Μουρμούρα για τον Γεωργιάδη, που δεν είδε το Λαγό στα επεισόδια


Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατά ορισμένους διασφαλίζει τα δεξιά νώτα του κόμματος, πολλοί κεντρώοι όμως δυσφορούν από τη στάση του όσον αφορά στο συλλαλητήριο, αν και... σιωπηλά...

Το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξαρχής κατήγγειλε την κυβέρνηση για αλόγιστη χρήση δακρυγόνων κατά των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό θολώνει για άλλη μία φορά ο... πληθωρικός αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης.

Αυτή τη φορά όχι μόνο επέμεινε στη θεωρία του περί αναρχικών προβοκατόρων στο συλλαλητήριο, αλλά μιλώντας στους 88,6 δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν είδε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό να συμμετέχει στα επεισόδια, προσθέτοντας πονηρά ότι εάν είδε η Αστυνομία το χρυσαυγίτη βουλευτή να πετάει πέτρες θα έπρεπε να τον είχε συλλάβει.

Η ΝΔ βεβαίως κεντρικά είχε υιοθετήσει τη θεωρία περί προβοκάτσιας ή σχεδίου με την εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο ποτέ δεν υιοθέτησε το αφήγημα Γεωργιάδη περί αναρχικών, αντίθετα άφησε αιχμές για ανοχή της κυβέρνησης προς τη ΧΑ υπενθυμίζοντας ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης.

Ο δε έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ευθέως (Alpha): “Το αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι δήθεν η ΝΔ έχει παραδοθεί στην ακροδεξιά, που έκανε τα επεισόδια στο συλλαλητήριο κι εμείς τρώμε ξύλο από τους ακροδεξιούς που είναι φίλοι μας.”

Ο κ.Γεωργιάδης κατά ορισμένους διασφαλίζει τα δεξιά νώτα του κόμματος, απευθυνόμενος σε ένα κοινό στο οποίο δεν μπορούν να απευθυνθούν πιο κεντρώα, φιλελεύθερα ή μετριοπαθή στελέχη. Εξάλλου η ΝΔ από το 2012 είχε χάσει προς τα δεξιά της ένα ποσοστό της τάξης συνολικά του 15% κατά τις (σαμαρικές κυρίως) εκτιμήσεις και αυτό το ποσοστό πρέπει να ανακτήσει, σύμφωνα με μία θεωρία που δεν είναι βέβαια καινούρια, αλλά την υποστήριζε ο τότε γγ της κυβέρνησης Σαμαρά Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο με στόχο τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού κομμάτων της αυτοαποκαλούμενης “πατριωτικής δεξιάς”. Στη ΝΔ ανησυχούν ότι τα κομματίδια εκ δεξιών μπορεί συνολικά να κόψουν κάποιες ενδεχομένως κρίσιμες μονάδες στην κάλπη και εάν ένα τέτοιο σχήμα τελικά μπει στη Βουλή, θα ανεβάσει και τον πήχυ της αυτοδυναμίας.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ διατηρεί βεβαίως καλές σχέσεις με το (σημιτικό και βενιζελικό) ΠΑΣΟΚ και με νόημα δήλωσε χθες ότι με το ΚΙΝΑΛ “είμαστε ιστορικοί αντίπαλοι αλλά έχουμε ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα”. Ενώ ταυτόχρονα μίλησε με θέρμη για Ψαριανό- Αμυρά και έστειλε ευθαρσώς το μήνυμα στο Σταύρο Θεοδωράκη ότι η στάση του στη συμφωνία των Πρεσπών δυσκολεύει τη συνεργασία του μετεκλογικά με τη ΝΔ.

Όμως δε λείπουν και εκείνοι, και στο μητσοτακικό στρατόπεδο, που ενοχλούνται όσο και να θέλουν να το κρύβουν από τις κινήσεις του κ.Γεωργιάδη- όχι τώρα, αλλά εδώ και καιρό. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κινείται εσωκομματικά με στόχο τη διεύρυνση και διασφάλιση της επιρροής του στο κόμμα, από τις εκλογές στις ΝΟΔΕ μέχρι την ψηφοφορία για την Πολιτική Επιτροπή, όπου από κοινού με τον Αντώνη Σαμαρά ζητούσαν μεγαλύτερο μερίδιο, αλλά ψαλιδίστηκαν καθώς αν και εξέλεξαν ένα σημαντικό αριθμό μελών, ουδείς εξελέγη στις πρώτες θέσεις ενώ βέβαια το 80% των μελών της νέας ΠΕ ανήκουν στην ευρύτερη επιρροή του προέδρου, χωρίς όμως να είναι όλοι σκληρά μητσοτακικοί.

Οι πιο κεντρώοι ανησυχούν ότι ο κ.Γεωργιάδης απωθεί τους κεντρώους και μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Ενώ στόχος της ΝΔ όπως τον έχει θέσει ο σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τάκης Θεοδωρικάκος, είναι να καταφέρει να απευθυνθεί και πάλι στα 3,4 εκ ψηφοφόρων του 2004, όταν ο Κώστας Καραμανλής κατήγαγε μία πολιτικά συντριπτική νίκη, έχοντας πετύχει με τη στρατηγική του μεσαίου χώρου, να λάβει τη στήριξη και πολιτών που δεν ανήκαν κομματικά ή πολιτικά στο χώρο της ΝΔ. Η δήλωση του για το Λαγό θεωρήθηκε από πολλούς ως "ξέπλυμα" της ΧΑ

Πως εξηγείται όμως τότε η σιωπή των γαλάζιων για τον αντιπρόεδρο του κόμματος, παρά τη μουρμούρα που υπάρχει στο παρασκήνιο; Ουδείς και ιδίως ουδείς καραμανλικός θέλει να βρεθεί στο στόχαστρο των σαμαρικών, οι οποίοι κατηγορούν οποιονδήποτε ασκεί κριτική στον αντιπρόεδρο ως... συριζαίο. Αλλά και διότι ουδείς θέλει να φορτωθεί την ευθύνη εσωστρέφειας λίγους μήνες (όπως οι περισσότεροι στη ΝΔ πιστεύουν) πριν τις εκλογές, στις οποίες ο κυριότερος στόχος είναι η συσπείρωση για τη διασφάλιση μίας άνετης αυτοδυναμίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα