Δέκα και μία απαντήσεις στις δέκα ερωτήσεις


Γράφει ο Ευθύλογος
Αρχικά πρέπει να αποσαφηνιστούν τρία πράγματα:
Α) Για την κατανόηση της ανάρτησης είναι απαραίτητο να ανατρέξετε στο κείμενο με τις δέκα ερωτήσεις. (εδώ)
Β) Παρόλο που πολλές ερωτήσεις είναι ρητορικές, θεωρήσαμε σκόπιμο, οι απαντήσεις να μην έχουν καμιά σχέση με ρητορεία. Για τούτο και παραπέμπουμε σε αξιόπιστες ιστοσελίδες. (κατά το δυνατόν)
Γ) Η έννοια χρέος είναι δισυπόστατη.
Η μια υπόσταση του χρέους είναι το ποσόν που χρωστάει το κράτος στους δανειστές του. Αυτό
λέγεται Δημόσιο Χρέος.
Η άλλη υπόσταση του χρέους είναι το ιδιωτικό χρέος δηλ. το ποσόν που χρωστάνε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μεταξύ τους ή στις τράπεζες.
Τους δανειστές της Ελλάδας (και της κάθε χώρας), τους......ενδιαφέρει το Δημόσιο Χρέος κι όχι το ιδιωτικό χρέος. Αυτό είναι εσωτερική υπόθεση του κάθε κράτους και ίσως μάλιστα να επιδιώκεται η αύξηση αυτού του εσωτερικού χρέους με την πονηρή σκέψη ότι «αν το Χ νοικοκυριό χρωστάει, θα αναγκαστούν τα μέλη του νοικοκυριού να δουλέψουν περισσότερο για να εξοφλήσουν. Άρα θα συμβάλουν στην επιδιωκόμενη μεγέθυνση της Οικονομίας». [1]
Πολλές φορές δεν αποσαφηνίζουμε αν τα στοιχεία που παραθέτουμε, αφορούν στο Δημόσιο Χρέος ή στο άθροισμα Δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση. «Τούτων τεθέντων» συνεχίζουμε.
Απάντηση στην 1ηερώτηση
Μια ματιά στον πίνακα της Eurostat (εδώ) κι (εδώ) αποδεικνύει την σύγχυση που μπορεί να προκύψει ακριβώς γιατί δεν αποσαφηνίζουμε τι εννοούμε.
Ενδεικτικά το Λουξεμβούργο έχει ποσοστό Δημοσίου Χρέους 18,5 % ενώ όπως είναι γραμμένο στην ανάρτηση, ίσως δημιουργεί την εντύπωση ότι έχει μεγαλύτερο ποσοστό χρέους από εμάς, δηλ. πάνω από 140%!!
Βλέπουμε ότι κανένας στην Ευρώπη δεν έχει μεγαλύτερο ποσοστό δημόσιου χρέους από εμάς.
Αν κάποιος θέλει κι άλλα στοιχεία μέχρι και το 2010 μπορεί να ανατρέξει στη διεύθυνση (εδώ). (Πρόκειται για επίσημη ιστοσελίδα της Eurostat. Συνεπώς αγνοείστε ενδεχόμενο μήνυμα κινδύνου για τον υπολογιστή σας) Αν «τρέξετε» λίγο το αρχείο, στην 4ησελίδα θα βρείτε τον Πίνακα με τίτλο:
GDP, government deficit/surplus and debt in the EU (in national currencies) δηλ ΑΕΠ, δημοσιονομικό έλλειμμα / πλεόνασμα και δημόσιο χρέος στην ΕΕ (σε εθνικό νόμισμα) όπου μπορεί ο καθένας να βρει τις απαραίτητες πληροφορίες. Με ένα δημόσιο χρέος 18,5% οι δανειστές δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν. Αντίστοιχα συμβαίνουν και με τα άλλα κράτη. Απάντηση στην 2ηερώτηση:
Αν ζήσουμε κι εμείς στο επίπεδο που ζουν στο Αφγανιστάν, σε δυο χρόνια το χρέος θα μηδενιστεί. Όποιος θέλει μπορεί να βρει στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Αφγανών (Κάτω από 1000 $) (εδώ)Απάντηση στην 3η ερώτηση:
Το δημόσιο χρέος του Κουβέιτ είναι 7,2%, όχι 29% (εδώ)
Και προφανώς οποιαδήποτε αναφορά σε αυτά τα κράτη πρέπει να γίνεται με επιφύλαξη αφού διοικούνται από σεΐχηδες, πρίγκιπες και εμίρηδες που ενδεχομένως να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα χαρέμια τους παρά για τους υπηκόους τους. Απάντησ
Keywords
Τυχαία Θέματα