Αυθαίρετα: Ψάχνουν τη συνταγή για 1,5 δις έως το 2015


Τη μαγική νομική φόρμουλα αναζητά εναγωνίως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να προχωρήσει στην «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, με στόχο να βάλει στα δημόσια ταμεία περίπου 1,5 με 2 δις ευρώ μέχρι το 2015.
Η λύση που φαίνεται ότι συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι η περαίωση μέσω επιβολής «προστίμων», η οποία θα γίνει με προκαταβολή ενός ποσού και
εξόφληση του υπολοίπου σε δόσεις. Με αυτόν τον τρόπο, στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν να εισπράξουν 300 εκ. ευρώ εντός του 2011 και άλλα 500 εκ. για το 2012, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσπραξη συνολικά 300 εκ. από τα αυθαίρετα αναφέρεται και στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί με ΕΕ και ΔΝΤ...

Τα δύο συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Περιβάλλοντος) βρίσκονται σε διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη νομική φόρμουλα που θα επιτρέψει την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων χωρίς όμως νομικά κενά που μπορεί να αφήνουν έκθετους τους ιδιοκτήτες στο μέλλον. Στα δύο υπουργεία φαίνεται να συμφωνούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομιμοποίηση, ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος έχει ήδη αποκλείσει και την όποια τακτοποίηση στα πρότυπα των ημιυπαίθριων, αφού θα έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έχει διαπιστώσει νομικό κενό για όλα τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μετά το 1983.
Τα επιτελεία των δύο υπουργείων εξετάζουν την περίπτωση να υπάρξει ένα ετήσιο πρόστιμο διατήρησης πέραν του αρχικού προστίμου που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή ένα καθεστώς παρόμοιο με ότι ισχύει σήμερα, αλλά προβληματίζονται από το γεγονός ότι μια τέτοια ρυθμιση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους ιδιοκτήτες με συνέπεια λιγότερα έσοδα για το κράτος. Γι' αυτό το λόγο, εξετάζεται η περίπτωση να μειωθούν σημαντικά τα πρόστιμα.
Όπως τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου «θέλουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει ώστε να εκλογικευτούν οι καταβολές των προστίμων, να εισπραχθούν σημαντικού ύψους έσοδα από το Δημόσιο και ταυτόχρονα όσοι υπαχθούν στη διαδικασία αυτή να διασφαλιστεί ότι δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια μελλοντική απαίτηση για κατεδάφιση».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ρύθμιση θα αφορά περίπου 1 με 1,2 εκατομμύρια αυθαίρετα που βρίσκονται διάσπαρτα στην χώρα. Από αυτά, περίπου 150.000 κτίσματα έχουν κατασκευαστεί ακόμα και μέσα σε δασικές εκτάσεις ενώ 200.000 βρίσκονται στην Ανατολική Αττική.
www.iefimerida.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα