Ερωτηματικά για τον οπλισμό του προσωπικού ασφαλείας στα νοσοκομεία

Με αφορμή την αλματώδη αύξηση της παραβατικότητας στους χώρους των νοσοκομείων γίνεται συζήτηση για το εάν το ασφαλείας πρεέπει να φέρει πυροβόλα όπλα ή αστυνομικές ράβδους.

Η συζήτηση, που διεξάγεται πλέον σε υπηρεσιακό επίπεδο για το αν θα πρέπει οι security να οπλοφορούν εντός των ελληνικών νοσοκομείων...
, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών από τα αυξανόμενα περιστατικά εγκληματικής δράσης.

Στο πλαίσιο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «Σισμανόγλειο-Αμαλία
Φλέμιγκ» και του διασυνδεόμενου σε αυτό Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης συνεδρίασε στις 17 Απριλίου 2018 για να λάβει απόφαση επί του θέματος, «Καθορισμός 'ευπαθών στόχων' της Νοσοκομειακής Μονάδας 'Αμαλία Φλέμιγκ και καθορισμός οπλισμού του προσωπικού ασφαλείας».

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, «σημειώνεται πως η άποψη μέρους του προσωπικού ασφαλείας είναι πως θα πρέπει να διαθέτει ως ατομικό οπλισμό, πυροβόλο όπλο(πιστόλι)», με το σκεπτικό να συνεχίζει ως εξής:

«Οσον αφορά στην οπλοφορία του προσωπικού ασφαλείας στη νομοθεσία γίνεται ρητή και σαφής αναφορά στην υποχρεωτικότητά της».

Μάλιστα, στη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του νοσοκομείου, επισημαίνεται ότι «ενδεχομένως, το είδος του όπλου εξαρτάται από την επικινδυνότητα και τη συγκεκριμένη αποστολή που το συγκεκριμένο προσωπικό επιτελεί, ως εκ τούτου δε, η επιλογή του πλέον πρόσφορου και κατάλληλου οπλισμού για την επιτέλεση των εκάστοτε καθηκόντων φρούρησης και επιτήρησης, αποτελεί τεχνική κρίση, στην οποία δεν υπεισέρχεται ο νομοθέτης, ούτε με υπόδειξη αλλά ούτε και απαγόρευση κάποιου είδους εκ των αναφερόμενων στο άρθρο 1 του ν. 2168/1993».

Σημειώνεται ότι μεταξύ των αναφερόμενων όπλων στο συγκεκριμένο άρθρο, περιλαμβάνονται αυτόματα, ημιαυτόματα και επαναληπτικά πυροβόλα όπλα, όπως επίσης μαχαίρια, μεταλλικές γροθιές και ρόπαλα, σπάθες, λόγχες, ξίφη στιλέτα, βαλλιστρίδες και αστυνομικές ράβδοι.

Εχοντας όλα αυτά ως δεδομένα, το διοικητικό συμβούλιο του Γ.Ν Αττικής «Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμιγκ», αποφάσισε ότι κυρίως «ευπαθείς στόχοι» στη νοσοκομειακή μονάδα Αμαλία Φλέμιγκ αποτελούν οι είσοδοι του νοσοκομείου, οι χώροι υποδοχής ασθενών, οι θάλαμοι ασθενών και οι διάδρομοι των ορόφων και τα κέντρα νοσηλείας.

«Η παρουσία του προσωπικού ασφαλείας και οι απαραίτητοι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα την αποτροπή τέλεσης αξιόποινων πράξεων και την ειδοποίηση και συνδρομή της αστυνομίας όποτε απαιτείται, την εξασφάλιση της ηρεμίας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στον χώρο του νοσοκομείου».

Για το σκοπό αυτό το προσωπικό ασφαλείας εφοδιάζεται άμεσα με αστυνομικές ράβδους(γκλοπς). «Το διοικητικό συμβούλιο όσον αφορά στην οπλοφορία του προσωπικού ασφαλείας» έχοντας υπόψη τη σχετική νομοθεσία αλλά και τη γνωμοδότηση της νομική συμβούλου του, «αλλά και την εμπειρία από τις συγκεκριμένες συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου και το είδος των περιστατικών που έχει κληθεί να διαχειριστεί το προσωπικό ασφαλείας της νοσοκομειακής μονάδας Αμαλία Φλέμιγκ, αποφασίζει κατά πλειοψηφία, ως τον πλέον πρόσφορο οπλισμό για το προσωπικό ασφαλείας της νοσοκομειακής μονάδας Αμαλία Φλέμιγκ την αστυνομική ράβδο, με την οποία πρέπει να εφοδιαστεί άμεσα το προσωπικό»!
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερωτηματικά,erotimatika