Λέξεις για μαγιάτικες μέρες


O Μάιος πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maia (Μάγια), της οποίας το όνομα προήλθε από την ελληνική λέξη Μαία (τροφός και μητέρα). Η Μάγια ταυτίστηκε και με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία, μητέρα του Ερμή, στον οποίο και αφιερώθηκε ο μήνας.

Κατά τον Πλούταρχο, η ονομασία του μήνα προήλθε από το όνομα της νύμφης Μαίας που ήταν η ομορφότερη από τις Πλειάδες, τις επτά κόρες του Άτλαντα (Ατλαντίδες) και της Πλειόνης και μητέρα του θεού Ερμή. Από άλλους υποστηρίζεται ότι αυτό το όνομα είναι προσδιοριστικό πρεσβύτερης ηλικίας, εκ του major (μεγαλύτερος):
Από τις παλαιότερες γιορτές
δημιουργήθηκαν τα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών. Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων, του Μάη με τα λουλούδια. Οι Αθηναίοι βάδιζαν σε πομπές με κανηφόρες, που έφερναν άνθη. Έπειτα, τα Ανθεστήρια διαδόθηκαν και σ’ άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Η 1η Μάη εξελίχτηκε ως μέρα μεγάλης απεργίας στο Σικάγο των ΗΠΑ, με αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργάσιμης μέρας, αντί της 10ωρης, 11ωρης κ.λπ., που ήταν ως τότε, με αίτημα τα τρία οχτάρια: οχτώ ώρες εργασίας, οχτώ ψυχαγωγία και οχτώ ύπνος. Απεργία η οποία συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες και που βάφτηκε στο αίμα των εργατών από το χτύπημα αστυνομίας, με εντολή των καπιταλιστών. Οι πρωτεργάτες των εργατικών κινητοποιήσεων καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν. Η 1η Μάη του 1886 αποφασίστηκε να καθιερωθεί ως η πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά.  

Το 1889, τρία χρόνια μετά το Συνέδριο της B´ Διεθνούς που συνήλθε στο Παρίσι, η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη ως ημέρα διεθνούς εκδήλωσης για την προβολή των εργατικών διεκδικήσεων.Την 1η Μαΐου 1968 στη Γαλλία, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές συμμετέχουν στις μεγάλες διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. Δυο μέρες μετά, ξεσπούν τα πρώτα σοβαρά επεισόδια: Ροπαλοφόροι αστυνομικοί εκκενώνουν βίαια τους προαύλιους χώρους στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Στη «λατινική συνοικία», το Καρτιέ Λατέν, οι φοιτητές στήνουν οδοφράγματα και καίνε αυτοκίνητα. Περισσότεροι από 100 τραυματίζονται και τουλάχιστον 600 συλλαμβάνονται. Στις 6 Μαΐου ξημερώνει η «Ματωμένη Δευτέρα». Είκοσι χιλιάδες φοιτητές «παρελαύνουν» στους δρόμους του Καρτιέ Λατέν, απαιτώντας την απελευθέρωση των συντρόφων τους και το σπάσιμο του αστυνομικού κλοιού: όταν η αστυνομία τούς επιτίθεται πολλοί φοιτητές δεν υποχωρούν αλλά στήνουν οδοφράγματα και μάχονται σώμα με σώμα, επί ώρες, με τους αστυνομικούς. Αποτέλεσμα: σχεδόν 1.000 τραυματίες (345 αστυνομικοί και πάνω από 600 φοιτητές, σύμφωνα με τα συντηρητικά, επίσημα στοιχεία) και 422 συλληφθέντες.Το 1893, στην Αθήνα, είχαμε την πρώτη οργανωμένη μαζική εκδήλωση. «Ζήτω ο σοσιαλισμός!», φώναξε από το θεωρείο της Βουλής ο Σταύρος Καλλέργης. Το 1893 είναι η χρονιά που γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Εργατική Πρωτομαγιά. Ο Στ. Καλλέργης, που την καθιέρωσε στη χώρα μας εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του διεθνούς κινήματος, συνελήφθη από την Αστυνομία και του επιβλήθηκε 12 μέρες κράτηση κοντά στους
Keywords
Τυχαία Θέματα