Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς οι «μονομάχοι» των κυπριακών εκλογών

Είναι ίσως οι πιο κρίσιμες εκλογές για την Κύπρο, με τον Νίκο Αναστασιάδη (45,46% στον πρώτο γύρο) και τον Σταύρο Μαλά (26,9% ), να διεκδικούν την Προεδρεία της χώρας.

Γύρω στις επτά το βράδυ θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα και η ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του έβδομου κατά σειρά. Στην τελευταία τους τηλεοπτική αντιπαράθεση, οι δύο «μονομάχοι» επικεντρώθηκαν στα θέματα της οικονομίας και στο μνημόνιο...
Ο
κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα επιδιώξει «αναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου για να βελτιωθούν κάποιες στρεβλώσεις που αφορούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. «Έχουμε αποταθεί σε ευρωπαϊκά και όχι μόνο κράτη, για βραχυπρόθεσμο δάνειο» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχουμε πολυτέλεια για επ' αόριστον διαπραγματεύσεις. Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε ότι ουδέποτε ανέφερε ότι θα αυξηθούν οι φορολογίες ενώ για το νόμο που αφορά τον Φόρο ακίνητης Ιδιοκτησίας σημείωσε: «θα το δούμε, να κάνουμε δικαιότερο σύστημα αλλά όχι το καταστροφικό νομοσχέδιο που έφεραν στη Βουλή». Από την πλευρά του ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ

κ. Μαλάς, εξήγησε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, το πρώτο που θα κάνει είναι να προχωρήσει στη συνομολόγηση ενός μνημονίου, με κάποιες μικρές αναπροσαρμογές, με διαπραγμάτευση του επιτοκίου και του θέματος των ιδιωτικοποιήσεων. «Εμείς δεν συζητούμε ιδιωτικοποιήσεις», είπε. Ερωτηθείς, αν αποδέχεται το Μνημόνιο ως έχει, απάντησε θετικά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν εσωτερικές ρυθμίσεις που δίνουν την ευκαιρία για εσωτερικές αλλαγές όσον αφορά τους έκτατους υπαλλήλους και άλλα. Τόνισε επίσης πως το χρηματοπιστωτικό μοντέλο της Κύπρυ πρέπει να αλλάξει στην κατεύθυνση της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις της Κομισιόν

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κομισιόν οι κίνδυνοι για την Κύπρο παραμένουν σημαντικοί τόσο στο εξωτερικό περιβάλλον όσο και από την εγχώρια οικονομία. Η Κομισιόν προβλέπει ότι η οικονομία της Κύπρου θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,5%, ποσοστό υψηλότερο από το 2,3% που ανέμενε στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, ενώ για το 2014, η συρρίκνωση προβλέπεται να φθάσει στο 1,3% (από 1,7% που ανέμενε το φθινόπωρο). Όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, αναμένεται να ανέλθει στο 4,5% φέτος έναντι 5,7% που ανέμενε το φθινόπωρο, ενώ για το 2014 προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 3,8% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για έλλειμμα 6%. Σχετικά με την ανεργία το ποσοστό εκτιμάται να ανέλθει στο 13,7% έναντι 13,1% που αναμενόταν πριν, ενώ για το 2014 στο 14,2% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 13,9%.

Οι προκλήσεις του νέου κύπριου Προέδρου

Μεγάλες είναι οι προκλήσεις στις οποίες θα κληθεί να ανταποκριθεί ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου με τη νενομισμένη διαβεβαίωση και την ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει σχηματίσει το υπουργικό συμβούλιο, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Οικονομικών, Εξωτερικών, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπτωση εκλογής Αναστασιάδη για υπουργός Εξωτερικών προορίζεται ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης ενώ για το υπουργείο Οικονομικών ο οικονομολόγος Μιχάλης Σαρρής. Ο νέος Πρόεδρος λοιπόν θα πρέπει καταρχήν να αποτρέψει μια ενδεχόμενη χρεοκοπία και να πετύχει ένα διαχειρίσημο δάνειο. Επίσης, η νέα κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον πόλεμο που δέχεται η Κύπρος για ξέπλυμα χρήματος και να αποφύγει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου μνημονίου. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη και στο εσωτερικό της χώρας προωθώντας διοικητικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, νέου πολιτικού πολιτισμού και διαφάνειας.

ΗΠΑ: Με το βλέμμα στραμμένο στη Λευκωσία

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας αυτής στη Λευκωσία Τζον Κόνινγκ. Η Ουάσιγκτον, είπε, αδημονεί να συνεργασθεί με το νέο πρόεδρο και την ομάδα του σε όλα το φάσμα των διμερών και πολυμερών θεμάτων και κυρίως στο Κυπριακό. Μιλώντας στο Ροταριανό Όμιλο Λευκωσίας, ο Κόνινγκ διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητά του ως αμερικανού πρεσβευτή είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Ο αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ανάπτυξη των πηγών ενέργειας που ανακαλύφθηκαν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Το κυπριακό και τα ενεργειακά αποθέματα

Ο νέος πρόεδρος λοιπόν, θα πρέπει άμεσα να ανταποκριθεί και σε μια σειρά από προβλήματα που επιζητούν λύσεις. Όπως όλα δείχνουν αρχίζουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ επιδιώκει αυτό να γίνει μέσα στον Μάρτιο και θέτει χρονοδιάγραμμα για οριστική λύση μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, αν και φαίνεται να δέχεται επανάληψη των συνομιλιών τον Απρίλιο, ωστόσο είναι κάθετος ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του 2014. Η 'Αγκυρα επικεντρώνει την προσοχή της στη σύσφιξη των σχέσεων με τα κατεχόμενα δια της περαιτέρω διείσδυσης του τουρκικού κεφαλαίου στους κόλπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τον περιορισμό των κινήσεων της Λευκωσίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε ότι αφορά στο Κυπριακό ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να βλετιώσει ουσιαστικά τη λύση του 2004 που απορρίφθηκε με 75%.
Keywords
Τυχαία Θέματα