Επιστρέφοντας στον Σαμαρά...


«Δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο». Σας θυμίζει κάτι η ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής όταν αναφέρθηκε στην Τουρκία και τον Ερντογάν;

Σε...όσους παρακολουθούν με συνέπεια τα τεκταινόμενα στην Νέα Δημοκρατία σίγουρα θύμισε. Την πολυσυζητημένη φράση του Αντώνη Σαμαρά: «Διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανείς»! Αυτή που για πρώτη
φορά καταγράφθηκε στην συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» στις 27 Ιουνίου του 2020. Στην συνέχεα επαναλήφθηκε με την ίδια περίπου διατύπωση στις (όχι και τόσο συχνές είναι αλήθεια) συνεντεύξεις του έως σήμερα.
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΤΑΥΤΙΣΕΙΣ
Τα ίδια φράση ακριβώς επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς και στο 14ο συνέδριο της Νεάς Δημοκρατίας. Με μία ομιλία που ήταν η μόνη – και γι αυτό κραυγαλέα- «παραφωνία». Σε μία εσωκομματική διαδικασία που ως επί το πλείστον εξαντλήθηκε στο «λιβάνισμα» των κυβερνητικών επιτευγμάτων και των ηγετικών ικανοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρώην πρωθυπουργός , λοιπόν, στις 8 Μαϊου είπε ότι «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο. Γιατί τέτοιος διάλογος ενθαρρύνει - και νομιμοποιεί στα μάτια τρίτων - την κλιμάκωση των προκλήσεων». Αναφέρθηκε στο διακομματικό «Λόμπι του Κατευνασμού» όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, αναφέροντας πως «στις δημόσιες παρεμβάσεις μου, εδώ και χρόνια, συγκρούστηκα με αυτούς τους κυρίους. Διαφώνησα ευθέως με την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Δεν διαφωνούσα «να συζητάμε γενικά» με την Τουρκία. Διαφώνησα με το να κάνουμε επίσημο διάλογο, την ώρα που συνεχίζονταν και κλιμακώνονταν οι προκλήσεις και τα τετελεσμένα του Ερντογάν».
Πριν μερικές εβδομάδες η ομιλία αυτή του Αντώνη Σαμαρά, ερμηνεύθηκε (και σωστά) ως διαφωνία με την κεντρική επιλογή της Ν.Δ στα ελληνοτουρκικά, δηλαδή την επιδίωξη ενός γενικευμένου διαλόγου, στην προοπτική της επιδιαιτησίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Προκαλώντας και τις αντίστοιχες αντιδράσεις και γκρίνιες, εκπορευόμενες από το Μέγαρο Μαξίμου.
Πλέον όμως ομοιάζει σκανδαλωδώς με την τελευταία τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή με την οποία δήλωσε την Παρασκευή στους υπουργούς του: «Εμείς δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο. Αντίθετα, μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και προφανώς δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς, σε όλα τα fora, όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας».

Δεν θα ξανασυναντηθώ με τον Μητσοτάκη δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Φυσικά σε αυτή την υπόθεση δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τον …Ερντογάν. Ιδίως την πρόσφατη δήλωση του με την οποία διεμήνυσε πως «για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του». Θυμίζουμε αυτή έγινε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και την αντίθεση που εξέφρασε στην πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία (αν και τίποτε δεν δείχνει ότι την ματαίωσε).
Θα μπορούσε λοιπόν να εικάσει κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε στην σημερινή του θέση «την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος». Όμως ακόμη και αυτή η εκδοχή του πράγματος, δεν αλλάζει το γεγονός πως η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να προστρέχει στις απόψεις Σαμαρά.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Το ερωτήματα που αναφύονται είναι πρόδηλα:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από έναν χρονικό κύκλο έντονης «κινητικότητας» στα ελληνοτουρκικά άλλαξε οπτική;
Ο Αντώνης Σαμαράς επί δύο χρόνια έβλεπε τις συναντήσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν να εκτυλίσσονται (και μάλιστα σε όχι και τόσο θεσμικό επίπεδο, αφού κανονίζονταν μέσω διπλωματικών γραφείων) και την Ντόρα Μπακογιάννη να υπερ-αμύνεται της «κινητικότητας» και της προσφυγής στην Χάγη, για να δει τελικά τις απόψεις του να δικαιώνονται;
Ουσιαστική απάντηση μπορεί να δώσει μόνον ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Είναι όμως απίθανο να το κάνει. Η έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας θα ισοδυναμούσε με άνοιγμα του «Ασκού του Αιόλου». Σε μια περίοδο που το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τα κυβερνητικό κόμμα είναι να αναδειχθούν οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του. Με σχετική σιγουριά, όμως, μπορεί κανείς να πει ότι η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ δεν είχε την «άνεση» να «απορροφήσει» τις εντυπώσεις και τις επιπτώσεις από μια τόσο έντονη εκδήλωση επιθετικότητας του Τούρκου προέδρου.
Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο ότι οι απόψεις του Αντώνη Σαμαρά – ιδίως για τα εθνικά θέματα- συνεχίζουν να έχουν μεγάλη εσωκομματική απήχηση. Δεν είναι απλώς «ανεκτές απόψεις» από έναν πρώην πρωθυπουργό που αντιμετωπίζεται με θεσμικό σεβασμό, όπως συχνά προσπαθεί να τις παρουσιάσει το Μέγαρο Μαξίμου.
Επ΄αυτού αξίζει να θυμίσουμε και την έρευνα της about People για το News 24/7 που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και κατέδειξε πως σχεδόν το 30% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας τάσσεται υπέρ των απόψεων του Α.Σαμαρά κατά του διαλόγου με την Τουρκία, ενώ οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού ήταν αντίστοιχα -αν όχι περισσότερο- ισχυρές και σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο είναι απίθανο να έχει οδηγήσει στην αλλαγή αυτών των συσχετισμών. Αν το έχει κάνει θα είναι μάλλον προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης αυτού του ποσοστού.
ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ
Το επόμενο διάστημα θα δείξει ποιες θα είναι οι αλλαγές που πραγματικά επέρχονται στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Σε μία περίοδο σημαντικών διεθνών εξελίξεων που έχουν στο επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως φαίνεται όμως είναι η δεύτερη φορά που μία κυβερνητική εκτίμηση για τα ελληνοτουρκικά διαψεύδεται. Αφού είχε προηγηθεί αυτή που ήθελε την Τουρκία του Ερντογάν να είναι απομονωμένη από την διεθνή κοινότητα, ενώ σήμερα η Άγκυρα φαίνεται να κατακτά ενεργό και διαμεσολαβητικό ρόλο στο «ουκρανικό».
news247.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα