Η Ουασίγκτον θέλει αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, αντιστέκεται το Βερολίνο

Η νύφη (Κόσοβο) θέλει, ο γαμπρός (Σερβία) θέλει, ο… πεθερός (ΗΠΑ) θέλει, αλλά η πεθερά (Βερολίνο) αντιστέκεται. Έτσι, διαγράφεται μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση όσον αφορά την επίλυση του εδαφικού/μειονοτικού μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας...
, λύση την οποία πάντως κάποιοι θεωρούν αναπόδραστη, με κίνητρα την ένταξη των δυο χωρών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών
της ΕΕ συναντώνται στη Βιέννη σε λίγες ώρες με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια, στον απόηχο της πρωτοφανούς συναίνεσης του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούκοβιτς, και Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, άλλοτε ορκισμένων εχθρών στο μέτωπο, για ανάγκη συμβιβασμού και οριστικής λύσης για το καθεστώς της περιοχής – που θα περιλαμβάνει αλλαγή συνόρων με ανταλλαγή εδαφών.

«Το Κόσοβο είναι αποφασισμένο να πετύχει μια δεσμευτική νομική συμφωνία με τη Σερβία. Ο χρόνος για να γίνει αυτό είναι τώρα», δήλωσε ο Χάσιμ Θάτσι το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκού φόρουμ που διεξήχθη στο Αλμπαχ της Αυστρίας.

Στο ίδιο φόρουμ ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επανέλαβε ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας / Ερζεγοβίνης και πρόσθεσε: «Μόνο αν έχουμε την υποστήριξη της ΕΕ. θα μπορέσουμε να πετύχουμε ένα είδος συμβιβασμού και λύσης».

Οι πρόεδροι Κοσόβου και Σερβίας πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου
στις 7 Σεπτεμβρίου σε προγραμματισμένη συνάντηση υπό την αιγίδα της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Λίγες μέρες αργότερα ο Βούτσιτς σχεδιάζει να παρουσιάσει μια ομιλία -την οποία έχει προσδιορίσει ως την «ομιλία της ζωής του»- στη Μιτρόβιτσα, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, για να διευκρινίσει τη θέση του για τις αλλαγές συνόρων.

Ορισμένα κράτη της ΕΕ, όπως η Αυστρία, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, που έχει αλλάξει στάση, επιθυμούν τη διευθέτηση του προβλήματος με αλλαγή συνόρων υποβαθμίζοντας τον κίνδυνο ντόμινο στα Βαλκάνια, και σε άλλες χώρες τη ΕΕ όπως η Ισπανία. Στο «αντίπαλο στρατόπεδο» η Γερμανία, και βέβαια η Ισπανία, εμφανίζονται επιφυλακτικές ως αρνητικές στην ανταλλαγή εδαφών.

Παντως, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον δεν αντιτίθεται στην αμφιλεγόμενη ιδέα, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην ΕΕ. «Η αμερικανική πολιτική είναι ότι αν τα δύο μέρη μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, και να καταλήξουν σε συμφωνία, δεν αποκλείουμε τις 'εδαφικές προσαρμογές… Δεν θα σταθούμε στο δρόμο (μιας συμφωνίας) και δεν νομίζω ότι κανείς στην Ευρώπη θα αποτελούσε εμπόδιο, αν τα δύο μέρη της διαμάχης κατέληγαν σε μια ικανοποιητική διευθέτηση» διεμήνυσε ο Μπόλτον από το Κίεβο.
Keywords
Τυχαία Θέματα