Μακρόν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ιράν» για τη συμφωνία του πυρηνικού πρόγραμματος


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ιράν» σε ό,τι αφορά την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις και ότι η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι, έστω και εάν δεν θα επιλύσει όλες τις διαφορές, είναι καλύτερη από το να μην υπήρχε καμία πρόταση.

Το Ιράν παρέλαβε την απάντηση της Ουάσινγκτον στην τελική πρόταση που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015, όπως ανακοίνωσε το ιρανικό

υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη. Δεν έδωσε όμως καμία ένδειξη για το κατά πόσο έχει κλείσει το χάσμα που χώριζε τις δύο πλευρές...

Έπειτα από 16 μήνες έμμεσων διαπραγματεύσεων, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους σε ρόλο αγγελιαφόρου μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είπε στις 8 Αυγούστου ότι οι Βρυξέλλες παρουσίασαν την «τελική πρότασή» τους. Το Ιράν ανταποκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα με δικές του «πρόσθετες απόψεις και παρατηρήσεις» καλώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να επιδείξουν ευελιξία για να επιλυθούν τρία επικρεμάμενα ζητήματα.

Ο Μακρόν είχε σήμερα συνομιλίες με τον Ραφέλ Γκρόσι, τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειες που επιτηρεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ερευνά τις πιθανές παρελθούσες δραστηριότητές του.

«Ήμασταν πολύ προσεκτικοί για να διασφαλίσουμε τις ισορροπίες σε αυτή την πολύ σοβαρή συμφωνία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Αλγερία. «Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ιράν», πρόσθεσε. Το Παρίσι θα στηρίξει τον ΙΑΕΑ για να διασφαλιστεί ότι τα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα δεν θα επηρεαστούν από πολιτικές πιέσεις.

«Πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία, αν υλοποιηθεί με τους όρους που υπάρχουν σήμερα, είναι χρήσιμη και είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία», τόνισε ο Μακρόν. Εξήγησε ότι η συμφωνία δεν θα λύσει όλα τα ζητήματα και είπε ότι χρειάζονται περισσότερες συνομιλίες με την Τεχεράνη αναφορικά με το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμά της, την επιρροή που ασκεί στην περιοχή και «τις πολλαπλές (ενέργειες) αποσταθεροποίησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα