Παπαδημούλης: Θα ασχοληθεί ποτέ η Κομισιόν με το σκάνδαλο της Siemens;

Το τεράστιο σκάνδαλο της SIEMENS το οποίο έχει κοστίσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική αγορά επαναφέρει στο προσκήνιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρωτάει την Κομισιόν εάν σκοπεύει, επιτέλους....
, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), να ασχοληθεί με το μεγαλύτερο επιχειρηματικό σκάνδαλο στον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα,
ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφέρεται στο σκάνδαλο της Siemens, η οποία «δωροδοκούσε συστηματικά κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη επιχειρήσεων, με στόχο την επικράτησή της σε σχετικούς διαγωνισμούς και την υπερ-τιμολόγηση των παρεχόμενων αγαθών και υπηρεσιών», τονίζοντας ότι «το κόστος των εξωδικαστικών συμβιβασμών και ποινών που της επιβλήθηκαν μέχρι το 2008, από τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας (Εισαγγελία Μονάχου) και των ΗΠΑ (DoJ, SEC), υπολογίζεται σε 1.6 δις δολάρια».

Ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει ακόμη ότι «στην Ελλάδα, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση της Siemens, διαπίστωσε υπερ-τιμολογήσεις της τάξης του 10% για κάθε έργο, συστηματικές δωροδοκίες Ελλήνων αξιωματούχων και ελληνικών κομμάτων».

Αναλυτικά οι ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

- Σε ποια έργα, που χρηματοδοτήθηκαν από πόρους της ΕΕ, συμμετείχε η Siemens;

- Έχουν εξεταστεί ενδελεχώς από την OLAF τα εν λόγω έργα και εάν όχι, γιατί;

-Σκοπεύει, επιτέλους, 7 χρόνια μετά τα πρόστιμα μαμούθ που επιβλήθηκαν στη Siemens, να ασχοληθεί με τη διερεύνηση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού σκανδάλου στον κόσμο;

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει σημειώσει τη σπουδαιότητα του σκανδάλου. Μάλιστα, αν θυμάστε καλά, για πρώτη φορά, Έλληνας πρωθυπουργός, πήγε στη Γερμανία και σε επίσημη συνάντηση (με την Άνγκελα Μέρκελ), ανέφερε – και μάλιστα μπροστά στις κάμερες - τη λέξη «SIEMENS», ταμπού για τη γερμανική διεφθαρμένη ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο εξετάζεται από την Επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους, ενώ η ίδια η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου το έχει χαρακτηρίσει άκυρο και υπό αμφισβήτηση τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ελληνικού Δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία.

Όπως είχε δηλώσει, με τον συμβιβασμό που έγινε, η τότε κυβέρνηση παραιτήθηκε από αξιώσεις 2 δισ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα