Πώς το εργασιακό περιβάλλον επηρεάζει τον... ύπνο σου


Δεν είναι μόνο η πολλή δουλειά που φέρνει άγχος, αλλά και η έλλειψη υποστήριξης από τους συναδέλφους και τους ανώτερους, δείχνει νέα μελέτη.

Οι εργαζόμενοι που έχουν ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στη δουλειά τους είναι σε θέση να «κατεβάζουν» τον διακόπτη και να έχουν ποιοτικότερο ύπνο, δείχνει η έρευνα που ανέλυσε τη δραστηριότητα πάνω από 100.000 ανθρώπων από τη Σουηδία, τη Δανία και τη Φινλανδία.

Οι ερευνητές, όπως σημειώνει το CNN,
εξέτασαν τις ηγετικές ιδιότητες, όπως η εκτίμηση και η ικανότητα ακρόασης, και η αντίληψη της δικαιοσύνης στο χώρο εργασίας. Ακόμη εξέτασαν στοιχεία όπως η υποστήριξη από τους συναδέλφους και η κουλτούρα συνεργασίας.

Τα προβλήματα ύπνου περιλάμβαναν την έναρξη ή τη διατήρηση του ύπνου, την κακή ποιότητα του ύπνου και την ημερήσια κόπωση δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα που διαρκούσε από ένα μήνα έως τρεις μήνες. Από τη μελέτη εξαιρέθηκαν παράγοντες όπως η ηλικία και οι προϋπάρχουσες σωματικές ή ψυχικές διαταραχές.

Μέσα σε διάστημα δύο ετών, πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (53%) ανέφεραν αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας τους. Εάν οι αλλαγές ήταν θετικές σε μία από τις δύο κατηγορίες - ηγεσία και δικαιοσύνη ή υποστήριξη και συνεργασία - οι πιθανότητες επίμονων προβλημάτων ύπνου μειώθηκαν. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε όταν ο εργαζόμενος είδε βελτιώσεις και στους τέσσερις τομείς στο χώρο εργασίας.

Ωστόσο, εάν οι αλλαγές στην εργασία ήταν αρνητικές, τα προβλήματα ύπνου αυξήθηκαν - στην πραγματικότητα, 1 στα 4 άτομα της μελέτης με χειρότερο εργασιακό περιβάλλον ανέπτυξε προβλήματα επαρκούς ανάπαυσης.

Πώς να διορθώσετε το πρόβλημα

Από τη στιγμή που το κρεβάτι και η κρεβατοκάμαρα έχουν συνδεθεί με τον κακό ύπνο, το άγχος μπορεί να αυξηθεί απλώς και μόνο με την είσοδο στο δωμάτιο όπου ο ύπνος είναι δύσκολος, λένε οι ειδικοί. Οι κακές συνήθειες , όπως το φαγητό, η εργασία, η παρακολούθηση τηλεόρασης και η ανησυχία στο κρεβάτι μονιμοποιούν το πρόβλημα.

Οι ειδικοί συστήνουν αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε:

* Σηκωθείτε από το κρεβάτι αν δεν σας έχει πάρει ο ύπνος μέσα σε 15 ή 20 λεπτά.

* Κρατήστε τα φώτα χαμηλά και μείνετε μακριά από το μπλε φως που εκπέμπεται τηλεοράσεις ή smartphone.

* Κάντε κάτι άσκοπο, όπως το δίπλωμα κάλτσες, μέχρι να νιώσετε υπνηλία. Μόνο τότε μπορείτε να επιστρέψετε στο κρεβάτι.

* Προγραμματίστε μια «ώρα ανησυχίας» - μια χρονική περίοδο έξω από την κρεβατοκάμαρα, έξω από τον ύπνο, για να ανησυχείτε για τα πράγματα όπως τη δουλειά.

* Η βαθιά αναπνοή είναι ένας επιστημονικά τεκμηριωμένος τρόπος για να ηρεμήσετε το σώμα και το μυαλόπηγή protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα