Εβδομάδα υψηλών ντεσιμπέλ στη Βουλή...


Να ανέβουν οι τόνοι στη Βουλή αναμένεται το επόμενο τριήμερο, καθώς θα συζητηθούν δύο νομοσχέδια, αυτό για το επιτελικό κράτος, αλλά και οι ρυθμίσεις για τους δήμους και το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει τους...

τόνους για τα συγκεκριμένα θέματα, ενώ και το ΚΙΝΑΛ θα κρατήσει επικριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση.

Κι ενώ η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο έγινε σε ήρεμο κλίμα, με την κυβέρνηση
να πετυχαίνει ευρύτατη συναίνεση και κάποιοι να μιλούν για νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς τις φοροελαφρύνσεις τις ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, η κοινοβουλευτική εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε προβλέπεται πως θα είναι τρικυμιώδης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δείξει τις διαθέσεις του, εκφράζοντας την αντίθεσή του για τη διαδικασία που ακολουθείται στα νομοσχέδια, αφού, όπως υποστηρίζει ο χρόνος διαβούλευσής του είναι περιορισμένος. Έντονες όμως είναι οι ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφορικά με το περιεχόμενο διατάξεων που αφορούν στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στους δήμους.

Μία πρώτη γεύση για το συγκρουσιακό κλίμα που θα επικρατήσει στο Κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες εκδηλώθηκε στην επιτροπή που συζητήθηκε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

Ήταν ουσιαστικά αυτή η πρώτη σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την πρώτη να προβαίνει σε κάποιες βελτιώσεις και την αξιωματική αντιπολίτευση να χαρακτηρίζει το εν λόγω νομοσχέδιο ως «συγκερασμό της λογικής του νεοφιλελεύθερου κράτους με τη λογική του κομματικού και πελατειακού κράτους άλλων περιόδων».

Το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια και θα η ψήφισή του αναμένεται το αργότερο μέχρι αύριο ενώ την Τετάρτη θα κατατεθεί το διυπουργικό νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται πολλά θέματα από ρυθμίσεις για τους δήμους μέχρι το άσυλο στα πανεπιστήμια.

Σε ό,τι αφορά στις ρυθμίσεις για τους δήμους η κυβέρνηση υποστηρίζει πως λύνονται σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η απλή αναλογική, ενώ διατηρείται ισχυρός ο ρόλος των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων.

Όπως λένε από το μέγαρο Μαξίμου τα συμβούλια αναβαθμίζονται καθώς απαλλάσσονται από καταχρηστικές αντιπαραθέσεις και δημιουργούνται προϋποθέσεις για εποικοδομητικό διάλογο, αφού η αντιπολίτευση για να απορρίψει πράξεις της αρμοδιότητας του Συμβουλίου, όπως ο προϋπολογισμός, πρέπει να καταθέσει αιτιολογημένη άποψη με στοιχεία από τις ίδιες τις υπηρεσίες του Δήμου ή της Περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων διατάξεων θεσπίζεται η δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη. Εξασφαλίζεται πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπή οικονομικών και σε όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου, Αλέξη Χαρίτση τονίζει πως το πολυνομοσχέδιο ειδικά για τον χώρο της αυτοδιοίκησης συνιστά ένα αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα. Κατηγορεί μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία πως έχει όραμα την επιστροφή στο μοντέλο του δημάρχου - ηγεμόνα, ένα μοντέλο που τροφοδοτεί τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις.

Μετωπική θα είναι η σύγκρουση και για το άσυλο, με την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως να λέει πως μπαίνει τέλος στα φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστήμια, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «ιδεοληψία» της Νέας Δημοκρατίας και για συντηρητική οπισθοδρόμηση.

Από τη μεριά του, το ΚΙΝΑΛ ζητά αλλαγές στην παράγραφο που αφορά τη δυνατότητα επέμβασης των Αρχών εντός των ΑΕΙ, προκειμένου να υπερψηφίσει τον νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο. Συγκεκριμένα, η Χαρ. Τρικούπη ζητεί η εν λόγω παράγραφος να προβλέπει πως «όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των ΑΕΙ, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε (πανεπιστημιακού) οργάνου».

Παράλληλα στο νομοσχέδιο συγκαταλέγονται ρυθμίσεις που αφορούν στον τρόπο διανομής φαρμάκων. Με στόχο να μπει τέλος στις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα προβλέπεται πως τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών. Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί στη συνέχεια σε περισσότερες ομάδες με βαριές ασθένειες.

Επίσης, στο διυπουργικό νομοσχέδιο συγκαταλέγονται διατάξεις για την ψηφιακή σύνταξη, αλλά και τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» της δημόσιας διοίκησης.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε θα είναι ενδεικτική για την γραμμή που θα ακολουθήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα κόμματα στο της αντιπολίτευσης το φθινόπωρο, όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή κι άλλα σημαντικά νομοσχέδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει μέχρι το τέλος του έτους να ψηφίσει αλλά επτά νομοσχέδια. Ένα εξ αυτών θα είναι η «κορωνίδα» των νομοσχεδίων το οποίο και θα περιλαμβάνει κάποιες από τις σημαντικότερες προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Και βεβαίως η μεγαλύτερη μάχη θα δοθεί όταν κατατεθεί ο νέος προϋπολογισμός και το ανανεωμένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπου η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της, για το πώς θα πορευτεί το 2020. Πάντως στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως τότε θα φανούν και οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και ετοιμάζονται για σφοδρή σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα...

cnn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα