Σκληρό ροκ της Δύσης στους τζιχαντιστές με τις ευλογίες της Τεχεράνης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στη Νέα Υόρκη ενώπιον των Αράβων συμμάχων του ότι ο συνασπισμού εναντίον της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους έστειλε ένα «σαφές μήνυμα» στους υπερ-ριζοσπάστες τζιχαντιστές. «Με τις πρωτοφανείς προσπάθειες του συνασπισμού, νομίζω ότι είμαστε σε θέση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι ο κόσμος είναι ενωμένος»
, δήλωσε ο Ομπάμα μετά από συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν και του Κατάρ.

Σύμφωνα
με τον Αμερικανό πρόεδρο ο συνασπισμός καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας «να αποδυναμώσει και να καταστρέψει όχι μόνο το Ισλαμικό Κράτος αλλά και το είδος αυτής της ιδεολογίας που οδηγεί σε τόσο μεγάλη αιματοχυσία». Σε αυτή την ειδική συνεδρίαση, ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε για «την απειλή (που θέτει το Ισλαμικό Κράτος) που μας φέρνει όλους μαζί γύρω από το κοινό τραπέζι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας Αμερικανός διπλωμάτης. Στο σύνολό τους, αυτές οι αραβικές χώρες «συμφώνησαν ότι υπάρχουν φορές που πρέπει να πάρουν θέση και ειδικότερα να λάβουν μια ηγετική θέση στην περιοχή» ανέφερε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «αρμονική συνεργασία» μεταξύ των Αράβων συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, που εκτελούν «μια μακροπρόθεσμη εκστρατεία» για να «καταστρέψουν» την οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους.

Οι αεροπορικές επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών και των Αράβων συμμάχων τους ήταν οι πρώτες κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η συμμετοχή των αραβικών κρατών ήταν προφανές αποτέλεσμα της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι πριν από λίγες ημέρες σε πολλές αραβικές χώρες, όπου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατάφερε να λάβει τη θετική απάντηση των αραβικών κρατών για τη συμμετοχή τους στις εναέριες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της ακραίας σουνιτικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ουάσινγκτον είχε ενημερώσει την Τεχεράνη για τις επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία

Οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει το Ιράν προηγουμένως για την πρόθεσή τους να επιτεθούν κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και διαβεβαίωσαν την Τεχεράνη ότι δεν πρόκειται να βάλουν στο στόχαστρό τους τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε στο Ρόιτερς ανώτερος ιρανός αξιωματούχος.
"Το Ιράν ανησυχούσε για τη θέση του Άσαντ και για την αποδυνάμωση της κυβέρνησής του σε περίπτωση ανάληψης δράσης κατά του ΙΚ (Ισλαμικού Κράτους) στη Συρία και ανέφερε το ζήτημα σε συζητήσεις με τους Αμερικανούς", είπε ανώτερος ιρανός αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.
"Αυτό το ζήτημα συζητήθηκε για πρώτη φορά στη Γενεύη και στη συνέχεια εκτενώς στη Νέα Υόρκη όπου το Ιράν έλαβε διαβεβαιώσεις ότι ο Άσαντ και η κυβέρνησή του δεν θα αποτελέσουν στόχους σε περίπτωση ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Daesh (αραβικά ακρωνύμιο του IΚ) στη Συρία".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ιράν ενημερώθηκε ξεχωριστά και εγκαίρως για τις επικείμενες αεροπορικές επιδρομές.
Ερωτηθείς για τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χτυπηθούν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο Ρόιτερς: "Επικοινωνήσαμε στους Ιρανούς τις προθέσεις μας, αλλά όχι τον συγκεκριμένο χρόνο που θα χτυπηθούν οι στόχοι. Όπως είπαμε, δεν θα συντονίσουμε με το Ιράν στρατιωτική δράση και φυσικά δεν θα μοιραστούμε μαζί του και πληροφορίες αντικατασκοπείας".
Ο Άσαντ είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ιράν στην περιοχή και η Τεχεράνη-- η οποία έχει καλέσει τη διεθνή κοινότητα να πολεμήσει τους τζιχαντιστές του ΙΚ-- έχει στηρίξει στρατιωτικά την κυβέρνησή του στη διάρκεια του εμφυλίου, που εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο.

Και το Ηνωμένο Βασίλειο στο παιχνίδι

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει καμία άλλη επιλογή αλλά να πολεμήσει ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους υποστήριξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Είναι μια μάχη από την οποία είναι αδύνατο να ξεφύγουμε. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να μας σκοτώσουν», δήλωσε ο Κάμερον μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο NBC news, προσθέτοντας ότι οι τζιχαντιστές προγραμμάτιζαν επιθέσεις στην Ευρώπη αλλά και εκτός ευρωπαϊκού χώρου.
«Μας έχουν στο στόχαστρό τους, και έχουμε δημιουργήσει αυτή τη συμμαχία (...) για να εξασφαλιστεί ότι είμαστε τελικά σε θέση να καταστρέψουμε αυτήν την οργάνωση», πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει ταχθεί υπέρ των αεροπορικών επιδρομών των Ηνωμένων Πολιτειών και των αραβικών κρατών που μετέχουν στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, αλλά το επίσημο Λονδίνο μέχρι στιγμής έχει σαφώς περιορισμένη συμμετοχή στις αεροπορικές επιχειρήσεις και αρκείται στην παράδοση οπλισμού στους Κούρδους μαχητές που πολεμούν τους ακραίους σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους.
Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Ιντιπέντεντ ο Κάμερον πιθανώς θα συγκαλέσει το βρετανικό Κοινοβούλιο αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη όπου μετέχει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί θεσμικά η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις αεροπορικές επιδρομές.
Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μάϊκλ Φάλον η κυβέρνηση ελπίζει ότι το κοινοβούλιο, το οποίο αρνήθηκε πέρυσι τη συμμετοχή του Λονδίνου σε οποιαδήποτε αμερικανική επιθετική ενέργεια κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, θα υποστηρίξει το αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης. «Ελπίζω ότι το κοινοβούλιο τώρα θα έχει το θάρρος των ενόπλων δυνάμεων μας (...) για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση, αλλά θα δούμε», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία στην Αυστραλία σκότωσε έναν 18χρονο ύποπτο για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος ο οποίος είχε μαχαιρώσει δύο αξιωματικούς

Παράλληλα, χθες, Αυστραλοί αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 18χρονο άντρα ο οποίος λίγο νωρίτερα επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά με μαχαίρι δύο μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση στην πολιτεία της Βικτόρια. Το συμβάν έγινε λίγες μόλις μέρες μετά τις σαρωτικές επιδρομές με τη συμμετοχή εκατοντάδων αστυνομικών οι οποίοι απέτρεψαν πράξεις συνωμοσίας από μαχητές που συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και οι οποίοι σκόπευαν να πιάσουν όμηρο έναν πολίτη και να τον αποκεφαλίσουν.

Ο 18χρονος νεαρός είχε κληθεί για ανάκριση σε αστυνομικό τμήμα της πολιτείας, επειδή η συμπεριφορά του είχε «προκαλέσει ανησυχία», σύμφωνα με το Λουκ Κορνέλιους υποδιοικητή της αστυνομικής διεύθυνσης της Βικτόρια. Η αστυνομία ανέφερε ότι ο νεαρός άντρας είχε μαζί του μια σημεία που φέρει τα διακριτικά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκστόμισε βρισιές κατά του πρωθυπουργού Τόνι Άμποτ και της κυβέρνησής του πριν πέσει νεκρός από τα αστυνομικά πυρά.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανησυχεί για τον αριθμό των πολιτών της που πιστεύεται ότι μάχονται στο εξωτερικό στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Μεταξύ αυτών είναι ένας βομβιστής αυτοκτονίας που σκότωσε τρεις ανθρώπους στη Βαγδάτη τον περασμένο Ιούλιο και δύο άνδρες που διακρίνονται σε φωτογραφίες στα social media να κρατούν τα κομμένα κεφάλια στρατιωτών της Συρίας.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ δήλωσε ότι τουλάχιστον 100 αυστραλοί είναι στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι είτε μάχονται είτε υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος ή άλλες μαχητικές ομάδες. Ο αριθμός τους φαίνεται δε ότι έχει αυξηθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

Τουλάχιστον 20 απ' αυτούς πιστεύεται ότι έχουν επιστρέψει στην Αυστραλία και θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, με αποτέλεσμα τις προηγούμενες ημέρες η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας για πρώτη φορά να ανεβάσει το επίπεδο κινδύνου για πιθανή τρομοκρατική επίθεση σε «υψηλό».

Ταυτόχρονα την περασμένη Πέμπτη περισσότεροι από 800 αστυνομικοί συμμετείχαν σε ευρεία αντιτρομοκρατική επιχείρηση ασφαλείας στο Σίδνεϊ και το Μπρισμπέιν ματαιώνοντας συνωμοσία από μαχητές που συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί από την περασμένη εβδομάδα στο κοινοβούλιο της Καμπέρα, μετά από πληροφορίες ότι τζιχαντιστές σκόπευαν να εκτελέσουν επιθέσεις κατά διάφορων πολιτικών στόχων.
Keywords
Τυχαία Θέματα