Αυτό είναι το "σχέδιο γέφυρα" που θα καταλήξουν Ευρωπαίοι και Ελλάδα

Αυτό είναι το συμβιβαστικό σχέδιο για συμφωνία γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου που συζητά σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης πάνω στη βάση επιστολής από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία αποτιμάται από την ελληνική πλευρά ως το πρώτο δείγμα καλής διάθεσης των Βρυξελλών.
Το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει δέκα βασικές μεταρρυθμίσεις και θα μπορούσε να θεωρηθεί τεχνική παράταση από την πλευρά των Βρυξελλών, αλλά να ονομαστεί τελικά συμφωνία- γέφυρα από την ελληνική πλευρά.
Σε αυτή την πρώτη συμφωνία-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου
θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου χωρίς τα «τοξικά» σημεία, δηλαδή το 1/3 που απορρίπτει η κυβέρνηση.
Παράλληλα φαίνεται ότι το αίτημα για κατάργηση της τρόικας μπορεί να γίνει αποδεκτό αν επιτευχθεί το deal, ωστόσο δεν ......
είναι ανακοινώσιμη η συμβιβαστική φόρμουλα που μελετούν Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ουάσιγκτον και Αθήνα.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει συζήτηση της πρότασης στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης και οριστικοποίηση του σχεδίου, εάν υπάρξει συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει καταβολή των υπολοίπων δόσεων του προηγούμενου προγράμματος ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ - συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ. ευρώ των επιστροφών κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.
Στόχος είναι να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της και κυρίως τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Στο σχέδιο θα συμπεριληφθεί μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής του οργανισμού Ανχελ Γκουρία, ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 11:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν ρητή θέση υπέρ της ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Το νέο πρόγραμμα εφόσον συμφωνηθεί θα αφορά και την μείωση του χρέους με ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών -Swaps- και θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει στο 1,5% του ΑΕΠ.
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1, 49% του ΑΕΠ.
Keywords
Τυχαία Θέματα