλος θα τα βρούνε. Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η πολιτική σταθερότητα, στην οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί και ο Όλι Ρεν.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει άμεσα σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα και όλη η ενέργεια να επικεντρωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι. Η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Ιουλίου με στόχο να υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Ο επίτροπος ελπίζει αυτό να συμβεί εντός του Ιουλίου, ώστε να επιτευχθεί μία μη αναγκαία χρηματοδοτική καθυστέρηση. Από το βήμα της συνέντευξης Τύπου του Ecofin δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα να τηρήσει στάση ευθύνης, επικεντρώνοντας στο πρόγραμμα και όχι στη μικροπολιτική.

Σημειώνεται ότι με αυτή τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη άλλης χρηματοδότησης ως τις αρχές Φεβρουαρίου του 2014.

Πηγή: real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα