Δυσοίωνες οι Προβλέψεις του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία


Ποζάροντας για μια φωτογραφία με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του πριν ένα χρόνο, περίπου, είχε πει ο Αμερικανός πρόεδρος: «το στιγμιότυπο απαθανατίζει τη νηνεμία πριν από την καταιγίδα». Κάπως έτσι εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ) την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας στην πρόσφατη ετήσια έκθεσή του “World Economic Outlook“ (Βλέπε: https://www.imf.org/en/Publications/WEO/Issues/2018/03/20/world-economic-outlook-april-2018).
Μπορεί οι περισσότεροι δείκτες της παγκόσμιας
οικονομίας να εμπνέουν, προς το παρόν, αισιοδοξία, αλλά, σύμφωνα με το ΔΝΤ, άρχισαν ήδη να φαίνονται «στο βάθος» οι πρώτες ρωγμές και να εκδηλώνονται οι πρώτες ανησυχίες, κυρίως για τις οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως είναι η ατμομηχανή της Ευρώπης, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.
Η έκθεση εκφράζει την ανησυχία της για τη δραστική μείωση των φόρων των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ αλλά και για την επιβολή δασμών σε μια σειρά από προϊόντα, που θα μειώσουν δραστικά το διεθνές εμπόριο. Εάν η μείωση των φόρων ενισχύσει την καταναλωτική πίστη, αυξάνοντας παράλληλα το ήδη υψηλό χρέος στις ......ΗΠΑ, το οποίο σύμφωνα με την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 1,5 τρισεκατομμύρια, θα αυξηθεί ήδη και όπως προβλέπει η έκθεση αυξηθούν σύντομα πάλι τα επιτόκια, τότε το χρέος των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών, θα εκτιναχτεί στα ύψη, καθιστώντας ανέφικτη την αποπληρωμή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία.

Πολύ ανησυχητικό, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, είναι το δημογραφικό πρόβλημα σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Η γήρανση του πληθυσμού και η συνεχής μείωση του νέου εργατικού δυναμικού θα έχει ως αποτέλεσμα τη στασιμότητα της παραγωγικότητας, με μοναδική εξαίρεση την Κίνα.
Το πιο περίεργο όλων είναι το γεγονός, ότι για πρώτη φορά, ανησυχεί ακόμη και το ΔΝΤ για το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, που «βαθαίνει ολοένα και περισσότερο στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου». Η πρωτοφανής διαπίστωση του ΔΝΤ, ότι «η «ανισότητα είναι επιβλαβής για την ανάπτυξη» ήταν η έκπληξη για πολλούς αναλυτές που γνωρίζουν ότι το ΔΝΤ δεν χαρακτηρίζεται για την ανθρωπιστική του ηθική. Το αντίθετο μάλιστα. Η ανησυχία του για την αυξανόμενη ανισότητα στα εισοδήματα είναι αποτέλεσμα μετρήσεων και αναλύσεων που δείχνουν, ότι «εάν αυξηθεί το μερίδιο των υψηλών εισοδημάτων του παγκόσμιου πληθυσμού, θα παρατηρηθεί μεσοπρόθεσμα επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ»!!!!!(Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κατάφερε να αλλάξει την ΕΕ, αλλά φαίνεται πως άλλαξε το ΔΝΤ με την ασφυκτική πίεση που του άσκησε).
Μέσα σ’ αυτό το διαφαινόμενο περιβάλλον αβεβαιότητας και τριγμών στην παγκόσμια οικονομία, το τίμημα, για τις πιο απροετοίμαστες και ευάλωτες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, θα είναι τεράστιο και δυσβάσταχτο ή επαχθές(όπως το θέλουν κάποιοι).
Keywords
Τυχαία Θέματα
Δυσοίωνες, Προβλέψεις, ΔΝΤ, Παγκόσμια Οικονομία,dysoiones, provlepseis, dnt, pagkosmia oikonomia