Άνευ μηχανισμού...


Για να υπάρχει ιδανική κατάσβεση σε ένα στρέμμα δάσους στο οποίο υπάρχουν, επίσης ιδανικά, 30 δέντρα (60.000 κιλά ξύλου), χρειάζονται 300.000 λίτρα νερού. Τα στοιχεία άντλησε από βιβλίο-έρευνα του 2019 συναδέλφων του, πρόσφατα αποστρατευμένος ανώτατος αξιωματικός της πυροσβεστικής και τα ανέβασε στην ιστοσελίδα του για να καταδείξει πόσο άνιση είναι η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες.

Ο... συντάκτης, στην ανάρτησή του, εξηγεί ότι αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να ρίξουν ταυτόχρονα νερό «30 ελικόπτερα

Έρικσον των 10.000 λίτρων ή 50 αεροπλάνα κανανταίρ των 6.000 λίτρων ή 75 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα των 4.000 λίτρων».

Στοιχεία εφιαλτικά, που, εκτός από ανατριχίλα, προκαλούν έντονο προβληματισμό σχετικά με τον τρόπο συμπεριφοράς της ηγεσίας της Πολιτικής Προστασίας απέναντι στις megafires. Εάν υποτεθεί ότι δέχεται μοιρολατρικά την καταστροφή των δασών μας, όσο κι αν προσπαθήσει να ενισχύσει με δυνάμεις την Πυροσβεστική, θα έπρεπε τουλάχιστον να έχει φροντίσει μέσα στα τρία χρόνια που ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2020, ο ψηφισμένος νόμος από τη Ν.Δ. –χωρίς να έχει εφαρμοστεί ποτέ στην ουσία– να έχει στήσει έναν μηχανισμό για την οργανωμένη εκκένωση των απειλούμενων περιοχών από κατοίκους, παραθεριστές και τουρίστες.

Τέτοιο μηχανισμό δεν αντιληφθήκαμε σε Αττική και Κορινθία. Γιατί, όμως, δεν τον έστησε στο νησί της Ρόδου, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, ώστε να ενεργοποιηθεί μόλις χρειαζόταν οργανωμένη απομάκρυνση τουριστών, χωρίς να εκτεθεί η χώρα διεθνώς και χωρίς να σημειωθεί βαρύτατο πλήγμα στη «βαριά βιομηχανία» μας, από την ανοργάνωτη και την «πάμε κι όπου βγει» εκκένωση; Δυστυχώς και αυτό το ερώτημα θα αποδειχθεί ρητορικό.

Μάνος Τσαλδάρης

efsyn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα