Ο Τσίπρας, ο Κυριάκος και τα στρατηγικά αδιέξοδα μετά τη συμφωνία

Στο γκρίζο κινούνται οι δύο κεντρικοί μονομάχοι καθώς η επόμενη ημέρα της συμφωνίας κρύβει εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς που μπορούν να αποδομήσουν την στρατηγική αλλά και τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο όπως φαίνεται δεν υπάρχει σχέδιο Β....
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εναποθέσει
όλες τις προσδοκίες του στην διευθέτηση του χρέους, προεξοφλώντας ότι θα υπάρξει λύση εδώ και τώρα.

Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος έχει περιγράψει (αυριανό Εurogroup ή το αργότερο εκείνο του Ιουνίου) για να πάρει την πολυπόθητη λύση μπορεί να μην τον δικαιώσει.

Η γνωστή αμερικανική πλατφόρμα αναλύσεων Stratfor εκτίμησε ότι δεν αναμένει ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Και όπως φαίνεται αυτό είναι το καλό σενάριο καθώς υπάρχει και το χειρότερο για το Μαξίμου. Γερμανοί αξιωματούχοι μεταθέτουν την όποια απόφαση μετά το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Απρόθυμη δείχνει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που δηλώνει ότι χρειάζεται ακόμα να συνεχιστούν οι συζητήσεις για να επιτευχθεί η συμφωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ιεραρχήσει ως πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα του χρέους, για να ακολουθήσει η ένταξη της χώρας στο QΕ και τέλος η έξοδος της στις αγορές.

Ευνόητο είναι ότι αν τελικά οι ελπίδες του δεν ευοδωθούν οι συνέπειες θα είναι μεγάλες τόσο για την αξιοπιστία του ίδιου όσο και για την συνοχή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που έχει βάλει την υπογραφή της σε νέα μέτρα ύψους 4,6 δις ευρώ και αναμένει τα αντίβαρα.

Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι αν δεν πάρει λύση δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα. Η δέσμευση του αυτή οριοθετεί και την νέα γραμμή άμυνας έναντι των νέων αιματηρών περικοπών που έχει θέσει ο ίδιος αλλά ζητούν και βουλευτές του. Η ομάδα των «53» με ανακοίνωση της ζητεί εγγυήσεις ότι οι πρωθυπουργικές προειδοποιήσεις προς τους δανειστές δεν θα μείνουν απειλές.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει πάντως σιωπηλός και κανείς δεν γνωρίσει αν η σιωπή του καταδεικνύει την αδυναμία να ακυρωθούν μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί.

Αντίθετα οικονομικοί αναλυτές όπως βέβαια και η αντιπολίτευση εκτιμούν ότι εκείνα που μπορούν τελικά να μείνουν στα χαρτιά είναι η εφαρμογή των αντίμετρων.

Αν τελικά οι σχεδιασμοί του Μαξίμου δεν προχωρήσουν η κυβέρνηση μπαίνει ξανά σε ένα δύσκολο μονοπάτι με άδηλο το μέλλον ενώ χάνεται και ο στόχος των Ευρωεκλογών το Καλοκαίρι του 2018 που ο Αλέξης Τσίπρας όρισε ως κομβικό σημείο για την αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να μην βρίσκεται εγκλωβισμένη δημοσκοπικά έχει όμως και εκείνη τους δικούς της κρυφούς εφιάλτες.

Η ΝΔ γνωρίζει καλά ότι θα χάσει μεγάλο κομμάτι της δυναμικής της σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας γράψει στο «ταμπλό» της διακυβέρνησης του, τυχόν επίλυση του χρέους αλλά και ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στελέχη της παράταξης δεν διστάζουν να ομολογήσουν ότι μετά το κλείσιμο της Β αξιολόγησης και τη ψήφιση της συμφωνίας πρέπει να αναζητηθούν και άλλες αντιπολιτευτικές τακτικές πλην του πάγιου αιτήματος προσφυγής στις κάλπες.

Γενικότερα φαίνεται πως η ΝΔ πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη στάση και ρητορική της απέναντι στην κυβέρνηση. Τους τελευταίους μήνες είχε ρίξει όλο το βάρος της στις καθυστερήσεις της αξιολόγησης, αλλά και στις νέες περικοπές που προκάλεσε το νέο μνημόνιο. Έμεινε έτσι πίσω το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που αποτελεί όμως ταυτόχρονα το ισχυρό του σημείο προσέλκυσης νέων ψηφοφόρων.

Τέλος αδύναμη μπορεί να αποδειχθεί η βεβαιότητα του προέδρου της ΝΔ ότι η επαναφορά της κυβερνητικής αξιοπιστίας μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την αλλαγή του μίγματος των μέτρων.

Πηγή: thetoc.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα