Η απίστευτη ιστορία του διαιτητή του αποψινού ντέρμπι – Πως κατέληξε από το Ιράκ στη Σουηδία μετά από περιπλάνηση επτά χρόνων!
Το όνομα Μοχάμεντ αλ Χακίμι δεν φαντάζει και πολύ Σουηδικό. Είναι γνωστό ότι ο διαιτητής του αποψινού ντέρμπι στην Opap Arena έχει γεννηθεί στο Ιράκ, στην πόλη Νατζάφ, 160 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης και μια από τις δύο ιερές πόλεις της χώρας (η άλλη είναι η Καρμπάλα) για τους Σιίτες Μουσουλμάνους.
Είναι άγνωστη όμως η δική του ιστορία, πως κατέληξε στην… άλλη άκρη του κόσμου, στη Σουηδία!
Ήταν μόλις ενός έτους όταν η οικογένειά του αποφάσισε
«Είμαστε σε μια βάρκα στη Βόρεια Θάλασσα. Γεμάτη η βάρκα με ανθρώπους. Πολλά ήταν παιδιά όπως εγώ. Άλλες βάρκες βούλιαξαν, κόσμος πνίγεται, σε όλες υπήρχαν άρρωστοι, κάποιοι ετοιμοθάνατοι. Πίστεψα ότι δεν θα τα καταφέρουμε…»
Για τον Μοχάμεντ και την οικογένειά του το ταξίδι των επτά χρόνων είχε αίσιο τέλος. Εγκαταστάθηκαν στη Σουηδία και το πρώτο του μέλημα ήταν να ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία.
«Κατάλαβα ότι έπρεπε να μάθω τη γλώσσα. Με ενδιαφέρει η επικοινωνία. Μιλώ σουηδικά χωρίς ξενική προφορά και αυτό με βοήθησε να κάνω φίλους, να ενσωματωθώ στην κοινωνία της χώρας, χωρίς να εγκαταλείψω σημαντικά πράγματα όπως η θρησκεία» υποστηρίζει.
Στα 13 του χρόνια άρχισε να διαιτητεύει αγώνες ποδοσφαίρου, περισσότερο για να βρίσκεται με τους φίλους του. Σιγά σιγά έγινε επάγγελμα.
Κι επειδή η διαιτησία έχει ημερομηνία λήξεως αποφάσισε να γίνει αξιωματικός του στρατού. Αυτή ήταν η πρώτη ρήξη με την οικογένειά του. Ο ίδιος θυμάται:
«Είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε έναν πατέρα και μια μητέρα που έγιναν πρόσφυγες από τον πόλεμο ότι είσαι πρόθυμος να συμμετάσχεις σε μια πολεμική σύγκρουση. Προσπαθούσα να μπω στη θέση τους και να τους φέρω στη δική μου θέση. Να τους εξηγήσω ότι στη Σουηδία η συμμετοχή στις ένοπλες δυνάμεις στόχο έχει την αποτροπή κι όχι τη δημιουργία. Με τον καιρό το αποδέχτηκαν».
Σήμερα είναι υπολοχαγός με μερική απασχόληση, όπως συνηθίζεται στη χώρα. Απασχολείται στην περιοχή που μένει κάποιες μέρες τον μήνα και πληρώνεται ανάλογα. Ο ίδιος συμμετέχοντας σε διαδικτυακές συζητήσεις με υποψήφιους να στραφούν σε αυτόν τον τομέα ενθάρρυνε τους συμπατριώτες του γράφοντας:
«Δημιουργείς νέους φίλους που θα παραμείνουν δίπλα σου μια ζωή. Αναπτύσσει το πνευμα της ομαδικότητας και έχεις την αίσθηση της προσφοράς».
Απάντησε και σε ερωτήσεις των ομοθρησκών του:
«Σέβονται τις νηστείες μας, ενώ υπάρχει στο στρατόπεδο κι ένας μικρός χώρος για την εκτέλεση των θρησκευτικών μας καθηκόντων» σημείωσε.
Μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ διαιτησίας και στρατιωτικών καθηκόντως.
«Ως διαιτητής πρέπει να φροντίζεις τη φυσικη σου κατασταση. Οι ποδοσφαιριστές, ειδικά στο κορυφαίο επίπεδο έχουν άριστη φυσική κατάσταση. Πρέπει να μπορείς να ανταπεξέλθεις. Ακόμα πρέπει να ξέρεις τις ομάδες που διαιτητεύεις. Να παρακολουθείς βίντεο με τους αγώνες τους, να μπαίνεις προετοιμασμένος στο γήπεδο γνωρίζοντας το πως παίζει κάθε ομάδα»
Το 2015 ψηφίστηκε ως καλύτερος Σουηδός προπονητής κι από τότε η καριέρα του απογειώθηκε. Σήμερα έχει παίξει σε όλες τις τελικές φάσεις των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (κάτω των 19, 17 και 15 χρόνων), έχει διευθύνει αγώνες σε Τσάμπιονς, Γιουρόπα και Κόνφερενς Λιγκ, αλλά και προκριματικά Μουντιάλ.
Η ροπή του στην επικοινωνία δεν του βγαίνει πάντα σε καλό. Το 2015 άνοιξε μια σελίδα στο Facebook όπου απαντούσε στους «φίλους» του για τις αποφάσεις που έπαιρνε στα ματς που είχε προηγηθεί. Λίγο καιρό μετά επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και σταμάτησε τον διάλογο. Είναι φανερό ότι στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν άρεσε να απολογούνται οι διαιτητές για τις αποφάσεις τους δημόσια.
Το 2021 ξέσπασε σκάνδαλο με την αποκάλυψη εφημερίδας της χώρας ότι οι τρεις κορυφαίοι διεθνείς διαιτητές δεν δήλωσαν τις αποζημιώσεις της ΟΥΕΦΑ για τις διεθνείς διαιτησίες τους. Ο αλ Χακίμ ήταν ένας από αυτούς που κατηγορήθηκε ότι απέκρυψε 4.462 ευρώ. Έκανε συμπληρωματική δήλωση αποδεχόμενος ότι δεν γνώριζε ότι έπρεπε να τα δηλώσει.
Ο Τούρκος βοηθός…
Ένας από τους βοηθούς του είναι κι αυτός μετανάστης. Πρόκειται για τον Μεχμέτ Καλούμ, τον μόνιμο βοηθό του. Αυτός ήταν πέντε χρόνων όταν έφθασε με την οικογένειά του στη Σουηδία.Όχι λόγω πολέμου, αλλά για οικονομικούς λόγους. Το δέλεαρ για να διαιτητεύει ήταν ένα ρόφημα στην καντίνα του σχολείου! Για καλή του τύχη την καντίνα την είχε ένας από τους γνωστότερους βοηθούς εκείνα τα χρόνια, μετανάστης κι αυτός ο Ζβόντιμ «Τσίκο» Μιλένκοβιτς που τον ενθάρρυνε να γίνει διαιτητής.
Στη Σουηδία δεν υπάρχει VAR κι όπως παραδέχτηκε σε συνέντευξη του αυτό αποτελεί πρόβλημα για τη διεθνή εξέλιξη των διαιτητών της χώρας, αλλά κυρίως των βοηθών που καλούνται να παίζουν αλλιώς μέσα στη χώρα και διαφορετικά έξω από αυτήν. Είπε:
«Σε ένα οφ σάιντ, στη Σουηδία, ο βοηθός πρέπει να σηκώσει αμέσως τη σημαία και να το υποδείξει. Στο εξωτερικό που υπάρχει το VAR αφήνουμε τη φαση να εξελιχθεί για να ελεγχθεί στη συνέχεια από το VAR. Δεν είναι εύκολη η προσαρμογή»
Από το 2019 στα μέρη μας
Η ίδια ακριβώς διαιτητική τριάδα εμφανίστηκε στο ελληνικό κοινό για πρώτη φορά την 1η Αυγούστου 2019, στον αγώνα ρεβάνς του Ατρομήτου με την σλοβακική Ντουνάισκα Στρέντα για τον β’ γύρο των προκριματικών του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Ατρόμητος που είχε νικήσει με 2-1 και εκτός έδρας πήρε την πρόκριση με νέα νίκη (3-2).
Σε εκείνο το ματς ο Χακίμ έδωσε δύο πέναλτι (από ένα σε κάθε ομάδα) κι έδειξε πέντε κίτρινες κάρτες (δύο στους γηπεδούχους και τρεις στους φιλοξενούμενους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Κυριακή 14/1 ανοιχτά καταστήματα: Πότε ανοίγουν και κλείνουν. Τι ισχύει με τα σούπερ μάρκετ, ωράριο
- Λάμπρος Κωνσταντάρας: Η «πληρωμένη» απάντησή του στον Δημήτρη Πανόπουλο – «Εγώ εκκλησίες δεν κλέβω»
- Kαταστήματα και σούπερ μάρκετ: Έτσι θα λειτουργήσουν σήμερα – Τι ισχύει για την επόμενη Κυριακή
- Κούβα και Ιράν υφαίνοντας μια νέα τάξη...
- Βαγγέλης Ζαμπούνης: Ποιος ο 44χρονος που γάζωσαν με 81 σφαίρες στον Νέο Κόσμο. Ποιοι τον σκότωσαν
- Ζαγόρι: Ξεκινώντας για το σχολείο από τα 1.000 μέτρα υψόμετρο – Η δύσκολη καθημερινότητα ενός μαθητή
- Διατροφή: 7 τρόποι για να έχει το παιδί σας υγιές βάρος
- Aποκλειστικά στο action 24: σήμερα το «el clasico» μπαρτσελόνα και ρεάλ μαδρίτης για το σούπερ καπ ισπανίας
- ΝΕΑ δημοσκόπηση! 4 ΣΤΟΥΣ 10 «βλέπουν» χώρο για κόμμα δεξιά της ΝΔ...
- Ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα – Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Kafeneio-gr
- Οι «εκατό ημέρες» στη Γάζα που «λεκιάζουν την ανθρωπότητα»...
- Η απίστευτη ιστορία του διαιτητή του αποψινού ντέρμπι – Πως κατέληξε από το Ιράκ στη Σουηδία μετά από περιπλάνηση επτά χρόνων!
- Γιουβέντους: Σε διαπραγματεύσεις με τη Νότιγχαμ Φόρεστ για τον δανεισμό του Μανγκαλά
- Πάνος Τζαβέλλας: Δεκαπέντε χρόνια από τον θάνατο του «μουσικού αντάρτη»
- Τελευταία Νέα Kafeneio-gr
- Η απίστευτη ιστορία του διαιτητή του αποψινού ντέρμπι – Πως κατέληξε από το Ιράκ στη Σουηδία μετά από περιπλάνηση επτά χρόνων!
- Γιουβέντους: Σε διαπραγματεύσεις με τη Νότιγχαμ Φόρεστ για τον δανεισμό του Μανγκαλά
- Οι «εκατό ημέρες» στη Γάζα που «λεκιάζουν την ανθρωπότητα»...
- Πάνος Τζαβέλλας: Δεκαπέντε χρόνια από τον θάνατο του «μουσικού αντάρτη»
- Lifestyle νεοναζισμός...
- «Εάν ένας υπουργός διαφωνεί, να αφήσει την καρέκλα του και να φύγει»...
- ΟΑΣΑ: Αβέβαιο το μέλλον του χάρτινου εισιτηρίου στα μέσα μεταφοράς...
- Επικοινωνιακές κορώνες Μητσοτάκη από το Γαλάτσι...
- Η Microsoft ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία την Apple και έγινε για ακόμη μία φορά η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο
- Ο Σαμαράς «εποπτεύων» της περιφέρειας Πελοποννήσου!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Μαφιόζικη εκτέλεση στον Νέο Κόσμο: Γνωστός με το παρατσούκλι «Ζαμπόν» ο 44χρονος – Τον «γάζωσαν» με 97 σφαίρες από 4 όπλα
- ΝΕΑ δημοσκόπηση! 4 ΣΤΟΥΣ 10 «βλέπουν» χώρο για κόμμα δεξιά της ΝΔ...
- Αιώνια Τιμή & Δόξα στους Μάρτυρες της Υεμένης... Φάρος Ελευθερίας κι υπεράσπισης του Ανθρωπισμού!
- Μητσοτάκης για ομόφυλα ζευγάρια: Δεν θέλουμε να διχάσουμε – Εφαρμόζουμε αυτό που ήδη συμβαίνει σε 20 χώρες της Ευρώπης
- 3 εύκολες συνταγές για νόστιμη κοτόσουπα – Η ιδανική επιλογή για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα τον χειμώνα
- 7 υγιεινά τρόφιμα που μπορούν να καταστρέψουν τη δίαιτα σας!
- Το Ναυάγιο: Η Λαμπρινή επιστρέφει στην Κρήτη με διαλυμένες ελπίδες – Όσα θα δούμε απόψε
- Οι 6 συμβουλές που προτείνουν οι επιστήμονες του χάρβαρντ για να αντιμετωπίσετε το ροχαλητό
- Βαγγέλης Ζαμπούνης: Ποιος ο 44χρονος που γάζωσαν με 81 σφαίρες στον Νέο Κόσμο. Ποιοι τον σκότωσαν